Waar ben je naar opzoek?

Thuiswerken met kind? Dit zijn mijn 10 persoonlijke tips!

6 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Thuiswerken met kind? Dit zijn mijn 10 persoonlijke tips!

Ik werk al acht jaar vanuit huis. Succesvol! Het was in het begin een hele strijd. Ik werkte daarnaast ook nog twee dagen. Toen ik daar eenmaal mee gestopt was kreeg ik al meer rust. Ik wil niet zeggen dat het makkelijk is want het vraagt wel discipline  en doorzettingsvermogen. Het was voor mij best zoeken naar de juiste balans. Of ik die heb gevonden weet ik niet maar wellicht heb je wat aan mijn persoonlijke tips moeder zijn en thuiswerken combineren.

Moeder zijn en thuiswerken?

In eerste instantie klonk het mij altijd als muziek in de ogen: thuis werken met de kinderen en geen gedoe met de opvang. Op dat laatste heb ik mij wel verkeken moet ik zeggen. Ik vond het heel fijn dat ik geen opvang voor ze hoefde te regelen maar ik was ook erg blij toen ze alle drie naar school gingen. Toen pas had ik echt de rust om mij een paar uur per dag op mijn werk te storten.

Vooropstaat dat thuiswerken met kinderen best lastig is en het vraagt veel van je. Maar als je er bewust voor kiest en ervoor wil gaan dan gaat het je lukken.

10 tips voor jou

Het valt niet altijd mee om thuis te werken maar de voordelen wegen op tegen alle nadelen: ik kan werken wanneer en waar ik wil, ik heb geen extra huisvestingskosten en ik kan doen waar ik zin in heb. Ook als ik een dag nergens zin in heb hoef ik niks. Wanneer ik hulp kan bieden op school kan ik dat inplannen en als manlief op zakenreis moet dan geeft dat voor de thuissituatie weinig problemen, behalve dan dat alles op mijn schouders neer komt 😆

Toen de kinderen nog thuis waren zorgde ik ervoor dat ik mijn schema zo aanpaste dat de kinderen op nummer 1 stonden. Niet altijd haalbaar trouwens maar ik deed mijn best. Dat vraagt dus om een strakke planning met betrekking tot mijn werk en veel discipline. In de loop der jaren heb ik mijn eigen werkplan gemaakt en werk ik volgens mijn eigen 10 tips. Deze tips wil ik graag met jullie delen. Misschien heb je er wat aan!

Hoe combineer je moeder zijn en thuiswerken?

Thuiswerken kan heel succesvol zijn. Mits je het goed aanpakt. Dit zijn mijn belangrijkst tips.

TIP 1: Papadag

Ik vind ‘papadag’ eigenlijk een stom woord, want we voeden samen onze kinderen op. Daar is geen speciale ‘papadag’ voor nodig. Maar een papadag is bij ons de dag dat mijn man vrij is. Hij heeft ouderschapsverlof opgenomen en een vaste vrije dag per week. Zo kan ik elke maandag een hele dag werken.

Bovenstaande is op ons nu niet meer van toepassing. De man heeft een andere baan waardoor hij nu zo’n 60 uur per week werkt. Ik kan niet meer op hem rekenen. Nu de kinderen ouder zijn en zichzelf goed redden heb ik daar geen problemen mee. Overdag zijn ze ook op school waardoor ik alle tijd heb om te werken tussen 9 en 15 uur. Wat ik wel doe is ze laten overblijven op maandag, dinsdag en donderdag. Dat scheelt mij zoveel tijd! En ze vinden het (meestal) hartstikke leuk. Dat zijn de enige drie uurtjes ‘opvang’ die ik voor ze heb.

Lees ook: Dat gezeur over het woord papadag

TIP 2: Benut je tijd

Ligt je kind op bed? Zijn je andere kinderen op school? Of spelen ze even alleen, met (buurt)kinderen of lekker buiten? Benut je tijd! Ga niet op de bank hangen, de was doen, naaien, breien of knutselen… Ga aan het werk. Zorg ervoor dat je werk je hobby wordt. Zo houd je opeens heel veel tijd over. Ik heb geen tijd voor andere hobby’s. Mijn werk is mijn hobby dus ik doe dat ook graag in mijn vrije tijd.

Ik merk alleen nu wel dat ik veel minder ‘s avonds werk. Dit komt omdat ik overdag meer tijd heb en ‘s avonds ben ik bekaf. Of komt dat doordat ik ouder word? 😉

TIP 3: Je tijd is kostbaar

Als je tijd hebt gevonden om te werken, ga die dan vooral niet besteden aan social media of filmpjes kijken op YouTube. Negeer social media. Je gaat er veel effectiever van werken. En als je een werkdag hebt of je bent even geconcentreerd aan het werk, neem dan ook geen telefoon op en doe de deur niet open. Werk effectief!

TIP 4: Durf hulp in te schakelen

Als je ervoor kiest om toch één of meerdere dagen opvang te regelen heb je sowieso al wat meer tijd. Kies je daar bewust niet voor en zit je af en toe toch met de handen in het haar? Durf dan ook hulp in te schakelen. Misschien is er iemand in je omgeving die wel een paar uurtjes op wil passen, of kun je de kinderen een dagje bij opa en oma onderbrengen. En het is helemaal niet erg om je kinderen af en toe over te laten blijven.

Tip 5: Houd je e-mail goed bij

Het bijwerken van e-mail is een tijdrovend klusje. Als ik achterloop ben ik er soms wel een dag mee bezig om bij te werken, met als gevolg dat ik verder nergens aan toe kom. Het bijhouden van je e-mail is al het halve werk. Ik werk ook regelmatig mijn mail bij op de wc of in bad. Ik heb geïnvesteerd in een goede telefoon en door de dag heen maak ik hier goed gebruik van om mijn mail bij te houden. Tevens zijn er tegenwoordig veel online gratis cursussen en tips voor een ZERO mailbox beleid. Interessant om dit te onderzoeken!

Tip 6: Schaf een goede laptop aan

Met een laptop ben je heel mobiel. Je kunt overal werken. Ook in het buitenland. Als we op vakantie gaan neem ik mijn laptop altijd mee. Handig voor als je een spoedklusje hebt.

Tip 7: Blijf georganiseerd

Een rommelig bureau zorgt voor afleiding. Je ziet overal werk liggen terwijl je het werk waar het om gaat vergeet. Blijf georganiseerd zodat je niet eerst uren bezig bent met achterstallig werk. Heb je deadlines? Zorg dat die zo snel mogelijk klaar zijn. Als een dag anders loopt dan gepland, zit je niet met de deadlines in je maag.

Tip 8: Stop met het hebben van een schuldgevoel

Mijn grootste valkuil was dat ik mij heel vaak schuldig voel voelde als ik aan het werk was. Mijn kinderen hebben het voorrecht dat ik altijd thuis ben, maar voor hen is dat heel normaal. Ze kunnen dus ook heel ‘zielig’ doen als ik dan een keer aan het werk ga en vervolgens krijg ik daar een schuldgevoel van. Ik moet dat nog steeds leren: stop met het hebben van een schuldgevoel. Je kinderen komen niks te kort.

Ik pleit er dus voor dat geen enkele moeder een schuldgevoel moet hebben. Over niks!

Lees ook: Hoe zorg je goed voor jezelf als drukke moeder? (zonder schuldgevoel!)

Tip 9: Accepteer dat het ook anders kan lopen

Als je vanuit huis werkt en je kinderen zijn thuis, dan kan een dag zomaar anders lopen. Ga daar niet van balen maar accepteer de verandering. Mijn ervaring is dat je anders alleen maar chagrijnig wordt, waardoor er die dag niks meer uit je vingers komt en niemand in huis blij wordt. Zoek een ander moment om je werk te doen.

Tip 10: Geniet!

Thuiswerken is een voorrecht: ik kan zelf mijn tijd indelen, mijn kinderen zijn thuis, ik kan doen waar ik zin in heb, ik hoef geen vrije dagen op te nemen, ik hoef geen kantoorruimte te huren, ik werk met de mensen die ik leuk vind en ik doe wat mijn passie is. En als een dag eens wat anders loopt dan anders of er iemand ziek dan is er geen nood aan de man. Dan werk ik ‘s avonds wat langer door of ben ik even offline. Geniet van dit voorrecht en maak er wat van!

Laat je niet ontmoedigen want thuiswerken kan wel! Mits je discipline, doorzettingsvermogen en plezier in je werk hebt.

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 38 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 14, 13 en 11 jaar. Wij wonen sinds 2021 op Curaçao.

Mijn blog Love2BeMama lag een tijdje stil. Deze heb ik als hobby weer opgepakt. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap, tips en informatie en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao en hoe wij een zoveel mogelijk vrij leven als gezin nastreven.

Reacties
 • Wow wat herkenbaar dit allemaal! Dankzij jouw tips word ik bevestigd dat ik goed bezig ben. Sinds November werk ik vanuit thuis en voor mijn gevoel ben ik altijd “tussendoor”aan het werk! Idd ook in bad en op de wc hihi, maar toch krijg ik er een hele boel energie van! En er komen mooie dingen op mijn pad! Ik ben ook zelf een webshop gestart en een eigen bedrijf in het coachen van kinderen. Mocht je het leuk vinden en tijd over hebben…… lees gerust mijn blogs met de weg hier naartoe!
  Ik werd getipt door een aantal volgers dat jullie op zoek waren naar freelance bloggers dus ik heb je na lang twijfelen gewoon een mailtje gestuurd met wat vragen! Nu ik wat meer over je lees, lijkt het me helemaal leuk om te doen! Ik heb veel bewondering voor je werk! Lieve groetjes!!

  • Linda zei

   Hoi Suzanne wat een leuk bericht laat je achter. Wat goed dat je voor jezelf bent begonnen en vanuit huis werkt. Het heeft zoveel voordelen. Ik heb er geen moment spijt van gehad maar af en toe was het best een strijd. Deed ik mijn kinderen geen tekort? (dat is natuurlijk onzin want ze hebben het voorecht dat mama altijd thuis is) en moest ik dit wel doen. Maar ik ben zo blij dat ik doorgezet heb en voor mijzelf ben opgekomen. Veel succes! Ik zal je mailtje wel tegenkomen tussen alle sollicitaties 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 1 maand geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 1 maand geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 2 maanden geleden
 • 7 minuten lezen