Waar ben je naar opzoek?

Binnen activiteiten kerstvakantie met kinderen: zo kom je de lockdown door!

10 minuten lezen Love2BeMama Love2BeMama
Binnen activiteiten kerstvakantie met kinderen: zo kom je de lockdown door!

We zaten er al een paar weken tegenaan te hikken en het lijkt erop dat er vergaande maatregelen gaan komen. Bijna alles gaat dicht tot en met 19 januari. De komende weken zitten we binnen, de lockdown is doorgezet. We waren natuurlijk al erg beperkt in wat we konden doen maar met de Kerstvakantie brengen we binnen met de kinderen door. Een Kerstvakantie binnen met kinderen: hoe kom je die door? In deze blogs geef ik tips over ‘binnen activiteiten kerstvakantie met kinderen’. Hoe je de komende weken zo fijn en gezellig mogelijk binnen door kan komen.

Ook al kun je niet naar de winkel; gelukkig kun je online nog je cadeautjes, boeken en de leukste gezelschapsspellen bestellen.

De nieuwe maatregelen

Er zijn al berichten uitgelekt over vergaande maatregelen die per woensdag ingaan. Bijna alles gaat dicht en scholen moeten hun deuren sluiten. Het kabinet bereidt een vergaande lockdown voor waarbij bijna alles tot en met 19 januari dicht gaat: van scholen tot niet-essentiële winkels tot musea tot kapsalons tot theaters, melden bronnen in Den Haag aan de NOS. Dat is niet zomaar wat en een nog grotere beperking op ons leven en de maatregelen die er nu al zijn. Bereid je voor op een paar weken binnen zijn.

binnen activiteiten kerstvakantie

De Kerstvakantie is normaliter altijd een super gezellige tijd met veel buitenactiviteiten: Kerstmarkten, wintermarkten, schaatsen op de ijsbaan, de Winter Efteling bezoeken en Oud & Nieuw vieren. Helaas zit dit er allemaal niet in de komende weken. De pandemie heerst nog steeds over de wereld en wij zitten deze Kerstvakantie verplicht binnen. Niemand weet hoelang dit allemaal nog gaat duren, dus beter maken we er het beste van.

Misschien heb ik makkelijk praten maar ik weet ook dat het voor veel ouders en kinderen lastig kan zijn. Daarom wil ik je met deze blog inspireren en een houvast geven om de Kerstvakantie zo goed mogelijk door te komen. Deze binnen activiteiten voor de kerstvakantie kunnen je daarbij helpen.

100+ binnenactiviteiten voor kinderen van de basisschool

Daar zitten we dan; de komende drie weken in en om huis met de kinderen. Geen zwembad, indoor speelparadijs of dierentuin waar we naartoe kunnen. Als je pech hebt moet je ook nog thuiswerken mét kinderen. Hoe ga jij deze…

 • Linda Bosscher

De lockdown als moeder doorkomen

Hoe positief je ook in het leven staat, het zijn momenteel geen makkelijke tijden. Misschien breekt het vele binnen zijn je wel op en kun je na een paar dagen Kerstvakantie je kinderen wel achter het behang plakken. Voel je niet bezwaard, dit overkomt alle moeders. En als ze zeggen dat het niet zo is, liegen ze 😅 De vraag hoe je de lockdown door moet komen spookt vast ook door jouw hoofd als moeder.

Als moeder kan ik andere moeders in ieder geval 1 tip geven: denk aan jezelf, zet jezelf op nummer 1! En nee, dat is niet egoïstisch. Mijn allereerste Podcast die ik heb opgenomen gaat ook over het jezelf op nummer 1 zetten als moeder. Je kan hem hier beluisteren. Kun je meteen even een momentje voor jezelf nemen.

GezondheidGezondheid

Als je goed voor jezelf zorgt kun je ook een goede moeder zijn. Kies daarom de komende tijd ook bewust vaak voor jezelf. Ga in bad, geniet van een goed boek (tip: verwen jezelf met een e-reader) of ga op tijd naar bed. Maak je niet druk over Kerst en Oud & Nieuw (hoe fijn is het dat je juist een keer geen last hebt van kerst stress en je geen kerstdiner hoeft voor te bereiden?) en breng Kerst lekker door in pyjama. Niks moet, alles mag.

L2BMPodcast

de Love2BeMama Podcast

Op reis door het moederschap!

Probeer ook zoveel mogelijk naar buiten te gaan om een frisse neus te halen. Ga alleen wandelen, met een fijne Podcast of luisterboek op je hoofd, en maak je hoofd leeg. Als je weer thuis bent kun je er weer tegenaan.

Stel niet te hoge eisen aan jezelf en omarm de chaos.

Zo kom je de zomer door: koop een e-reader en lees deze boeken

In januari heb ik mijzelf beloofd dat ik meer mocht gaan lezen. Na de komst van de kinderen schiet dat er echt bij in. Ook kan ik mij veel moeilijker concentreren en val ik na 1 bladzijde al in slaap….

 • Linda Bosscher

Binnen activiteiten kerstvakantie met kinderen

Het voordeel van nu is dat we thuis geen thuisonderwijs hoeven te geven, zoals we vanaf maart hebben gedaan. De komende twee weken zijn we sowieso vrij en hebben de kinderen geen huiswerk. Dat is al heel fijn want het thuisonderwijs was best een pittige opgave voor ouders en kinderen. Zeker als je daarbij ook nog eens thuis moest werken.

De laatste maanden zitten we sowieso al meer binnen en aan huis gekluisterd dan ooit. De horeca is dicht en we kunnen niet makkelijk naar de bioscoop of een pretpark. Zouden we al kunnen zeggen dat het gaat wennen? Natuurlijk hoopt iedereen hier zo snel mogelijk uit te zijn. Laat het normale leven maar weer beginnen!

Ondanks alle maatregelen kun je je toch in en om het huis ook goed vermaken. Deze tips voor binnen activiteiten kerstvakantie met kinderen kunnen je daarbij helpen.

Tips binnen activiteiten Kerstvakantie

Deze activiteiten voor tijdens de kerstvakantie thuis, zijn voor in en om het huis.

Tip 1: Organiseer een spelletjesmiddag

De meeste kinderen zijn dol op het spelen van spelletjes. Waarschijnlijk heb je nog heel veel leuke spelletjes in de kast liggen. Het wordt tijd dat je deze eens uit de kast gaat halen, gaat sorteren en opruimen om daarna een spelletjesmiddag te organiseren.

Er zijn heel veel leuke gezelschapsspellen voor kinderen. Dit zijn populaire spelletjes van dit moment:

 1. Monopoly (in verschillende uitvoeringen)
 2. Qwixx dobbelspel
 3. Regenwormen
 4. Jenga
 5. Keer op Keer dobbelspel

Tip 2: Filmmiddag organiseren

Kijk deze vakantie ook lekker veel films. Gewoon omdat het kan. Aboneer nu op Disney+ en kijk je favorieten van Disney, Pixar, Star Wars, Nat Geo en meer. Er zijn zoveel leuke films bij streamingsdiensten te vinden. Zoek de streamingsdienst uit die bij jou past en ga ongegeneerd alle Disney, Pixar en Kerstfilms kijken die er zijn.

Tip 3: Opruimen

Niks is zo fijn als een opgeruimd huis. Van een opgeruimd huis krijg je namelijk ook een opgeruimd hoofd. Hebben je kinderen een leeftijd dat ze zelf al best wat op kunnen ruimen? Laat ze dan hun kamer opruimen. Jij kan ondertussen het speelgoed uitzoeken, opruimen en sorteren om weg te geven. Ook kun je de kids alle stiften laten testen en de punten van de potloden laten slijpen.

Tip 4: Buiten een vuurtje maken

Steek de vuurkorf buiten aan, neem wat lekkers te drinken mee en laat de kinderen marshmallows roosteren. Gegarandeerd succes en een coronaproof kerstvakantie uitje in eigen tuin.

Coronaproof uitje in de kerstvakantie: dit kan wel!

Met de nieuwe lockdown en maatregelen is het lastig om iets leuks te verzinnen om te gaan doen met de kinderen. De komende weken zitten we veel aan huis gekluisterd en de Kerstvakantie staat voor de deur. Dat de Kerstvakantie…

 • Denise Meijer

Tip 5: Kerstkaarten maken en schrijven voor eenzame mensen

Op dit moment zijn er vele eenzame (oudere) mensen. Ga lekker met je kids knutselen, maak eigen kerstkaarten en bezorg ze bij de plaatselijke bejaardentehuizen of hofjes waar oudere mensen wonen.

Tip: Dagblad van het Noorden heeft een toffe actie opgezet: stuur omapost! Ga naar de website en stuur een kerstkaart. De eerste 500 kaarten worden betaald door Dagvan van het Noorden. Daarna krijg je 75 cent korting per kaartje. Hoe klein het gebaar ook is, hiermee willen ze alle ouderen in het Noorden met alle liefde een hart onder de riem steken.

Tip 6: Kerststukje of kerstkrans maken

Ik heb dit jaar zelf een kerstkrans voor aan de voordeur gemaakt. Bij de HEMA bestelde ik een kerstkrans, lampjes en kerstversiering. Het is heel makkelijk om deze krans te maken: versier hem eerst met de lampjes (op batterijen) en daarna met kerstversiering. De kerstversiering maak je vast met kerstballen haakjes. Zelf een kerststukje of Kerstkrans maken is ook erg leuk om te doen met kinderen. En je kan hem volgend jaar weer ophangen!

Tip 7: Ga naar buiten

Vermijd drukke plekken maar ga wel zo veel mogelijk met je kinderen naar buiten. Misschien heb je een grote tuin? Stuur ze dan ook verplicht elke dag even de tuin in. Ga maar voetballen, rennen, tikkertje doen. Zorg er vooral voor dat ze hun energie kwijt kunnen raken. Een frisse neus halen doet de mens goed. Met je gezin kun je de stilte en rust van het bos opzoeken. Is het te druk? Blijf dan thuis! Als je vroeg in de ochtend op pad gaat heb je de grootste kans dat je in alle rust kunt wandelen.

Vele straten en wijken hebben dit jaar extra hun best gedaan met de buitenverlichting. Als je in het donker gaat wandelen is dit heel erg gezellig. Ga een buurtwandeling maken en zoek zoveel mogelijk de gezellige straten op voor wat vertier.

EreadersEreaders

Tip 8: Schermtijd en boeken lezen uitbreiden

Zo, we hebben al heel wat leuke binnen activiteiten voor de kerstvakantie opgenoemd. Daarbij hoort ook schermtijd. Laten we het daar eens over gaan hebben!

Voel je niet schuldig als je kinderen te lang op hun tablet zitten of vele uurtjes aan het gamen zijn. Je kunt nou eenmaal geen kant op en niemand verwacht dat jij 24/7 je kinderen bezig gaat houden. Wees coulant met de schermtijd voor je kinderen. Zorg voor de juiste balans: schermtijd, naar buiten, een boek lezen en weer gamen. Ook jij als moeder hebt je rust nodig. Je kunt per dag een lang stilte moment inlassen: dan gaat iedereen (ook jij) een boek lezen! Of als je kleinere kinderen hebt; ga je een boek voorlezen. Dit is goed om rust te creëren maar ook goed voor hun ontwikkeling.

Tip: Wist je dat Storytel nu ook luisterboeken heeft voor kinderen? Voor minder dan 10 euro per maand ben je al lid en kun je vele boeken luisteren (en lezen). Dit vind ik echt een aanrader voor gezinnen.

Tip 9: Binnen bewegen

Wil je toch liever niet de straat op maar wel in beweging blijven? Dat kan natuurlijk ook gewoon binnen. De meeste huishoudens hebben een game console in huis en daar kun je goed gebruik van maken. Blijf in beweging met je game console. Zo heb je spelletjes als Just Dance en de Ring Fit Adventure voor de Nintendo Switch.

Beleef een episch avontuur door zelf oefeningen uit te voeren in Ring Fit Adventure voor de Nintendo Switch. Met de nieuwe Ring-Con en beenband kunnen spelers een kleurrijke gamewereld ontdekken en tegen monsters vechten door zelf oefeningen uit te voeren. In Ring Fit Adventure gebruik je vernuftige accessoires die jouw fysieke oefeningen omzetten naar acties in de game. In Ring Fit Adventure ontdek je een uitgestrekte wereld en vecht je tegen vijanden door zelf fitnessoefeningen uit te voeren.

Waarom een Nintendo Switch Lite een goede keuze is!

Je zal er als ouder waarschijnlijk ooit aan moeten geloven: een spelcomputer. En fair enough! Zo’n ding heeft in een huishouden met kinderen ook echt zijn voordelen. Het is en blijft een bron van eindeloos vermaak. Zeker bij slecht weer…

 • Denise Meijer
Tip 10: Gourmetten met de kinderen

Misschien ben je er geen fan van maar het is nu juist het moment om met Kerst te gaan gourmetten met je kinderen. In deze blog lees je alles over een goede voorbereiding en het tegengaan van vieze geurtjes. Gourmetten past goed bij de tips ‘binnen activiteiten kerstvakantie met kinderen’.

Tip 11: Online kerst vieren met familie

De Kerst ziet er voor iedereen dit jaar heel anders uit. Zo kun je niet met grote groepen kerst vieren. Je mag waarschijnlijk maximaal 3 mensen thuis uitnodigen. Wil je toch met je familie (of vrienden) Kerst doorbrengen? Kijk dan naar wat de alternatieven zijn om Kerst te vieren. We schreven al eerder een blog over de alternatieven om Sinterklaas te vieren, deze tips zijn ook bruikbaar voor de kerstdagen.

Tip 12: Ga puzzelen

Puzzelen is de beste manier om even niet aan corona te denken. Dit jaar legde meer mensen dan ooit een legpuzzel. Vraag je oma, opa of ouders of ze nog een legpuzzel in de kast hebben. Een puzzel met veel stukjes (minmaal 1000) en ga deze vakantie (met je kinderen) een legpuzzel maken.

10x knutselen voor kerst met kinderen: leuke ideetjes

Nu er dankzij corona niet zo heel erg veel valt te doen in de kerstvakantie. Heb je een perfect excuus om weer eens aan het knutselen te slaan. Samen kerstknutsels maken is dan ook onwijs gezellig. Zeker op de dagen…

 • Denise Meijer
Tip 13: Maak een Diamond Painting

Diamond Painting is de nieuwste rage. Diamond Painting is het plaatsen van geslepen steentjes of diamantjes op canvas. De DIY diamond paintings bestaan uit hokjes met nummers, zodat je weet welke kleur steen je waar moet plaatsen. Je vindt hier verschillende mooie afbeeldingen voor, maar ook alle accessoires zoals een toolset of kit, pennen en sorteerdoosjes. Er zijn veel verschillende leuke afbeeldingen zoals afbeeldingen van Disney, dieren en bloemen in 3d en 5d. Super leuk om op te hangen, maar vooral ook om te doen.

Tip 14: Kleuren voor volwassenen

Hier vind je alle kleurboeken en kleurplaten voor volwassenen. Kleuren kan rust en meditatie bieden. Een kleurplaat voor volwassenen ontspant en traint je brein. Als jij lekker gaat kleuren kun je je kinderen stimuleren om ook gezellig aan tafel te komen zitten en een kleurplaat te maken.

Tip 15: Luisterboeken voor kinderen

Bij bol.com kun je nu voor 1 cent al de leukste luisterboeken en e-books voor kinderen downloaden. Leuke tip om een rustmomentje op de dag in te plannen.

Nog meer leuke binnen activiteiten kerstvakantie voor kinderen
 • Kleuren en knutselen
 • Picknicken
 • Filmmarathon
 • Dutjes doen (van een bomvolle agenda naar een lege agenda; benut deze tijd!)
 • Spelletjes spelen
 • Eindeloos veel TikTok filmpjes maken (met het hele gezin)
 • Hutten bouwen
 • Slaapkamer pimpen
 • Koekjes bakken
 • Een mega puzzel maken met het hele gezin
 • Urenlang spelen met LEGO
 • Badderen
 • Muziek luisteren
 • Luisterboeken luisteren
 • Heel veel lezen (eindelijk al die boeken die al maanden op de stapel liggen)
 • Brieven schrijven naar opa en oma
Activiteiten kerstvakantie voor binnen. Meer dan 20 activiteiten om de lockdown door te komen.

In deze blogpost staan affiliatelinks.
Alles over ons advertentiebeleid lees je hier.

Love2BeMama

De redactie van Love2BeMama zoekt dagelijks de leukste, interessantste en belangrijkste nieuwtjes voor jou op zodat jij niet verder hoeft te zoeken. Ook posten wij verhalen van moeders. Je dagelijkse portie nieuws, echte verhalen en blogs bij elkaar!

Heb je een tip? Stuur een mailtje naar mail@love2bemama.com.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 1 maand geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 1 maand geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 2 maanden geleden
 • 7 minuten lezen