Waar ben je naar opzoek?

Hoeveel zakgeld geef je aan je kind?

1 minuut lezen Annelou van Noort Annelou van Noort
Hoeveel zakgeld geef je aan je kind?

De start van een nieuw jaar is een mooi moment om naar zakgeld te kijken. Krijgt jouw kind al zakgeld? Hoeveel zakgeld geef je aan je kind? Zijn de afspraken over zakgeld duidelijk? En natuurlijk vooral de vraag; klopt het zakgeld bedrag nog bij de leeftijd van je kind? Ik neem alle zakgeld onderdelen stap voor stap met je door. 

Starten met zakgeld geven

Een mooie leeftijd om te beginnen met zakgeld geven is als je kind 6 jaar is. Waarom deze leeftijd? De kinderen van 6 jaar zitten vaak in groep 3 en leren dan tellen. En om de waarde van geld te leren, is tellen heel belangrijk. Jonge kinderen leren met zakgeld geld herkennen en ontdekken dat geld een ruilmiddel is. 

Tip! Geef het zakgeld contant en iedere week in verschillende munteenheden. Dus als je bijvoorbeeld 50 cent geeft. De ene week één 50 cent munt. De andere week 5 munten van 10 cent. 

Zakgeld afspraken geven duidelijkheid

Als je zakgeld geeft is het fijn als je afspraken maakt. Wat mag en wat moet jouw kind van het zakgeld betalen. Denk aan sparen of verjaardagscadeautjes kopen. Maar ook aankopen zoals chips, snoep en games. Zakgeld is leergeld, dus het is fijn als je jouw kind de ruimte geeft om zelf beslissingen te nemen. Maar de randvoorwaarden kun je wel vastleggen. Dat geeft zelfs heel veel rust. 

Tip! Vul een zakgeldcontract in om alle afspraken vast te leggen. Natuurlijk inclusief handtekening van jou en jouw kind. Dat vinden kinderen super leuk en maakt het allemaal officieel. 

Lees ook: Hoe leer je jouw kind sparen?

Welk zakgeldbedrag bij welke leeftijd?

In het onderstaande overzicht staan de richtlijnen van de bedragen per leeftijd. Maar ik vind het wel belangrijk dat je je goed realiseert dat dit richtlijnen zijn. Het is natuurlijk afhankelijk van de afspraken die je maakt. En daarnaast ook van jouw eigen portemonnee. Wat wil en kun je geven. 

Hoeveel zakgeld geef je aan je kind?

Tip! Vraag aan ouders van klasgenoten en vriendjes hoeveel zakgeld zij geven. En welke afspraken zij maken. Zij krijg je een completer beeld om uiteindelijk jouw eigen keuzes te kunnen maken.

Dus… plan snel een momentje aan de keukentafel met je kind. Klets over geld, maak afspraken en geef tips. Een super waardevolle start van het nieuwe jaar. 

Photo by Skitterphoto from Pexels

Annelou van Noort

Mijn naam is Annelou van Noort. Mama van 3 kinderen (Maartje, Maud en Teun). Ondernemer met als specialisatie kinderen, geld en opvoeding. Over zakgeld krijgen en geven, kan ik je alles leren. Het is een onderwerp waar ik een grote glimlach van krijg en graag over vertel. Want het is zoveel meer dan een bedrag per week geven aan je kind. Het start met hoeveel zakgeld geef je per week. Het eindigt pas op het moment dat jouw kind 18 jaar wordt en financieel zelfstandig is. In mijn blogs deel ik praktische tips en vertel over mijn ervaringen als zakgeldexpert maar vooral als mama.

Je kunt mij volgen op Facebook, Instagram of stuur me een uitnodiging voor LinkedIn. Leuk om elkaar te ontmoeten!

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Wonen op Curacao en terug naar Nederland

  • 2 weken geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Rechten alleenstaande moeder met kind

  • 2 weken geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en school

Traktatietip: Rupsje Nooitgenoeg

  • 3 maanden geleden
  • 1 minuut lezen