Waar ben je naar opzoek?

Alleenstaande moeder en werken: wat als je weer aan de slag wil?

3 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Alleenstaande moeder en werken: wat als je weer aan de slag wil?

Als alleenstaande moeder is het lastig om alle eindjes aan elkaar te knopen. De combinatie jonge kinderen, school en werk is dan ook niet makkelijk om mee te jongleren. Hoewel er meerdere voorzieningen zijn om alleenstaande moeders te ondersteunen, kan het zo zijn dat je weer wil of moet gaan werken.

Het is geen geheim dat je als alleenstaande moeder nogal wat ballen in de lucht hebt te houden. Toch heb je geld nodig om voor je gezin te zorgen. Het grootste deel van de zorg voor kinderen valt nog altijd op de schouders van de moeder. Hierdoor zie je dat vooral moeders met jonge kinderen er een parttime baantje op nahouden. De kinderen, werk, het huishouden, sportclubs voor de kinderen, doktersafspraken en ga zo maar verder. Alleenstaande moeder zijn en werken is niet makkelijk. Toch is het ook niet helemaal onmogelijk. In dit blog geven we je een paar opstekers voor als je als alleenstaande moeder weer moet of wil gaan werken.

Welke partij wil een sollicitatieplicht voor alleenstaande moeders?

Alleenstaande moeders in de bijstand hebben tot hun jongste kind vijf jaar oud is vrijstelling van de sollicitatieplicht. Of je hier recht op hebt kan je aanvragen bij de gemeente waar je in woont. Toch maken juist alleenstaande moeders in…

  • Denise Meijer

Opvangmogelijkheden

Om te beginnen is het belangrijk om je opvangmogelijkheden te verkennen. Om te beginnen kinderopvang of een oppas, maar ook dit kost veel geld. Geld wat je als alleenstaande moeder waarschijnlijk niet voor vijf dagen werken kan ophoesten. Een social netwerk achter de hand is dus geen pre, maar een must. Nu kan je in de eerste instantie denken aan familie of vrienden, maar kijk ook eens rond op het schoolplein. Is er misschien een ouder die oppasdagen met je wil uitwisselen? Denk aan een avondje/ dag in het weekend voor een dag in de week voor jou. Een dergelijk sociaal netwerk is ook heel belangrijk voor als je kind ziek is of je onverhoopt moet overwerken.

Wil je als alleenstaande moeder werken?

Wees dan zeker niet bang om op je strepen te staan. Wees bij je sollicitatiegesprek al duidelijk over wat je kan en wat eventuele valkuilen zijn. Zo weet je werkgever precies waar hij of zij aan toe is en hoef je jezelf niet schuldig te voelen omdat je minder flexibel bent dan je collega’s. Als alleenstaande moeder werken en voor de kinderen zorgen is zwaar. De enige manier waarop je de tijd met je kinderen, tijd voor jezelf en je algehele gemoedstoestand kan beschermen is door grenzen te stellen en duidelijk te zijn. Het liefst zo snel mogelijk.

Alleenstaande moeder en een woning vinden tips

Het einde van je relatie is heftig. In de eerste instantie heb je te maken met de emotionele impact van je relatiebreuk, maar al snel moet je ook over met het regelen van de praktische zaken. Zeker als je nog…

  • Denise Meijer

Wees niet te hard voor jezelf

Er zullen best dagen zijn dat het allemaal niet zo makkelijk gaat. Je voelt jezelf schuldig, bent moe en alles lijkt in de soep te lopen. Probeer jezelf juist op deze dagen voor te houden dat je best weleens wat ballen mag laten vallen. Zeker als je als alleenstaande moeder moet werken en ook nog eens een gezin moet verzorgen. Uiteindelijk doe je het voor iedereen. Daar verdien je een schouderklopje voor! En op dit soort dagen mag je jezelf deze ook best meerdere keren geven. Zoek ook uit waar je als alleenstaande moeder recht op hebt. Dit kan je namelijk ondersteunen.

Vergeet ook niet om zelf te ontspannen

Als je eenmaal gewend bent aan het jongleren, is het lastig om ‘de boel gewoon de boel’ te laten. Met als gevolg dat je ook op je (kind)vrije dagen keihard aan het werk bent om het maar gehad te hebben. Vergeet echter niet om ook voor jezelf te zorgen. Gun jezelf een warm bad of een avondje op de bank hangen en series kijken. Ga er even op uit met vriendinnen en/of geniet van je tijd alleen. De boog kan niet altijd gespannen staan. Ook niet als een alleenstaande moeder die vijf dagen in de week moet werken.

Alleenstaande moeder en werken? Vraag hulp als het nodig is!

Schroom niet om hulp te vragen als je er even niet meer uitkomt. Vaak zijn er meer dan een personen in je omgeving die je met liefde willen helpen, maar niet weten dat je hulp nodig hebt. Geef het ruim van te voren aan als je met je handen in het haar komt te zitten en meestal komt het dan wel goed.

P.S. Ben je alleenstaande moeder en wil je werken? Je bent een powervrouw. Iets wat je zeker mag weten.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen