Waar ben je naar opzoek?

Een groot gezin met 6 kinderen. Waar hoor je dat nu tegenwoordig nog? Laat staan dat je een groot gezin met 10 kinderen hebt! Willen we dat tegenwoordig nog wel of zijn we te druk met carrière maken en worden we allemaal heel bewust moeder van 1 kind? Bestaan de grote gezinnen nog? Ja, die bestaan. Simone weet er alles van want ze is moeder van vier jongens en twee meisjes. Een drukte van jewelste dus. Hier vertelt ze over haar leven met zo’n groot gezin en geeft ons tips. Een groot gezin neemt veel tijd in beslag, maar Simone heeft besloten dat de maandag- en donderdagmiddag van haar zijn. Ze kan dan lekker naaien, een tijdschrift doorbladeren of surfen op internet. En hoe verloopt de rest van de week van een groot gezin met 6 kinderen.

Deze blog is in 2010 gepubliceerd maar nog steeds leuk om te lezen en vast herkenbaar voor veel gezinnen. Herken jij je in deze 11 punten? Dan weet je dat je uit een groot gezin komt!

Een groot gezin met 6 kinderen

Zo, ik zal meteen maar met de deur in huis vallen. Een groot gezin dus!

“Wij hebben inderdaad een groot gezin: Vader, moeder, 4 jongens en 2 meisjes. Ik zal ze allemaal even voorstellen en laat ik maar beginnen met de oudste. Dat is Anton, mijn echtgenoot (40) en maatje. Hij werkt als ketenmanager bij KPN en daarnaast is hij gemeenteraadslid voor de ChristenUnie. De titel ‘mama’ mag ik voor mijn naam zetten. Ik ben Simone (38) en fulltime mama. Of zoals ik het zelf altijd noem: Gezinsmanager. Dan komen onze vier jongens: Thomas (12), brugsmurf en gek op dieren. Jasper van 10 zit in groep 8 en is onze Einstein.  Matthias (8) is de deugniet van het stel en zeer fanatiek bezig met blokfluitles. En daarna komt Julian van 5. Hij zit in groep 1 en is een heerlijke kleuter met een behoorlijk eigen mening, maar dat komt vast ook door zijn rode haartjes. En dan hebben we nog onze twee prinsesjes: Hannah en Eva (tweeling) die in april hun 2e verjaardag vieren.”

Is het een bewuste keuze om een groot gezin te hebben?

“Wij komen beiden uit een gezin met vier kinderen en hebben dat altijd als erg gezellig ervaren. Vier kinderen was dan ook het aantal wat wij wel zagen zitten. We waren helemaal gelukkig met onze vier jongens toen er toch nog een vijfde zwangerschap kwam met als extra verrassing een tweeling! Toen bij twintig weken bleek dat het dit keer twee meisjes zouden worden, ging de roze deur wagenwijd open. En nog steeds kan ik extra genieten van het getut met de meiden.”

Een groot gezin is leuk!

Wel erg gezellig zoveel kinderen om je heen. Wat zijn de leukste dingen van een groot gezin?

“Het is hier altijd een dolle boel in een groot gezin met 6 kinderen. Naast onze zes eigen kinderen lopen er altijd wel een paar extra rond. Ik noem ons huis altijd gekscherend ‘huize pleXat’ en in onze familie en vriendenkring roepen ze altijd dat bij ons alles kan. Je hebt als kind altijd wel iemand om mee te spelen.”

Ik kan mij voorstellen dat een groot gezin ook nadelen heeft…

“Natuurlijk zijn er ook nadelen. Ik vind het als moeder echt wel eens lastig om alle kinderen evenveel aandacht te geven. Vooral de oudsten moeten al veel zelf omdat ze ook nog twee van die jonge zusjes hebben. Oppas regelen is ook altijd een heel gedoe want wie kan en durft er zes kids tegelijk aan. Je moet er ook voor waken de oudste kinderen niet teveel verantwoording te geven.  Als Thomas naar de bibliotheek wil hoeft hij bijvoorbeeld niet altijd Julian mee  te nemen. Als hij het zelf spontaan aanbiedt prima maar het moet geen verplichting zijn zodat ik het niet hoef te doen.”

Planning in een groot gezin

Hoe manage je de boel nou thuis?

Ik ben fulltime mama of zoals ik al eerder zei: Huismanager. Tot de zwangerschap van de meisjes heb ik een eigen kinderkledingwinkel gehad. Met zes kinderen werd dat een te grote belasting en heb ik, met pijn in mijn hart, besloten te stoppen. Maar het is een goede stap geweest. Nu heb ik naast mijn gezin nog een webwinkel, ik zit graag aan de naaimachine en probeer ook actief te zijn op de basisschool van de kinderen.

Hoe ziet een normale dag er bij jullie uit?

“Op doordeweekse dagen start mijn dag rond 7:00 uur. Ik maak de jongens wakker, help de oudste naar school en maak daarna ontbijt klaar voor de andere jongens. Ondertussen worden er instructies gegeven om aan te kleden, worden er tassen ingepakt voor school en worden de meisjes aangekleed. Rond 09:00 uur zit alles op school en is het huis voor de meiden. De rest van de dag wordt bepaald door de schooltijden van de jongens. De ochtend is er verder voor het huishouden en in de middag probeer ik wat tijd voor mezelf te pakken.

Vanaf half vier is het weer een drukke bedoening: Spelende kinderen, de één moet naar sporttraining, de ander naar de club van de kerk, er moet eten worden gekookt, worden afgeruimd en kinderen naar bed gebracht. Rond 20:00 uur hebben we dan tijd voor een kop koffie en zijn alleen de oudste twee jongens nog op. Rond 17:00 uur komt manlief meestal thuis en die stort zich dan ook meteen in het systeem zoals hierboven. Om 21:00 uur gaan ook de oudste twee naar bed en dan keert voor eventjes de rust weer in huize pleXat.”

Groot gezin met 6 kinderen

Tijd voor jezelf als moeder

Ik kan mij voorstellen dat er weinig tijd overblijft voor jezelf met zoveel kinderen en het huishouden.

Heb je ook nog tijd voor jezelf naast het mama zijn en heb je dat ook nodig of stort je je helemaal in het gezinsleven?

“Veel tijd voor mezelf blijft er niet over, ik probeer een avond in de week te gaan naaien bij mijn vriendin, samen met nog twee andere vriendinnen. Lekker even een avondje eruit, gezellig kletsen en ondertussen nog wat in elkaar zetten voor de meiden of de webwinkel. Verder af en toe een dagje er tussenuit met vriendinnen of juist een dag met manlief shoppen en dan kan ik er weer even tegen.”

6 kinderen betekent ook 5 zwangerschappen en 5 bevallingen. Ik vond mijn eerste bevalling al een hele ‘belevenis’. Hoe verliepen jouw zwangerschappen en bevallingen?

“Ik kan wel zeggen dat alle zwangerschappen vlekkeloos zijn verlopen. Bij de middelste drie wel wat lichte bekkenklachten en een flinke bloeding na de bevalling bij nummer twee,  waardoor de andere kinderen in het ziekenhuis geboren zijn maar verder…… Ook de zwangerschap van Hannah en Eva was een mooie tijd, natuurlijk was het zwaar, zeker op het laatst,  maar gelukkig was er veel hulp van familie en vrienden. De bevalling van de meiden was perfect!  Ze zijn in de voormiddag geboren en om 17:00 uur lag ik te stralen, thuis,  in mijn eigen bed.”

Een groot gezin: wat vinden de kinderen daarvan?

Het lijkt mij een hele onderneming om er met een gezin van acht personen op uit te trekken maar volgens Simone valt dat erg mee. Momenteel zijn ze op zoek naar een nieuwe auto waar ze met zijn allen inpassen. Ook vakanties en uitstapjes zijn geen problemen. In de zomer lekker kamperen op de Veluwe met de vouwwagen. Zelfs in het jaar dat de tweeling geboren is ging de familie gewoon kamperen.

En mama kan het wel zo leuk vinden zo’n groot gezin, maar hoe vinden de kinderen dat?

Thomas (12): “Ik vind het niet erg om op te groeien in een groot gezin maar soms is het wel eens vervelend om de oudste te zijn. Je moet steeds het goede voorbeeld geven en allerlei klusjes doen. Maar het is aan de andere kant ook leuk omdat ik heel veel broertjes en zusjes heb. Meestal heb ik dus wel iets te doen…”

Tips van een moeder met een groot gezin

Twee tips van een moeder van een groot gezin met 6 kinderen.

Tip 1:
Volgens Simone moet je als moeder met een groot gezin niet teveel plannen. Een planning loopt met kinderen al snel in het honderd. Ze ruimt iedere morgen van boven naar beneden de boel op zodat het voor het zicht netjes is. Daarnaast probeert ze iedere week iets grondig aan te pakken. Op deze manier blijft het huishouden beheersbaar en blijft er genoeg tijd over voor leuke dingen.

Tip 2: Simone heeft voor de moeders van nu ook een tip: Laat je niet gek maken door alles wat moet. Geniet van je kinderen. Ze zijn maar zo kort klein en volledig onder jouw hoede. Dat huishouden komt later wel weer.

