Waar ben je naar opzoek?

20x leuke voorleesboeken

4 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
20x leuke voorleesboeken

Bij ons hoort het er iedere avond bij; voorlezen. Mijn oudste van 3,5 jaar kan er geen genoeg van krijgen (‘Zullen we stiekem nog een verhaaltje lezen, mama?’) en de jongste van 1,5 jaar oud draaft wat met boekjes door de kamer. Voorlezen is goed voor kinderen; het prikkelt hun fantasiewereld, geeft ze meer inzicht in taal en het is ook nog eens leuk en gezellig.

20 leuke voorleesboeken op een rijtje!

1 – Jip en Janneke – Annie M.G. Schmidt Jip en Janneke: wie is er niet groot mee geworden? De verhaaltjes van deze twee buurkindjes met hun gat in de heg spreken – ondanks hier en daar wat verouderd taalgebruik – nog steeds tot de verbeelding.

2 – Floddertje – Annie M.G. Schmidt Floddertje is een beetje een viezig meisje. Samen met haar hondje Smeerkees beleeft ze veel avonturen en wordt ze, natuurlijk, vaak heel vies. Net als Jip en Janneke met de mooie tekeningen van Fiep Westendorp.

3 – Dikkie Dik – Jet Boeke De grote oranje kater spreekt aan door mooie duidelijke tekeningen en lieve, grappige verhaaltjes. Steeds beleeft hij weer nieuwe, korte avonturen.

4 – Welterusten kleine beer – Martin Waddell Kleine beer moet gaan slapen, maar heeft geen zin. Hij verzint allerlei excuses en houdt zijn papa wakker met steeds een nieuw praatje. Papa Beer heeft echter geduld. Herkenbaar en grappig.

leuke voorleesboeken

5 – Mijn Dromen – Xavier Deneux Vliegen op de rug van een vogel, wiegen op de kelk van een bloem en als ridder een prinses bevrijden; het zijn wat dromen uit het boekje van Xavier Deneux. Extra leuk zijn de illustraties met extra accent, zoals lichtgevend materiaal.

6 – De Gruffalo – Axel Scheffler & Julia Donaldson Een best wat spannend boek over een muis die moet uitkijken dat hij niet wordt opgegeten door een vos, slang, uil en zelfs door de Gruffalo. Een verhaal met een moraal; wie niet sterk is, moet slim zijn!

7 – Otje – Annie M.G. Schmidt Otjes vader Tos is kok, maar soms gaat er nog wel eens wat mis met zijn kookkunsten en dan zit hij weer zonder werk. Otje en haar vrienden zijn er gelukkig om hem te helpen.

8 – Nog ééntje voor het slapen gaan… – Harmen van Straaten Van Straaten schreef veel kinderboeken. In deze bundel vind je een verzameling verhalen, gedichten, prentenboeken, aangevuld met zoekplaten, bewerkte sprookjes en bekende kinderversjes. Herkenbaar en perfect voor het slapen gaan.

9 – Ik wil de maan – Jonathan Emmett Hoofdpersoon Mol uit dit verhaal ziet voor het eerst de maan. Hij vraagt zich af wat dat voor mooie glinsterende bal is. Maar de maan uit de lucht plukken is niet zo makkelijk als hij denkt…

10 – Het boekenliefje – Helen Docherty Een mooi verhaaltje over het belang van voorlezen voor het slapen. Alle boekjes in de dierenwereld beginnen te verdwijnen. Een klein konijn gaat op zoek naar de boeken en ontdekt dat het niet zomaar een dief is.

11 – Rupsje Nooitgenoeg – Eric Carle Rupsje Nooitgenoeg eet en eet en eet. Taart, chocolade, appels; het kan niet op. Tot hij een zere buik krijgt, zich in een pop weeft en eruit komt als mooie vlinder!

13 – Mama kwijt – Chris Haughton De kleine slapende uil uit dit boekje valt uit zijn nest in de boom en belandt in het bos. Hij gaat samen met een eekhoorntje op zoek naar zijn moeder.

14 – Raad eens hoeveel ik van je hou? – Sam McBratney Grote haas en kleine haas verzinnen allerlei capriolen om elkaar toch maar duidelijk maken hoeveel ze van elkaar houden. En dat is heel erg veel, zo blijkt na het lezen van dit boekje. Leuk en heel erg lief.

15 – Het slaapschaap – Sabine Wisman Wolla is geen schaap als alle andere schaapjes in de wei. Ze valt namelijk vaak en graag in slaap en de andere schapen plagen haar daarmee. Dan rijdt er langs haar wei een vrachtwagen waar een slaperig en wollig pakketje afvalt…

leuke voorleesboeken

16 – Nijntje – Dick Bruna Voor de allerkleinsten blijft het lieve konijntje Nijntje van Dick Bruna toch het allerleukste. De simpele tekeningen en de verhaaltjes van Bruna op rijm zijn begrijpelijk, liggen lekker in het gehoor en zien er leuk uit.

17 – Kleertjes uit, pyjamaatjes aan – diverse auteurs Jip en Janneke, Dikkie Dik, Pieter Konijn en Nijntje; je vindt ze allemaal in deze verhalenbundel. Niet alleen lees je er verhalen, maar ook liedjes en kun je er mooie prenten in bekijken.

18 – Een knuffeltje hier, een knuffeltje daar – diverse auteurs Een bundel verhalen met versjes, verhaaltjes, en tekeningen met figuren als Woezel & Pip, Dikkie Dik, Kikker en Muis. De voorleestijd staat bij elk verhaaltje aangegeven.

19 – Kikker – Max Velthuijs De verhalen van Kikker en zijn vriendjes van Max Velthuijs zijn herkenbaar voor kinderen. De tekeningen zijn simpel en mooi. Veel soorten verhaaltjes verkrijgbaar.

20 – Grimm – Jacob Grimm De bekende sprookjes van de gebroeders Grimm verteld speciaal voor kinderen. Lekker leesbaar en met mooie prenten waarbij kinderen en hun ouders kunnen wegdromen.

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 10 en 8 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is. Op dit moment wonen wij voor minimaal 6 maand op Curaçao.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Blogs over kinderen en ouderschap

Lampion kopen Sint Maarten: waar koop je de leukste lampions?

  • 6 uur geleden
  • 3 minuten lezen
Bevalling & Kraamtijd

Watermethode stilgeboren baby: hoe gaat dit in zijn werk?

  • 2 dagen geleden
  • 2 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Moeder zijn en het nog leuk vinden ook: optimaal genieten!

  • 2 dagen geleden
  • 3 minuten lezen