Waar ben je naar opzoek?

GroenLinks wil coronaverlof voor werkende ouders: de koek is op!

2 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
GroenLinks wil coronaverlof voor werkende ouders: de koek is op!

Thuisonderwijs combineren met je eigen (thuis)werk is niet bepaald makkelijk. Overdag je kinderen helpen met het schoolwerk, terwijl je zelf bezig bent met online vergaderingen of tot in de late uurtjes bezig bent om je eigen werk nog gedaan te krijgen. Het is voor sommige ouders zelfs zo stressvol, dat ze tegen een burn-out aanlopen. “Een betaald coronaverlof moet de uitkomst bieden. Ook tegen de overvolle noodopvang”, aldus Tweede Kamerlid Paul Smeulders. 

Coronaverlof voor ouders

Het is iets waar we allemaal tegenaan lopen: hoe combineer je het zorgen voor en lesgeven van de kinderen met je eigen werk? Iets wat, als je een baan wil behouden, toch echt moet gebeuren. Sommige werkgevers dwingen hun werknemers zelfs om op kantoor te verschijnen. Wat de situatie allemaal niet makkelijker maakt en ervoor zorgt dat de noodopvang (oorspronkelijk bedoeld voor de ouders met essentiële beroepen en kinderen die thuis niet aan leren toekomen) vol komt te zitten. Door middel van een, door de overheid gefinancierd coronaverlof, moet er een last van de ouders hun schouders komen te vallen. Iets wat ze wel kunnen gebruiken als deze situatie nog langer duurt of erger wordt.

Coronaverlof tegen onmogelijke situatie

Maar zelfs als je thuis werkt is de situatie nagenoeg onmogelijk. Een groot deel van de dag bestaat namelijk uit (online) les en het vermaken de van (inmiddels stierlijk verveelde) kinderen. Neem hierbij de normale dagelijkse taken zoals het huishouden, eten koken en boodschappen doen. En je komt al snel tot de conclusie dat je op een dag toch flink wat uurtjes tekort komt. Wat er weer voor zorgt dat ouders tot ’s avonds laat (of zelfs ’s nachts) aan hun eigen werk bezig zijn. Dat terwijl de wekker de volgende ochtend weer vroeg afgaat en er eigenlijk geen manier is om even wat stoom af te blazen. 

100+ binnenactiviteiten voor kinderen van de basisschool

Daar zitten we dan; de komende drie weken in en om huis met de kinderen. Geen zwembad, indoor speelparadijs of dierentuin waar we naartoe kunnen. Als je pech hebt moet je ook nog thuiswerken mét kinderen. Hoe ga jij deze…

  • Linda Bosscher

De koek is op

Ouders trekken het niet meer. De combinatie van werk en tegelijkertijd ook fulltime voor de kinderen zorgen, is voor ouders nagenoeg niet te combineren. Dit werd tijdens de eerste lockdown al duidelijk, maar toen hadden veel ouders nog iets van: ‘Het moet maar gewoon even’. De tweede lockdown is dit anders. Veel ouders zitten er doorheen en krijgen zelfs last van een burn-out. Voor de meeste gezinnen is de koek op en is coronaverlof hetgeen wat ze erdoorheen kan slepen.

Extra kosten voor de werkgever 

Smeulders van Groenlinks wil dan ook dat werkgevers de ouders het calamiteitenverlof (wat je normaliter op kan nemen als je kind ziek is, bijvoorbeeld) gebruikt kan worden om coronaverlof op te nemen. De rekening hiervoor kan de werkgever in dat geval bij de overheid neerleggen, omdat Smeulders ook van mening is dat je bedrijven in zwaar weer niet kan opzadelen met deze extra kosten.

Britse coronavariant

Als deze tweede coronagolf snel over is. Is de maatregel volgens Smeulders in mindere mate of zelfs helemaal niet nodig, zegt hij in een interview met RTLnieuws. Maar hij uit zijn zorgen over een eventuele derde golf. Iets wat langzamerhand werkelijkheid begint te worden. Met de Britse coronavariant die langzaam maar zeker dichterbij lijkt te komen. “Bij de eerste golf was het al ingewikkeld, bij de tweede golf lopen mensen echt op hun tandvlees. Een derde golf gaan mensen echt niet meer trekken.” 

Hoe regel jij het thuiswerken, thuisonderwijs en je huishouden op dit moment? En ben jij voor een betaald coronaverlof? Laat het ons weten in de comments!

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

  • 1 maand geleden
  • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

  • 2 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Half jaar Curacao: dit moet je weten!

  • 2 maanden geleden
  • 12 minuten lezen