Waar ben je naar opzoek?

Taken schoonmaakster: wat kan je wel en niet laten doen?

4 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Taken schoonmaakster: wat kan je wel en niet laten doen?

Een schoonmaakster nemen en de taken schoonmaakster. Wat kan ze allemaal doen? Enkele jaren geleden had ik de persoon die dit voorstelde waarschijnlijk keihard uitgelachen. Ik vond het idee nogal vreemd, ongemakkelijk, iets voor ‘luie’ mensen. De kraamverzorgster met een contract voor minimaal zes uur per dag, werd zelfs na alle controles direct naar huis gestuurd door mijn man. Die hier ook dezelfde mening over had. Iemand die je huis schoonmaakt terwijl je het zelf kan doen voelt gewoon vreemd. Maar goed: deze mening heb ik dus gedwongen herzien. Een schoonmaakster is geen overbodige luxe. Zeker niet met je eigen onderneming. Maar wat zijn zoal de taken van een schoonmaakster en wat kan je wel en niet laten doen? Dat is iets waar ik heel erg mee in mijn maag zat.

HuishoudenHuishouden

Dat ‘zelluf doen’ heeft mijn kleuterdochter dus ergens van niemand vreemd. Ik heb gewoonweg bij teveel huishoudelijke taken zoiets van: dit kan ik toch prima zelf? Om er steeds weer achter te komen dat ik ergens tussen het gezin, werk, koken, hobby’s en andere verplichtingen weer achter de feiten aan begin te lopen. Meestal kom ik op een dag dus niet verder dan een beetje puinruimen, de vaatwasser, het aanrecht, vegen en/of stofzuigen. Ik hoef denk ik niet uit te leggen wat er allemaal blijft liggen. Zeker in een gezin met twee jonge kinderen. Kortom: de hoogste tijd om een paar van die taken uit te besteden aan een schoonmaakster. Ik denk dat dit me een hoop stress gaat schelen.

Lees verder onder de afbeelding!

Taken schoonmaakster: wat kan ze doen?

Taken schoonmaakster: wat kan ze doen?

Maar dan nu de hamvraag: welke taken kan je sowieso laten uitvoeren door een schoonmaakster. Wat kan je wel en niet laten doen en waar heb zelf (huishoudelijke) ondersteuning bij nodig? Ik heb mezelf daar dus een beetje over ingelezen. Jullie hebben het lijstje wat ik zelf allemaal nog wel kan doen op een dag al gelezen. Dus het zou eigenlijk gaan om ‘al het andere’. Het scheelt dat ik zelf een tijd als huishoudelijk hulp heb gewerkt en weet wat bijvoorbeeld wel en niet gevraagd mag worden. Al was ik toen nog best jong en heb ik bijvoorbeeld nog een voordeur staan schuren, omdat een oudere mevrouw me dit zo vriendelijk vroeg. Sidenote: dit is dus niet de bedoeling! Maar welke taken kan je dan wel laten uitvoeren door de schoonmaakster?

10x ook dit kun je schoonmaken met billendoekje

Ze zijn vernuftig, je kunt er alle kanten mee op. Je kunt zelfs schoonmaken met billendoekjes. Heb ik de kinderen een keertje niet bij me, mis ik vooral de billendoekjes. – Ooooh, ontaarde moeder 😉 want ja, die dingen zijn…

 • Sjoukje Dijkstra

Wekelijkse taken

In het kort: dit zijn dus de huishoudelijke klusjes die je niet dagelijks doet, maar één keer in de zoveel dagen. Denk aan de badkamer en het toilet, bijvoorbeeld. Maar dan even onderverdeeld per woonruimte. Hierbij een opsomming ‘taken schoonmaakster’.

Tip: Het is trouwens fijn dat als je een schoonmaakster hebt, je ook de benodigde schoonmaakartikelen in huis hebt. Zo kan ze haar gang gaan. Zorg dat ook alles voorradig is.

Woonkamer: Afstoffen, stofzuigen, dweilen, planten water geven, banken even stofzuigen of afnemen. De gang hierbij ook meegenomen.
Keuken: Aanrecht grondiger schoonmaken, buitenkant keukenkastjes afnemen
Toilet: Grondiger schoonmaken, dus ook; de tegels, het sanitair, spiegels en dweilen.
Bovenverdieping: De slaapkamers stoffen en stofzuigen, dweilen, vuilnisbakjes even leegmaken en slingerend speelgoed opruimen (mocht dit er liggen), eventueel bedden verschonen.
Badkamer: Douchecabine wat grondiger schoonmaken, tegels afnemen, toilet, wastafel, spiegel en dweilen.

4 tips voor een frisse geur in huis

Iedere dag hou er van als mijn huis schoon en fris ruikt. Sowieso vind ik het fijn als mijn huis schoon is. In een huis moet geleefd worden maar aan het eind van de dag zuig ik met liefde bergen zand…

 • Linda Bosscher

taken schoonmaakster Maandelijks/ om de zoveel tijd

Woonkamer: Ramen zemen, deuren afnemen, onder de bank opruimen/stofzuigen/ dweilen, lampen afnemen.
Keuken: Soms de binnenkant keukenkastjes en koelkast doen.
Toilet: Luchtroosters en deuren afnemen.
Bovenverdieping: Ramen zemen, onder de bedden opruimen/stofzuigen/ dweilen, lampen en deuren afnemen.
Badkamer: Luchtroosters en deuren afnemen.

Wat wil je zelf?

Het is natuurlijk wel zo fijn als je een schoonmaakster neemt, dat ze ook komt voor de dingen waar je zelf echt niet aan toekomt. Nu zou het zonde zijn van de tijd en het geld als ik de schoonmaakster taken zou laten uitvoeren die ik zelf eigenlijk al dagelijks doe. Het is dan ook verstandig om te zorgen dat deze dingen gewoon zijn gedaan voordat de schoonmaakster komt. Het kost inmiddels ook tijd als de schoonmaakster deze taken onverhoopt moet meenemen. Ook zijn er dingen die ik liever zelf doe, zoals: de was en het sorteren van spullen die weggegooid kunnen worden bijvoorbeeld.

De perfecte match

Het is belangrijk dat je een schoonmaakster hebt die een beetje bij je past. Maakt ze schoon zoals jij het een beetje voor ogen hebt? Valt er fijn met de huishoudelijk hulp te communiceren en is er een wederzijds vertrouwen (heel belangrijk)!

Schroom dus niet om verschillende ‘sollicitatiegesprekken’ af te nemen alvorens je een schoonmaakster kiest. Je kan daarnaast ook kiezen voor een particuliere schoonmaakster of via een bedrijf. Het voordeel van het inhuren van een huishoudelijk hulp via een instelling, is dat je altijd een aanspreekpunt hebt mocht er iets niet goed gaan. Ook zijn deze bedrijven goed verzekerd bij eventuele schade aangericht door de schoonmaakster. Ik vind dit zelf een heel fijn idee. Al betaal je hier meestal wel iets meer voor.

Ik hoop dat het zo helder is betreft het onderwerp ‘taken schoonmaakster’. Wij zijn heel benieuwd welke taken jouw schoonmaakster op zich neemt!

Takenlijst schoonmaakster

In deze blogpost staan affiliatelinks.
Alles over ons advertentiebeleid lees je hier.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties
 • Anne zei

  Ik heb zelf sinds kort een schoonmaakster die 1 keer in de 2 weken komt. Ze is zelf van mening dat we op het begin even alles grondig doen! Zo heeft ze nu 1 dag de badkamer grondig gedaan inclusief de badkamerkast en spiegelkast aan de binnenkant! Ook gelijk samen wat dingen weggegooid! De volgende keer gaat ze de keuken grondig doen en als alles grondig is gebeurd, dit duurt dus een paar weken, dan is het een kwestie van bijhouden voor haar! De badkamer hou ik nu zelf ook makkelijker bij, want nu hij zo schoon is, wil ik hem ook zo schoonhouden, dus doe ik vaker even een antikalkspray met een doekje over de tegels en wastafel. Heerlijk een schoonmaakster!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 2 maanden geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 2 maanden geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 2 maanden geleden
 • 7 minuten lezen