Love2BeMama

De redactie van Love2BeMama zoekt dagelijks de leukste, interessantste en belangrijkste nieuwtjes voor jou op zodat jij niet verder hoeft te zoeken. Ook posten wij verhalen van moeders. Je dagelijkse portie nieuws, echte verhalen en blogs bij elkaar!

Heb je een tip? Stuur een mailtje naar mail@love2bemama.com.

Reacties
 • Lin zei

  Ze zijn inmiddels 1 jaar. Twee meiden. Extreem prematuur dysmatuur geboren /gehaald, met 27 weken, 675 & 900 gram.
  3,5 maanden NICU, 10 maanden zuurstof gebruikt thuis. Ze doen het bijzonder goed, wegen nu 8 en 10 kg, ze lopen langs de bank en zeggen papa en mama. Het was loodzwaar, is nog steeds loodzwaar, maar we zouden ze voor geen goud willen missen. Ze worden hier op handen gedragen.

 • Lin zei

  Hallo mijn naam is Lin( 41 jaar) en samen met mijn man (47 jaar), hebben we een dochter (21), zoon (19), zoon (17), zoon (13) en nu 14 weken zwanger van ons 5e en 6e kind.

  Onverwacht een hemels cadeau, na ons 4e kind, twee miskramen gehad met 12 en 10 weken. De eerste keer een piepklein kindje vingergroot, de tweede keer een curretage, toen durfde ik niet meer.

  Toen bleek dat ik onverwacht zwanger was, kwamen we in een roes, en ervaarden ook blijdschap, bij ons allemaal. We zien uit naar hun geboorte.

 • Merel zei

  Wat een leuk interview. Met twee kleintjes onder de 2 is het hier ook vaak zo druk dat je gevoelsmatig aan weinig dingen toekomt, dus de tips waren erg handig! 🙂

 • wendy zei

  leuk zoveel kinderen, ik heb er ook zes en vind het echt gezellig, sluit niet uit dat er bij ons nog meer bij komen,

 • moeder van 5 zei

  een gezin om trots op te zijn! een erg leuk stukje!
  Zelf heb ik 4 jongens en 1 meisje, ze is de jongste en de prinses in huis, net als jouw 2 prinsesjes!

  Gr. moeder van 5 :stars:

 • filomeni zei

  Ontzettend leuk om te lezen! En de foto is ook erg leuk.
  Fijn dat het zo goed gaat.
  Groetjes

 • Mariejelle zei

  He Simone,

  Wat leuk om het zo te lezen!
  ik hoorde je gewoon praten toen ik het las…
  See you

 • Madelon zei

  Wat een superleuk stukje, ik heb het echt met plezier zitten te lezen!

 • sandra zei

  Lieve Simone,

  Ik heb genoten van het stukje.
  Wat een heerlijk gezin heb je!

  Liefs,
  Sandra Bubberman

 • Fabiola zei

  Hai Simone,

  Ik heb altijd in mijn jongere jaren geroepen dat ik graag een groot gezin wilde, maar helaas blijft het bij Nik en Jan.
  Als ik jou verhaal lees dan geniet ik even met je mee, want wat straalt er een gezelligheid uit.
  Huis Plexat klinkt als muziek in de oren.
  Leuk stukje hoor en geniet lekker van je prachtige gezin!

  Groetjes Fabiola

 • Anneke zei

  Geweldig stukje Simone, ben trots op je

 • Hilda zei

  Super leuk, Simone!

 • Audrey zei

  Wat super leuk om te lezen! Een hele organisatie met 6 kinderen! Maar ook heel leuk en gezellig! Vol bewondering heb ik het artikel gelezen, want weet in deze leeftijd hoe druk het ook kan zijn. En dat combineren met de ontspanning en je webwinkel, mijn complimenten! Een mooi gezin, heerlijk genieten!

  Groetjes, Audrey

 • Gea zei

  Wat een leuk! Een een mooie foto erbij.

 • joanne zei

  wat een leuk stukje Simone!!

 • Marlijn. zei

  Wat een gezellige boel, heerlijk zoveel kids, heb er zelf drie, en ondanks ik het druk heb geniet ik ook erg van ze.
  Alleen dat huishouden, dat blijft een probleem.
  Dat is inderdaad wat je zegt een kwestie van bijhouden.
  En voor je zelf duidelijke regels stellen, anders loopt het in het honderd.
  Heel veel succes, met je mooie gezinnetje.
  gr Marlijn.

 • joanne zei

  Wat een leuk stukje!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 2 maanden geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 2 maanden geleden
 • 4 minuten lezen
Blogs over body en beauty

15 tips voor gebruik van Vaseline

 • 2 maanden geleden
 • 5 minuten lezen