Waar ben je naar opzoek?

Welke partij wil een sollicitatieplicht voor alleenstaande moeders?

2 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Welke partij wil een sollicitatieplicht voor alleenstaande moeders?

Alleenstaande moeders in de bijstand hebben tot hun jongste kind vijf jaar oud is vrijstelling van de sollicitatieplicht. Of je hier recht op hebt kan je aanvragen bij de gemeente waar je in woont. Toch maken juist alleenstaande moeders in de bijstand zich zorgen. Er zijn namelijk geluiden dat er partijen zijn die de sollicitatieplicht voor alleenstaande moeders weer willen invoeren. Maar welke partij wil een sollicitatieplicht voor alleenstaande moeders?

De vrijstelling van sollicitatieplicht is voor veel alleenstaande moeders net dat beetje rust wat ze nodig hebben. Tenslotte weten we allemaal dat het leven met jonge kinderen al hectisch genoeg kan zijn. Zeker als ze nog niet of nog maar net naar school toe gaan. Volledig aan de arbeid gaan is daarom ook vaak nog niet aan de orde en met een parttime salaris kom je nu eenmaal niet voldoende rond. Als er een partij is die een sollicitatieplicht voor alleenstaande moeders wil, dan zou dit betekenen dat ze noodgedwongen aan de slag moeten voor werk. Hier komen ook peperdure opvangkosten en een hoop stress bij kijken.

Lees ook deze blogs met informatie voor alleenstaande moeders:

Welke partij wil een sollicitatieplicht voor alleenstaande moeders?

We kunnen jullie (gelukkig) gerust stellen. In 2014 is de sollicitatieplicht voor alleenstaande ouders namelijk voor het laatst ter sprake gekomen en van de baan geveegd. Er bleek destijds vanuit de Tweede Kamer voor de nieuwe bijstandswet. Echter stond de Eerste Kamer onvoldoende achter het idee dat alleenstaande ouders met jonge kinderen weer verplicht zouden worden om aan de slag te gaan. Deze maatregel werd dus al snel uit de nieuwe bijstandswet geschrapt en gelukkig maar!

Welke partij wil een sollicitatieplicht voor alleenstaande moeders?

Waarom is de maatregel uit de wet geschrapt?

Een argument wat destijds werd genoemd door SGP-leider Van der Staaij is dat de partij het belangrijk vindt dat ouders zelf de keuze moeten hebben om voor hun eigen kinderen te zorgen. D66-leider Pechtold vond het destijds vooral een kwestie van ‘geven en nemen’. Pechtold was dan ook voor de sollicitatieplicht, aldus het NOS.

Komt er nooit een sollicitatieplicht voor alleenstaande ouders?

Het is niet met honderd procent zekerheid te zeggen dat er nooit een sollicitatieplicht voor alleenstaande ouders komt, want het is nog maar de vraag of en wanneer de partij(en) die in de eerste instantie ‘tegen’ stemde, alsnog terugkomen van hun eerdere argument. Dit is helaas nu eenmaal de politiek en afhankelijk van meerdere factoren. Vooralsnog is invoeren van de sollicitatieplicht voor alleenstaande ouders niet aan de orde.

Wil je dus weten of je hier recht op hebt? Neem dan contact op met je gemeente. Die kunnen je verder helpen en inlichten over de voorwaarden van de vrijstelling als je in de bijstand zit.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen