Waar ben je naar opzoek?

Waar heb ik recht op als alleenstaande moeder in 2021?

3 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Waar heb ik recht op als alleenstaande moeder in 2021?

Als je een alleenstaande moeder bent, is het vanzelfsprekend lastiger om de eindjes aan elkaar te knopen dan wanneer je met zijn tweetjes bent. Kinderopvang, zorgverzekeringen, het onderhoud van de kinderen… Het zijn allemaal dingen waar je als alleenstaande moeder tegenaan kan lopen. Gelukkig zijn er toeslagen waar je recht op hebt. Dit maakt het net iets makkelijker om bepaalde zaken te bekostigen. Waar heb je recht op als alleenstaande moeder in 2021?

Denk aan de huur, de kinderopvang, zorgverzekering en ook dus het onderhoud voor de thuiswonende kinderen. Het is fijn dat de belastingdienst alleenstaande moeders hierin kan ondersteunen. Zeker als je minder verdiend dan de vooraf bepaalde maximumgrens. Welke toeslagen voor alleenstaande moeder 2021 je kan ontvangen? Hier heb je recht op als alleenstaande moeder in 2021. 

Ben jij alleenstaande moeder? Wij hebben al veel blogs geschreven met informatie voor alleenstaande moeders (en vaders).

Welke toeslagen heeft een alleenstaande moeder in 2021 recht op?

De toeslagen zijn anno 2021 iets verhoogd ten opzichte van vorig jaar. Er zijn dan ook een aantal toeslagen waar je als alleenstaande moeder recht op hebt. Dit is wel afhankelijk van je inkomen. Als je bijvoorbeeld op bijstandsniveau leeft, dan heb je recht op het maximale bedrag van wat de belastingdienst je kan geven. Het is wel belangrijk dat je aan de voorwaarden per toeslag voldoet en rekening blijft houden met eventuele wijzigingen in je inkomsten. Als je overal aan voldoet dan heb je als alleenstaande moeder recht op de volgende toeslagen in 2021. 

Zorgverzekering zwanger 2022. Waar moet je op letten?

Als je in 2022 zwanger bent of gaat bevallen dan zijn er vanzelfsprekend dingen uit je zorgverzekering die gaan veranderen. Deze veranderingen hebben vooral met de kosten te maken en dan denk dan weer aan je zwangerschap zelf, de bevalling…

  • Denise Meijer

Bijstandsuitkering 2021

Je bent alleenstaande moeder (geworden) en hebt geen baan (meer): hoeveel bijstand krijgt een alleenstaande moeder? Er alleen voor te komen staan met een of meerdere kinderen is natuurlijk al stressvol genoeg. Hoe ga je werk, de opvoeding van jonge kinderen met elkaar combineren? Hier is de bijstandsuitkering dan weer voor. Deze uitkering is ervoor om te zorgen dat je niet onder de minimumgrens verdiend. Dit geeft je als ouder van jonge kinderen wat meer ruimte voor de opvoeding, parttime werk en/of school. Let op: dit is slechts tot op het moment dat je jongste vijf jaar oud is. Daarna gaat de sollicitatieplicht in.

Hoeveel is een uitkering voor een alleenstaande moeder?

Als je geen werk hebt of niet genoeg verdiend om je gezin te kunnen onderhouden, dan heb je recht op een bijstandsuitkering. Dit geldt ook voor alleenstaande moeders. Een bijstandsuitkering vraag je aan bij de gemeente. Maar hoeveel is een bijstandsuitkering precies? Je leest er meer over in dit artikel.

Alleenstaande moeder en werken: wat als je weer aan de slag wil?

Als alleenstaande moeder is het lastig om alle eindjes aan elkaar te knopen. De combinatie jonge kinderen, school en werk is dan ook niet makkelijk om mee te jongleren. Hoewel er meerdere voorzieningen zijn om alleenstaande moeders te ondersteunen, kan…

  • Denise Meijer

Kinderopvangtoeslag 2021

Werk je als alleenstaande moeder en gaat je kind naar de kinderopvang? Dan heb je recht op kinderopvangtoeslag. De hoogte van kinderopvangtoeslag is afhankelijk van hoeveel dagen opvang je kindje krijgt en hoeveel je per jaar verdiend.

Let op: Wijzigt er iets in je inkomen? Dan is het belangrijk om dit direct aan de belastingdienst door te geven. Zo voorkom je dat je op een later moment toeslag moet terugbetalen.

Huurtoeslag

Onder welke toeslagen voor alleenstaande moeder valt ook de huurtoeslag. Als je als alleenstaande moeder in een huurwoning woont, dan heb je in het gros van de gevallen recht op huurtoeslag. Ook de hoogte van deze toeslag hangt af hoeveel je verdiend en van de huurkosten. Dit mag niet meer bedragen dan 752,33 per maand

Hoeveel zorgtoeslag heb je recht op als alleenstaande moeder in 2021?

Verdien je als alleenstaande moeder minder dan 21.500 euro per jaar, dan heb je recht op 107 euro zorgtoeslag per maand. Hiermee komt de belastingdienst je tegemoet in de kosten van je zorgverzekering (en dus ook in die van je kinderen).

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 weken geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 weken geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 1 maand geleden
  • 7 minuten lezen