Waar ben je naar opzoek?

Zorgverzekering zwanger 2022. Waar moet je op letten?

2 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Zorgverzekering zwanger 2022. Waar moet je op letten?

Als je in 2022 zwanger bent of gaat bevallen dan zijn er vanzelfsprekend dingen uit je zorgverzekering die gaan veranderen. Deze veranderingen hebben vooral met de kosten te maken en dan denk dan weer aan je zwangerschap zelf, de bevalling en de kraamtijd. Wat veranderd er aan je zorgverzekering in 2022 als je zwanger bent of een baby krijgt? Dit staat er op de planning.

Als je al bent aangesloten bij een zorgverzekering dan kan het zijn dat er toch dingen gaan veranderen als je zwanger bent. Zo kunnen de kosten rondom je bevalling, zwangerschap en kraamverzorging ineens hoger uit gaan vallen. Deze specifieke wijzigingen worden meestal aan het einde van het jaar pas bekend en om deze reden stappen veel mensen rond deze periode ook over. Sommige veranderingen zijn van toepassing voor iedere verzekeraar.

Zwanger in 2022? Deze dingen veranderingen aan je zorgverzekering

Er is een zeer belangrijke verandering aan je zorgverzekering als je zwanger bent in 2022. Dat is namelijk het opheffen van de vergoeding van de combinatietest. Normaal gesproken werd dit vergoed vanuit je basispakket, maar volgend jaar wordt dit onderzoek vervangen voor de NIPT. Deze is namelijk nauwkeuriger en minder invasief. Deze test wordt wel vergoed vanuit je basisverzekering.

Eigen risico

Het eigen risico blijft in het jaar 385 euro. Je kan deze eventueel verhogen als je dat wil om zo maandelijks minder premie te betalen. Dit kan ook alleen maar tijdens het overstapseizoen. Dit is dus wel iets waar je rekening mee moet houden op het gebied van je zorgverzekering als je zwanger bent of wil worden in 2022. In je basisverzekering vind je de zorg waar je een eigen risico voor betaald. Zo kan je de beste inschatting maken of je jouw eigen risico zonder problemen kan verhogen of eventueel moet verlagen.

Kraamzorg en verloskunidge 2022

Kraamzorg en verloskundige hulpt blijft vergoed uit de basisverzekering. Ook komend jaar betaal je voor de kraamzorg wel een eigen bijdrage van 4,50 per uur. Dit geldt ook voor bevallen in het ziekenhuis (bron: Independer). Je kan jezelf wel verzekeren voor deze eigen bijdrage. Het gaat echter nooit ten koste van je eigen risico.

Als je specialistische zorg nodig hebt

Heb je specialistische zorg nodig tijdens je zwangerschap in 2022? Dan wordt dit vergoed vanuit je basisverzekering. Dit gaat dus ook niet ten koste van je eigen risico. Dit geldt ook voor de heftige gevallen. Mocht je naar het ziekenhuis gebracht worden met een ambulance als je zwanger bent of moet bevallen? Dan is dit vanzelfsprekend niet anders.

Zorgverzekering zwanger 2022. Waarom vergelijken zo belangrijk is

Als je nu zwanger bent beval je sowieso in 2022, maar ook als je nog niet zwanger bent kan het nodig zijn om je zorgverzekering voor 2022 aan te pakken. Het kan namelijk goed zijn dat, als je bezig bent met zwanger raken, je alsnog komend jaar gaat bevallen. Je kan er dan echter niet meer voor kiezen om je verzekering even op het laatste moment aan te passen. Dit moet je echt voor het einde van het jaar doen. Het is dus altijd belangrijk om een beetje vooruit te denken. Zo weet je zeker dat je de zorgverzekering kiest die in 2022 bij je past en het maakt niet dan niet eens uit of je nu al wel of niet zwanger bent.

In deze blogpost staan affiliatelinks.
Alles over ons advertentiebeleid lees je hier.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen