Waar ben je naar opzoek?

Kinderopvang voor je baby? Hier moet je op letten!

2 minuten lezen Linda Stevens Linda Stevens
Kinderopvang voor je baby? Hier moet je op letten!

Ik ben onlangs weer gestart met werken na mijn zwangerschapsverlof. Een half jaar van te voren heb ik geregeld dat onze baby opvang zou krijgen. Vanuit mijn werk wist ik namelijk al dat de vraag naar kinderopvang groter is dan het aanbod. Ik verhuur namelijk bedrijfspanden en we worden werkelijk platgebeld door kandidaat huurders die op zoek zijn naar een geschikte ruimte waar ze kinderopvang kunnen aanbieden.

Weer wachtlijsten in de kinderopvang

Een aantal jaar geleden gingen heel veel kinderdagverblijven failliet. Met in 2012 het hoogtepunt. Maar nu acht jaar later is de toeslagregeling weer ruimer en krijgen ouders daardoor weer meer vergoed èn is de economie natuurlijk enorm aangetrokken afgelopen jaren. Ook zijn de eisen voor het opvangen van een baby onlangs aangescherpt. Er mogen minder baby’s in een groep, of er moet een leidster bij. Dat betekent dat opvang zoeken voor je baby lastiger is dan voor je peuter.

Toen ik afgelopen zomer onze ongeboren baby aanmeldde voor de wachtlijst van de kinderopvang werd mij al verteld dat het lastig zou worden. Een paar maanden later werd ons verteld dat onze baby van de wachtlijst afgehaald werd omdat de wachtlijst meer dan één jaar was. (!)  

Gastouder als alternatief

Naast de opvang in een groter kinderdagverblijf kun je kiezen voor opvang via een gastouder. Die vangt over het algemeen thuis meerdere kinderen op. De voordelen zijn: kleinschalig, flexibel, en opvang in huiselijke sfeer, en over het algemeen goedkoper dan kinderopvang in een kindercentrum. Dat komt door een lager uurtarief in combinatie met een lager aantal uren per dag die je minimaal moet opnemen. Een kinderdagverblijf hanteert vaak de openingstijden als minimale afname- uren en een gastouder de uren dat je echt je kind komt brengen en halen.

Omdat de kinderopvang geen optie was hebben we een half jaar voor dat ik weer moest gaan werken een gastouder uitgezocht. Helaas bleek al heel snel nadat ik gestart was met werken dat onze gastouder er door omstandigheden mee op zou houden. Dus ik zat acuut omhoog! En met de wetenschap dat alle kinderdagverblijven in de omgeving wachtlijsten van minimaal een jaar hebben, is de enige optie een andere gastouder zoeken.

Gelukkig kende ik een andere moeder van school die onlangs gestart is met het opvangen van kindjes bij haar thuis. Via haar hebben we nu opvang kunnen regelen. Daar zijn we erg blij mee! Omdat we zo snel moesten schakelen hebben we verschillende dagen waarin we opvang afnemen de komende maanden en vergt dat wisselingen in de dagen dat wij thuis zijn of werken, en hoe we de bso voor mijn jongste zoontje regelen. Maar het is geregeld!

Zoek je kinderopvang voor je baby?

Dit zijn mijn tips & tricks bij het zoeken van kinderopvang voor je baby:

Wees er snel bij

Meld je ongeboren baby zo snel mogelijk aan bij zoveel mogelijk kinderdagverblijven, persoonlijk zou ik na een goede 12 weken echo aanmelden.

Een volledig overzicht van alle kinderdagverblijven en kinderopvangcentra in jouw dorp of stad waar je toeslag voor kunt krijgen vind je op deze website.

Check de GGD website

Check ook op deze website de rapportage van de GGD. De GGD maakt na elke inspectie van elke kinderopvang een rapport op. Dit rapport is vrij opvraagbaar en geeft inzicht in hoe de kinderopvang of gastouder werkt.

Je netwerk

Gebruik je netwerk, via andere moeders kom je het snelste aan goede fijne opvang. Ben je nog geen moeder of heb je nog geen netwerk? Meld je dan aan op de buurtapp Nextdoor en zet daar je oproep online.

Volg je gevoel

Volg altijd je gevoel. Als de visie van de gastouder of kinderopvang op hoe om te gaan met kinderen niet overeenkomt met jouw visie, doe het dan niet. Of als je een unheimisch gevoel hebt, volg dat dan op!

Zoek een gastouder

Gastouders zijn flexibeler en goedkoper dan kinderopvang. Nadeel is dat de vakantieperiodes van de gastouder overbrugd moeten worden èn dat bij ziekte je naar een andere gastouder moet. Die kan veel verder weg wonen dan je eigen gastouder, of het kan minder goed klikken.

Let op:

Gastouders werken meestal samen met meerdere gastouderbureaus. Qua vaste kosten per maand die je aan het bureau betaalt, kan het enorm variëren welk bureau je uitkiest. Het verschil voor de opvang van 1 kind per maand varieert van 27 euro tot 80 euro. Je krijgt over deze bureaukosten wel kinderopvangtoeslag, maar toch!

Linda Stevens

Ik ben Linda Stevens, 40 jaar. Energiek, vrolijk, moeder en makelaar & beheerder van commercieel vastgoed in Rotterdam. Ik woon samen met mijn soulmate Michiel en ik heb drie kids van baby tot puber. Voor Michiel is Lisa zijn eerste kindje. Voor de oudste twee heb ik een co-ouderschap met hun vader.

Ik schrijf over mijn leven. Het moederschap, de combinatie van kinderen met carrière, mijn scheiding en het co-ouderschap. Ik houd van boeken lezen, wijntjes drinken en echt contact maken met mensen. Ik ben mede door mijn scheiding bewuster geworden en heb de spiritualiteit ontdekt en zal ook hierover schrijven. Maar wees gerust: ik sta ook met beide benen op de grond. Mijn insteek is dat mijn blogs leiden naar bewustere blijere moeders die van zichzelf houden zoals ze zijn.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 weken geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 weken geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 4 weken geleden
  • 7 minuten lezen