Waar ben je naar opzoek?

Waarom je kind kostgeld laten betalen een goed idee is…

3 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Waarom je kind kostgeld laten betalen een goed idee is…

Ik weet het nog als de dag van gisteren. Als dwarse puber met mijn eerste bijbaantje kwam ik van de koude kermis thuis toen bleek dat ik hier een klein deel van moest inleveren. Bij mijn ouders notabene. Ik moest kostgeld betalen en geloof me: Ik vond het zuur! Toch vond ik het ergens ook weer heel logisch en stond ik dan ook iedere maand een klein percentage van mijn salaris af. Anno 2021 merk ik echter dat het concept ‘kostgeld’ meer op de achtergrond is verdwenen. Terwijl ik er helemaal niets mis mee vindt om je kind kostgeld te laten betalen.

‘Slechts 40 procent van de thuiswonende mbo’ers draagt bij in de kosten thuis,’ aldus Nibud. Dit geeft ergens wel aan hoe beladen het onderwerp is. Dat terwijl thuiswonende, werkende jongeren vaak veel meer te besteden hebben dan hun lief is. Iets wat, jammer genoeg, veranderd als je eenmaal op jezelf gaat wonen. Dan heb je plotseling te maken met allerhande vaste lasten en overige onvoorziene kosten. In mijn ogen draagt je kind kostgeld laten betalen bij aan dat stukje financiële verantwoordelijkheid. Je salaris is er niet alleen voor lol, maar je moet er ook rekeningen van betalen.

Wat doe je van het kostgeld dat je kind geeft?

Dit kan dus verschillen. Zo droeg ik het af om bij te dragen in de kosten thuis, maar er zijn ook ouders die het kostgeld per maand opsparen en hun kind een zakcentje meegeven als ze het huis uit gaan. Het laatste zie je vooral als ouders het kostgeld betalen zien als leermoment. Inderdaad: dat stukje financiële zelfstandigheid. Dit zie je nog vaker dan dat ouders vragen om een financiële bijdrage voor het huishouden. Hier wordt vaak nog beladen op gereageerd. Je gaat je (minderjarige) kind toch geen geld aftroggelen omdat je voor hem/haar moet zorgen?

Hoeveel zakgeld geef je aan je kind?

De start van een nieuw jaar is een mooi moment om naar zakgeld te kijken. Krijgt jouw kind al zakgeld? Hoeveel zakgeld geef je aan je kind? Zijn de afspraken over zakgeld duidelijk? En natuurlijk vooral de vraag; klopt het…

  • Love2BeMama

Dak boven het hoofd

Je kind kostgeld laten betalen raar? Je kan dit echter ook anders zien. Natuurlijk zorg je voor je kind en voorzie je deze vanaf baby af aan van alles wat hij nodig heeft. Kleding, luiers, een dak boven het hoofd, een warme douche en een een warm bordje eten… Niet zo gek, want je kind heeft deze zorg ook hard nodig. Dit kan hij/zij niet zelf en dat maakt het jouw verantwoordelijkheid. Logisch!

Vleugje emotionele schade

Maar er komt een leeftijd dat ze moeten gaan leren om hun eigen boontjes te doppen en dit ergens ook prima kunnen. Ze krijgen werk, vriendinnetjes en de welbekende eetlust die alleen een tiener kan hebben. Tel hier de gemiddelde douchetijd, zooi die je mag opruimen en een vleugje emotionele schade bij op en voilà! Hier heb je alle reden die je nodig hebt om je kind kostgeld te vragen. Al is het bedrag maar hoog genoeg om een fles wijn voor jezelf te kopen.

Kinderbijslag 2021: Alles wat je wil weten!

Het nieuwe jaar is begonnen. 2021 is een feit! In 2021 gaat er veel veranderen op het gebied van wetten, regels en belastingtarieven. Ook zijn er wijzingen in de kinderbijslag 2021. Als je een kind hebt die 6 of 12…

  • Love2BeMama

Hoeveel kostgeld vraag je aan je kind?

Persoonlijk betaalde ik ongeveer 10 procent kostgeld over mijn hele salaris. Dit vond ik meer dan redelijk. Dikwijls ging het dubbele op aan zorgkosten en andere rekeningen aan mijn adres, maar goed: daar had ik dan weer geen benul van. Ik leerde zo wel dat ‘salaris’ niet alleen maar lol en luxe betekende, maar dat er ook dingen van betaald moeten worden. Wat jij je kind aan kostgeld wil vragen is natuurlijk heel persoonlijk. De enige tip die ik mee kan geven is dat je dit af laat hangen van het salaris en de leeftijd.

Verder is er niets mis mee om je kind kostgeld te laten betalen. Of het nu is om te sparen of omdat je het in het huishoudpotje gooit. Sterker nog: ze steken er iets van op waar ze later nog heel veel aan gaan hebben.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen