Waar ben je naar opzoek?

Op basis van deze data staat Nederland aan de vooravond van een babyboom!

4 minuten lezen Love2BeMama Love2BeMama
Op basis van deze data staat Nederland aan de vooravond van een babyboom!

Wat is de staat na ruim een jaar (met een tussenpauze) in lockdown? Is er een babyboom opkomst of vallen deze cijfers mee? Wij van Love2BeMama hebben in samenwerking met TIC Online Marketing onderzoek gedaan naar het aantal geboortes en een potentiële babyboom. Wat de uitkomst is? Je leest het hier!

Babyboom? Onderzoekers aan het woord

Het verhaal klinkt heel simpel: lockdown, avondklok en stellen = babyboom. Echter, het verhaal steekt (volgens Italiaanse onderzoekers) iets anders in elkaar. Onderzoekers aan de Universiteit van Firenze stelde afgelopen jaar vast dat er maar weinig stellen in Italië van plan zijn kinderen op de wereld te zetten. Dit zou komen door de onzekerheid die deze tijd met zich meebrengt. Maar denken wij hier in Nederland anders over?

Onderzoekers constateren vaker geboortegolven naar aanleiding van grootschalige rampen of gebeurtenissen. Dit wordt veroorzaakt doordat, gezinnen en koppels langere tijd bij elkaar blijven, waardoor er in veel gevallen na negen maanden een stijgend effect te zien is in het aantal geboortes. 

Dit was bijvoorbeeld het geval bij de orkaan Hugo in Amerika. In een daaropvolgende studie kwam naar voren dat na negen maanden er significant meer baby’s geboren waren, dan in dezelfde periode in de voorafgaande jaren. Ook Pepper Schwartz, hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Washington, vertelt: “Onzekere tijden brengt mensen samen. Kortom, als je voor een onzekere toekomst staat, is het fijn om iemand bij je te hebben.”

Toen het Britse graafschap Gloucestershire in 2007 leidde aan historische overstromingen, meldde de gemeente een paar jaar later een groot tekort aan plekken op school en moesten uiteindelijk 200 extra plekken gecreëerd worden om aan de vraag te voldoen. Ook in dit voorbeeld resulteerde een natuurramp dus op een toename van het aantal geboortes in de eerste vier jaar na 2007.

Proef op de som

“Er is sprake van een geboortegolf in het ziekenhuis van Tiel” Aldus de Telegraaf in haar artikel (27 januari).” Ook in Drachten (Friesland) worden negen maanden na de lockdown verdacht meer baby’s geboren, merken ze bij verloskundigenpraktijk “De Nieuwkomer.” Aldus de Leeuwarden courant

Er lijkt dus in ieder geval in Tiel en Drachten sprake te zijn van een geboortegolf. Je zou ook kunnen spreken van een babyboom! Maar hoe kunnen we dit bekrachtigen? Hiervoor zouden we bijvoorbeeld kunnen kijken naar de zoekvolumes in Google. Google dekt immers 96% van alle zoekopdrachten in Nederland. Met onderzoek naar bepaalde zoekopdrachten omtrent zwanger worden, kan er dus wat gezegd worden over het aantal geboortes dat eraan komt.

Zoekwoord “eerste symptomen zwangerschap”

We nemen de data met het hoogste aantal zoekopdrachten (op maandbasis). De interesse in het afgelopen jaar voor de zoekterm “eerste symptomen zwangerschap” kent 3 grote pieken. Deze zijn te zien in week 16, 31 (2020) en 2 (2021)

Babyboom: Eerste symptomen zwangerschap
Figuur 1: Zoekwoord “eerste symptomen zwangerschap” heel Nederland

Het meeste van dit zoekgedrag is afkomstig uit de provincies Friesland en Gelderland. Als we vervolgens inzoomen op Gelderland zien we inderdaad waarom het zo druk is met het aantal geboortes in o.a. Tiel. We zien op dit zoekwoord een piek in week 18 van vorig jaar. Dit wil zeggen dat er een directe correlatie lijkt te zijn tussen het zoekvolume in week 18 en het aantal geboortes dat momenteel gemeld wordt. Hierbij ervan uitgaande dat als je de eerste symptomen van zwangerschap krijgt na ongeveer 2 of 3 weken zwangerschap.

Babyboom: Eerste symptomen zwangerschap
Figuur 2: zoekvolume “eerste symptomen zwangerschap” in Gelderland

De piek is te zien in de weken rondom week 18 van 2020. 39/40 weken later (waar we op het moment van schrijven zijn), verschijnen in verschillende media artikelen over drukte met betrekking tot het aantal geboortes (een gemiddelde zwangerschap duurt 38 tot 41 weken).

De voorspelling; staat heel Nederland een babyboom te wachten?

We hebben hierboven gezien dat er een correlatie is tussen berichtgeving uit de media en het zoekvolume omtrent zwangerschapssymptomen. Hoewel dit natuurlijk niet 100% heilig is, kunnen we hier in elk geval wel een voorspelling aan wagen. Laten we kijken hoeveel baby’s de nabije toekomst ons gaat brengen

De babyboom voorspelling op basis van zoekgedrag

In voorgaande alinea’s is te lezen dat de temperatuur het afgelopen jaar tussen de lakens steeg in Tiel en Drachten. Nu de voorspelling voor de rest van Nederland. Hiervoor nemen we een grote hoeveelheid zoekopdrachten (zoektermen) per week en tellen deze aantallen bij elkaar op.

Zoekopdracht zwanger

Deze resultaten (van de eventuele babyboom) zijn terug te zien in onderstaande grafiek. Op de horizontale as staan de weken en op de verticale as de trend.

Grafiek babyboom: de resultaten van het onderzoek

De pieken in het zoekgedrag zijn goed zichtbaar. In deze grafiek is te zien op  dat in week 34 (2020), 45 (2020) en 2 (2021) het zoekgedrag ruim boven de trend van 200 uitkomt. Dit geeft een idee van wat we kunnen verwachten in het aantal geboortes voor de komende periode. Naar verwachting krijgen we dus vanaf week 21, 32 en 42 te maken met een groter aantal geboortes

Conclusie onderzoek

De conclusie is duidelijk; ja we staan aan de vooravond van een (kleine) babyboom, de vraag is echter nog wel over welke aantallen hebben we het hier? Het aantal baby’s kunnen we natuurlijk niet voorspellen op basis van het zoekvolume. 

Bovenstaand verhaal laat zien hoe je op basis van data zelf ook onderzoek kunt doen naar komende trends in de markt. Op deze manier kun je als webshop eigenaar dus inspelen op verschillende veranderingen in het land of zelfs in de wereld.

Wij zijn in elk geval reuze benieuwd. Niet alleen naar het resultaat, maar ook naar jullie mening. Misschien ben jij wel een verloskundige, kraamverzorgster of verpleger, en heb je in jouw omgeving te maken met een verhoging in het aantal zwangerschappen. Laat een reactie achter in de comments of neem contact op via dit e-mailadres en laat weten wat je ervan vindt of wat jij op dit moment ervaart.

Dit onderzoek is uitgevoerd door TIC Online Marketing i.s.m. Love2BeMama. Wil jij de resultaten van dit onderzoek delen? Leuk! Je kan contact met ons opnemen en wij sturen het persbericht door.

Love2BeMama

De redactie van Love2BeMama zoekt dagelijks de leukste, interessantste en belangrijkste nieuwtjes voor jou op zodat jij niet verder hoeft te zoeken. Ook posten wij verhalen van moeders. Je dagelijkse portie nieuws, echte verhalen en blogs bij elkaar!

Heb je een tip? Stuur een mailtje naar post@love2bemama.com.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen