Waar ben je naar opzoek?

Zwanger wat moet ik regelen?

3 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Zwanger wat moet ik regelen?

Gefeliciteerd! Je bent zwanger en gaat een wonderlijke tijd tegemoet. Een periode waarin je uitkijkt naar de komst van je kindje. Dit is vanzelfsprekend heerlijk, maar er komt ook wel het een en ander op je af. Er is namelijk ook nogal wat je moet regelen als je eenmaal zwanger bent. Wat moet je regelen als je zwanger bent? Je leest het hier.

De komst van een baby brengt nogal wat verandering met zich mee, maar ook een hoop geregel. Er zijn dingen die op orde moeten zijn voor je bevalling en de periode erna. Wat moet je regelen als je zwanger bent? We hebben de belangrijkste punten voor je op een rij.

Wat moet ik regelen als ik zwanger ben?

Ben je zwanger en nog niet getrouwd of heb je het ouderschap nog niet goed geregeld met je partner? Dan is het verstandig om dit blog alvast even te lezen.

Zwanger wat moet ik regelen? Een verloskundige!

Een van de eerste dingen die je moet regelen is het zoeken van een verloskundige. Hier wordt je baby gedurende de zwangerschap in de gaten gehouden en gecontroleerd op het gebied van gezondheid. Ook houd de verloskundige de gezondheid van jou, als moeder in de gaten.

Maak een afspraak voor rond de 8 a 10 weken van je zwangerschap. Hierna ga je elke vier weken. Hoe kan je een goede verloskundige regelen als je zwanger bent? Doe eens navraag bij je huisarts! Die kan je vertellen welke verloskundigenpraktijken in de buurt zitten en welke zijn aan te raden.

Je zorgverzekering

Een van de dingen die je moet regelen als je zwanger bent is je zorgverzekering. Kijk goed na wat er wel en niet vergoedt wordt tijdens je zwangerschap. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Wat zit er in je basisverzekering? Sowieso de verloskundige hulp, maar kraamhulp is zo geregeld dat je een eigen bijdrage betaald. Hier kan je eventueel een aanvullende verzekering voor afsluiten. Mocht je bijv. in een nieuw jaar bevallen dan is het zeker waard om je zorgverzekering aan te passen.

Zorgverzekering zwanger 2022. Waar moet je op letten?

Als je in 2022 zwanger bent of gaat bevallen dan zijn er vanzelfsprekend dingen uit je zorgverzekering die gaan veranderen. Deze veranderingen hebben vooral met de kosten te maken en dan denk dan weer aan je zwangerschap zelf, de bevalling…

  • Denise Meijer

Kraamzorg

Heb je jouw eerste, goede echo gehad? Dan kan je alvast beginnen met het oriënteren op kraamhulp. Dit is dan weer een van de dingen die je alvast moet regelen voor nadat je zwanger bent.

Werk

Als je zwanger bent heb je in totaal recht op 16 weken zwangerschapverlof. Dit mag je indelen zoals je zelf wil. Je moet je werkgever wel tijdig informeren over je zwangerschap en je hebt hier een zwangerschapsverklaring voor nodig. Deze krijg je bij de huisarts of verloskundige. Je mag 4 tot 6 weken voor je bevalling en 10 tot 12 weken erna aan zwangerschapsverlof opnemen.

Babyuitzet

Een van de leukste dingen die je moet regelen als je zwanger bent is de babyuitzet. Je krijgt van je zorgverzekeraar meestal een zwangerschapspakket met alles erin wat je nodig hebt voor tijdens de bevalling. Wat heb je nodig als je een baby krijgt? Dat lees je hier. Wat heb je niet nodig als je een baby krijgt? Ook dat hebben we voor je in een blog gezet.

Baby erkennen

Wanneer je getrouwd of geregistreerd partner bent dan gaat het erkennen van je baby automatisch. Dit hoef je dan niet te regelen als je zwanger bent. Als dit niet het geval is dan moet je met de vader naar het gemeentehuis om de baby te laten erkennen. Hier krijgt de vader een aantal rechten en plichten mee.

Als je een kindje erkent kan je ook kiezen welke achternaam de baby krijgt en staat er op papier dat je partner de juridische vader is van het kindje. Wil je partner ook wettelijk vertegenwoordiger zijn? Dan moet het ouderlijk gezag ook nog aangevraagd worden.

Geboortekaartjes regelen als je zwanger bent

Geboortekaartjes uitzoeken is iets wat je moet regelen als je nog zwanger bent. Zo kan je op het moment dat je kindje geboren wordt alles zo snel mogelijk thuisgestuurd krijgen en de wereld laten weten dat jullie ouders zijn geworden. Heel veel websites bieden ook gratis proefexemplaren aan van geboortekaartjes, zodat je kan kijken en voelen welke kaartje het beste bij jullie past.

Heel veel succes en geluk!

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen