Waar ben je naar opzoek?

Welke toeslagen krijg je als alleenstaande moeder?

2 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Welke toeslagen krijg je als alleenstaande moeder?

Als alleenstaande moeder kan het lastig zijn om alle eindjes aan elkaar te knopen. School, woning en het onderhoud van je kind kosten nu eenmaal geld. Zelfs bij een fulltime baan is het voor alleenstaande moeders vaak lastig om het hoofd boven water te houden. Tenslotte kost kinderopvang ook nogal wat. Niet te vergeten een eventuele opleiding. Gelukkig bestaat er steun vanuit de belastingdienst en overheid om alleenstaande ouders te helpen. Welke toeslagen krijg je als alleenstaande moeder?

Toeslagen in Nederland

Toeslagen krijg je van de belastingdienst en zijn er om de Nederlandse burger tegemoet te komen in de kosten van bepaalde zaken. Denk hierbij aan de kinderopvang, huur, zorgkosten en een bijdrage voor het onderhoud van kinderen. Toeslagen zijn inkomensafhankelijk. Dat wil zeggen dat hier alleen recht op hebt als je onder een bepaalde inkomensgrens zit. Wat deze inkomensgrens is, kan verschillen per toeslag. Als je uiteindelijk toch teveel blijkt te verdienen en onterecht toeslagen hebt ontvangen, dan loop je risico dat je het bedrag moet terugbetalen. Om deze reden is het belangrijk om de belastingdienst je toeslag te laten berekenen en eventuele wijzigingen in je inkomen tijdig door te geven.

Waar heb ik recht op als alleenstaande moeder in 2019/2020

Het leven van een alleenstaande moeder is zwaar. Elk klein beetje hulp (zeker financieel gezien) kan een groot verschil maken. Echter weten veel alleenstaande moeders niet waar ze recht op hebben. Hierdoor lopen ze veel steun mis. Waar heb ik…

  • Denise Meijer

Welke toeslagen krijg je als alleenstaande moeder?

Als alleenstaande moeder kan het zijn dat je recht hebt op toeslagen. Welke toeslagen je krijgt als alleenstaande moeder is afhankelijk ook van bovenstaande. Hieronder een overzicht van welke toeslagen je recht op kan hebben als alleenstaande moeder.

Kinderopvangtoeslag

Ben je een werkende moeder of een volg je een opleiding en moet je kind enkele dagen naar de kinderopvang? Dan heb je recht op kinderopvangtoeslag. Dit is een bijdrage om je tegemoet te komen in de kosten van het kinderdagverblijf en de voor- en naschoolse opvang van je kinderen. Op hoeveel kinderopvangtoeslag je recht hebt kan je uitzoeken dor een proefberekening te doen via de website van de belastingdienst.

Zorgtoeslag

De zorgtoeslag is er om je te ondersteunen bij de zorgkosten. Ook deze toeslag is volledig inkomensafhankelijk. De inkomensgrens in 2020 is 30.481 euro per jaar in 2020 zonder toeslagpartner. Ook kijkt de Belastingdienst naar je vermogen om te bepalen of je recht hebt op zorgtoeslag. Je vermogen mag in 2020 niet hoger zijn dan 116.613 euro voor alleenstaanden om recht te hebben op zorgtoeslag.

Tamara’s traject zwanger worden als BAM’er

In de rubriek Mama’s verhaal zijn mama’s aan het woord die een verhaal te vertellen hebben. Vandaag het verhaal van Tamara. Op haar 30ste had ze nog steeds geen relatie maar ze wilde wel heel graag kinderen. Ze besloot dat…

  • Love2BeMama

Kindgebonden budget

Kindgebonden budget is een bijdage in de kosten voor kinderen tot 18 jaar. Je krijgt het kindgebonden budget naast de kinderbijslag. Je krijgt automatisch kindgebonden budget als je al een toeslag ontvangt en er recht op hebt. Als alleenstaande krijg je meer kindgebonden budget om je te ondersteunen in het levensonderhoud van je kinderen.

Overige toeslagen en bijdragen

Welke toeslagen en bijdragen krijg je nog meer als alleenstaande moeder? Als je bijvoorbeeld een huurhuis hebt dan kan je in aanmerking komen voor huurtoeslag. Daarnaast ontvangt ieder kind per kwartaal kinderbijslag. Daarnaast kan je ook in aanmerking komen voor eenoudertoeslag. Deze ontvang je als je een kind verzorgt van 18 jaar of jonger. Voorwaarde voor deze toeslag is, net zoals bij alle toeslagen, dat je woonachtig bent in Nederland en/ of een kind hebt waar je kinderbijslag voor ontvangt.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 10 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 10 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 10 maanden geleden
  • 4 minuten lezen