Waar ben je naar opzoek?

1 week zwanger: De vermoeidheid van een zwangerschap

3 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
1 week zwanger: De vermoeidheid van een zwangerschap

Hoewel veel mensen denken dat de echte vermoeidheid van een zwangerschap pas toeslaat als je op het einde loopt is dit niet waar! De vermoeidheid van een zwangerschap kan al toeslaan als je nog maar 1 week zwanger bent. Zelfs al weet je zelf nog niet eens dat er een mini-mensje aan het groeien is in je buik.

1 week zwanger na de bevruchting

Officieel wordt een zwangerschap berekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Logisch ook, want de meeste vrouwen kunnen niet exact aanwijzen wanneer de bevruchting heeft plaatsgevonden. Wij berekenen je zwangerschap nu even vanaf het moment van conceptie. Kortom: het moment dat er een samensmelting tussen sperma- en eicel heeft plaatsgevonden en zich in rap tempo celdeling plaatsvindt en zich een heuse baby begint te vormen.

Voor etenstijd in slaap vallen

Veel vrouwen zeggen dat ze zelfs al voor de zwangerschapstest voelden dat er ‘iets anders was’ aan hun lichaam. Allesoverheersende vermoeidheid is zoiets wat je als een van de allereerste symptomen van een zwangerschap kan beschouwen, ook als je nog maar 1 week zwanger bent. Maar goed: hier denk je natuurlijk niet direct aan. Zo in de eerste week na conceptie. Ik weet in ieder geval zeker dat dit niet het eerste was waar ik aan dacht. Een peuter (soon to be) kleuter in huis, de wendagen op de basisschool, zijn naderende verjaardag… Laten we het er maar op houden dat ik genoeg logische verklaringen had voor het feit dat ik amper normaal uit mijn ogen kon kijken en regelmatig voor etenstijd in slaap viel.

Bestaat er medicatie om sneller zwanger te worden?

Zwanger raken gaat meestal niet vanzelf, maar voor veel ouders is het een regelrechte nachtmerrie als zwanger worden niet lukt. Bij iedere mislukte poging zien deze stellen hun toekomstbeeld per maand veranderen. Gelukkig is er vandaag de dag veel mogelijk…

  • Denise Meijer

Feesten

Maar ook mijn naderende ongesteldheid (een week vanaf dat punt) zorgde ervoor dat ik niet direct dacht aan een zwangerschap. Tenslotte ben ik redelijk PMS-gevoelig en beginnen de klachten hiervan al vlak na mijn eisprong. Vermoeidheid is hier ook een van de symptomen van dus, hoewel ik nu wel erg moe was en mijn borsten toch wel redelijk snel gevoelig begonnen te worden, dacht ik er niet veel van. Sterker nog: tot op de dag voor mijn positieve test heb ik nog staan feesten op een festival. We waren wel om 20.00 weer thuis, want ik was (go figure) nog altijd onwijs vermoeid. Ik weet persoonlijk niet eens waarom ik de dag daarna besloot te testen, want ik zat zeker nog vier dagen van mijn menstruatie af. Plotseling zei iets in mezelf dat ik weleens zwanger kon zijn. Dit was dus ook het geval. Iets wat ik vanaf 1 week zwanger al had kunnen weten.

1 week zwanger en de vermoeidheid. Het houdt niet op!

Niet vanzelf. Met een beetje pech zit je hier zeker het gehele trimester aan vast. Zeker als je al zo snel last had van vermoeidheid als ik.
Noem het mijn pech, die extreme gevoeligheid voor hormonale veranderingen. Het feit dat seks met het licht uit ineens een uitkomst bleek, omdat ik dan ongemerkt mijn ogen dicht kon doen. Minder was het feit dat mensen zich begonnen af te vragen of ik misschien iets onder de leden had. Gelukkig ging mijn zoon inmiddels fulltime naar school, zodat ik een (achteraf) welverdiend powernappie kon doen.

Vermoeidheid: waar komt het door?

Er is maar een boosdoener in dit geval: het hCG hormoon, oftewel: het zwangerschapshormoon. Vanaf het moment van bevruchting, dus als je 1 week zwanger bent, gaat je lichaam namelijk keihard aan het werk. Ook al is de zwangerschap nog niet vast te stellen door middel van een zwangerschapstest, echo of in je bloed te zien. Toch gebeurt er van alles! HCG zorgt ervoor dat je eierstokken een signaal krijgen dat er geen eicellen meer aangemaakt hoeven te worden. Tegelijkertijd wordt je cyclus per direct gestopt. Daarnaast maakt je lichaam progesteron aan om ervoor te zorgen dat je baarmoederslijmvlies klaar wordt gemaakt om de embryo te beschermen en je niet meer ongesteld wordt.

Hoe ga je om met zwangerschapsdiscriminatie?

Hoe ga je om met zwangerschapsdiscriminatie? Zwangerschapsdiscriminatie ik had nooit gedacht dat ik hier ooit mee te maken zou krijgen. Ik had nooit gedacht dat dit in Nederland nog zou bestaan. Een beetje naïef natuurlijk. Ik schrok wel een beetje…

  • Hanny Evers

De vermoeidheid is echt

Dus het is onwijs belangrijk dat je, wanneer je jezelf vermoeid voelt, je rust blijft pakken. Misschien link je dit symptoom niet direct aan een zwangerschap, maar achteraf is het prima te verklaren. Tenslotte is je lichaam vanaf dag een al keihard aan het werk om een veilige omgeving te creëren voor de zojuist bevruchte eicel.

Er bestaat een kans dat de vermoeidheid in het eerste trimester gaat toenemen. Ook kan je te maken krijgen met hoofdpijn, misselijkheid en gevoelige borsten. Zelfs al heb je al deze klachten bij elkaar kan je echter niet testen als je nog maar 1 week zwanger bent. Meestal is het hCG hormoon pas op te pikken door een zwangerschapstest als je 4 a 5 weken zwanger bent.

1 week zwanger: de vermoeidheid van een zwangerschap.

In deze blogpost staan affiliatelinks.
Alles over ons advertentiebeleid lees je hier.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen