Waar ben je naar opzoek?

25 januari scholen weer open? Van mij mogen de ze nog wel even dichtblijven!

4 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
25 januari scholen weer open? Van mij mogen de ze nog wel even dichtblijven!

Ik tik deze titel letterlijk met mijn wallen ergens ten hoogte van mijn kin. Ook ik vind het thuisonderwijs zwaar. Zeker omdat ik ook mijn eigen werk nog voor elkaar moet krijgen. Meestal ’s avonds laat of midden in de nacht, dus. Waardoor ik weinig momenten voor mezelf overhoud. Thuisonderwijs is zwaar. Zeker met een kind wat gebaat is bij de rust en regelmaat van school, maar zelfs al neem ik alles bij elkaar; dan nog mogen de scholen van mij echt nog wel even dicht blijven. De scholen weer open? Wat mij betreft dus niet!

Scholen weer open?

Dat de corona maatregelen op scholen nauwelijks te handhaven zijn is wel duidelijk gebleken. Want: kinderen knuffelen, spelen en zijn overall niet bepaald gericht op hygiëne. Niet te vergeten dat het schoolplein nu eenmaal een verzamelplaats is voor tientallen ouders die toch even met elkaar gaan staan babbelen en socializen. Zelfs nu tijdens de lockdown zijn er nog altijd ouders en vooral: bedrijven(!) die lak hebben aan de maatregelen en vinden dat hun personeel maar gewoon op het werk moet verschijnen. Of moet er inmiddels een betaald coronaverlof komen voor thuiswerkende ouders?

Scholen dicht en Misbruik noodopvang

Hoe verklaar je anders de overvolle noodopvang en drukke wegen? Opvang die oorspronkelijk bedoeld is voor ouders met essentiële beroepen, kinderen die anders van de radar verdwijnen, thuis niet veilig genoeg zitten en/of niet voldoende kunnen leren. Opvang die nu deels wordt gebruikt om te zorgen dat ouders hun (kantoor)baan kunnen behouden. Terwijl thuiswerken toch echt al maanden de norm is. Maar dat gaat er gewoon niet in.

100+ binnenactiviteiten voor kinderen van de basisschool

Daar zitten we dan; de komende drie weken in en om huis met de kinderen. Geen zwembad, indoor speelparadijs of dierentuin waar we naartoe kunnen. Als je pech hebt moet je ook nog thuiswerken mét kinderen. Hoe ga jij deze…

 • Linda Bosscher

Dronken Engelsman

We weten allemaal wel dat COVID-19 een feestje aan het vieren is in Nederland. En precies als we denken dat we er zo langzamerhand wel zijn, dan komt er weer een freaky mutatie die kinderen (waarschijnlijk) net zo makkelijk te grazen neemt. Een lekker begin van 2021! Al hadden we alle hoop dat we misschien iets beter van start zouden gaan. Ziekenhuizen zitten vol, zelfs de IC’s kunnen het nauwelijks nog aan. Sterker nog: er wordt zelfs gesproken over hoe de jongere corona patiënten mogelijk voorrang gaan krijgen op de ouderen, mocht de situatie nog schrijnender worden. Iets wat er dik inzit als de Britse variant van het coronavirus gaat huishouden als dronken voetbalhooligan in plaats van beschaafd Engelsman.

scholen weer dicht

Of dit gaat gebeuren is gelukkig nog niet zeker. Net zoals dat er nog zoveel onduidelijk is over de verspreiding van de nieuwere varianten onder kinderen. Het kan goed gaan, maar ook heel erg fout. En natuurlijk is het niet ‘goed’ voor kinderen om langdurig thuis te blijven zitten. Maar is een mondkapjesplicht voor de jeugd of het testen van jonge schoolkinderen dan wel haalbaar en verantwoord? Niettemin het feit dat er na de opening op 25 januari, ook een aanzienlijke kans bestaat dat de scholen korte tijd hierna weer kunnen sluiten. Als het dubbeltje uiteindelijk toch de verkeerde kant opvalt tenminste. 

Coronakilo’s en politieagentje spelen

Aan het einde van dit blog ben ik al meerdere keren, noodgedwongen gestopt om de kinderen terecht te wijzen. Om uitleg te geven over huiswerk, werkboekjes op te halen op school en om even met de Barbies te spelen. Ik ben inmiddels al honderd keer bezig geweest met de oudste stimuleren om zijn koppie erbij te houden, om ruzies te sussen en pleuriszooi op te ruimen. Zelfs de wasstapel (waar sowieso nooit een einde aan komt) lijkt last te hebben van coronakilo’s en al dat thuiswerken doet ook niet bepaald wonderen voor mijn in omvang toenemende reet, die op een dag voornamelijk mijn bureaustoel bekleed. 

Coronaproof uitje in de kerstvakantie: dit kan wel!

Met de nieuwe lockdown en maatregelen is het lastig om iets leuks te verzinnen om te gaan doen met de kinderen. De komende weken zitten we veel aan huis gekluisterd en de Kerstvakantie staat voor de deur. Dat de Kerstvakantie…

 • Denise Meijer

Zucht naar normaal

Ook ik snak naar normaliteit! Ik gun mijn kinderen ook weer een normaal ritme, met voldoende sociaal contact en onderwijs zoals ze hard nodig hebben. Maar ik vind diezelfde ‘zucht’ naar normaal het risico niet waard. Ik heb de scholen liever iets langer dicht, dan dat we dadelijk een muntje moeten gaan opgooien over wie er mag blijven leven. Ik loop liever nog enkele weken op mijn tandvlees dan dat de getroffen ondernemers nog meer te verduren krijgen, omdat heropening een nieuwe golf besmettingen met zich meebrengt. Ik breng komende periode liever door in chaos, dan dat we hier zelf besmet raken met het virus. Want let’s face it: je weet gewoon niet hoe het voor jou gaat uitpakken. Iets wat ik nog altijd best angstig vind. 

Veerkracht en wijn

Dus wat mij betreft blijven de scholen nog even dicht. In ieder geval tot we meer weten. Tot het veilig is voor de kinderen, leerkrachten, ouders en iedereen eromheen. Het is even aanpoten, maar ik berust mezelf op het feit dat de meeste kinderen gelukkig veerkrachtig zijn en dit allemaal wel te boven komen. Hoe klote het allemaal ook is.

En voor alle ploeterende en oververmoeide ouders? Ach… Gelukkig is er (mits je het voor 20.00 haalt natuurlijk) nog voldoende wijn!  Dus schenk een glas in om te overleve… ueh.. proosten! Dat 2021 zo snel mogelijk en voor ons allemaal, weer allemaal een beetje normaal zal zijn.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties
 • Willemsen zei

  Hier een mama die met 4 kids enorm geniet van de lockdown en thuisonderwijs. Onze kids willen niet eens meer naar school. De rust, eigen tempo bepalen enz vinden ze heerlijk. Ze ervaren veel minder stress dan voor de lockdown. Van mij en onze kids, mag het zeker nog lang duren allemaal.

  • Rozanna zei

   Hier ook hoor, we maken er met elkaar onze unieke ‘familieformule’ van. Misschien (school)werk technisch niet ideaal, maar als het maar voldoende is, daarbij komen we ook weer dichter tot elkaar.
   Ervan uitgaande dat dit eindig is, nog even volhouden , het dient een hoger doel dan mijn ongemak……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 3 maanden geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 3 maanden geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 3 maanden geleden
 • 7 minuten lezen