Waar ben je naar opzoek?

Waar heb ik recht op als alleenstaande moeder in 2019/2020

4 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Waar heb ik recht op als alleenstaande moeder in 2019/2020

Het leven van een alleenstaande moeder is zwaar. Elk klein beetje hulp (zeker financieel gezien) kan een groot verschil maken. Echter weten veel alleenstaande moeders niet waar ze recht op hebben. Hierdoor lopen ze veel steun mis. Waar heb ik recht op als alleenstaande moeder in 2019/2020? Dit is handig overzicht.

Als alleenstaande moeder kan je aanspraak maken op verschillende uitkeringen en toeslagen. Deze zijn er om je op weg te helpen op het gebied van werk, opleiding en kinderopvang. Ook is er financiële ondersteuning om je te helpen met het onderhoud van je kind(eren). Waar je recht op hebt als alleenstaande moeder lees je in ons handige overzicht hieronder.

Welke toeslagen krijg je als alleenstaande moeder?

Als alleenstaande moeder kan het lastig zijn om alle eindjes aan elkaar te knopen. School, woning en het onderhoud van je kind kosten nu eenmaal geld. Zelfs bij een fulltime baan is het voor alleenstaande moeders vaak lastig om het…

 • Denise Meijer

Waar heb ik recht op als alleenstaande moeder in 2019/2020?

In deze blog een overzicht met waar je recht op hebt als alleenstaande moeder.

Kindgebonden budget

Kindgebonden budget is inkomensafhankelijk en krijg je naast de kinderbijslag. Het is er om je tegemoet te komen in de verzorging en onderhoud van je kinderen tot de 18de verjaardag. Op de website van de belastingdienst kan je kijken hoe hoog het kindgebonden budget is voor jouw situatie. Je moet wel in Nederland woonachtig zijn en je vermogen mag ook niet te groot zijn, wil je in aanmerking komen. Het aanvragen van het kindgebonden budget doe je op de website van de belastingdienst.

Kinderbijslag

Kinderbijslag is een bedrag wat je ieder kwartaal krijgt uitgekeerd om je tegemoet te komen in de onderhoudskosten van je kind(eren). De kinderbijslag is een vast bedrag en niet inkomensafhankelijk.

De hoeveelheid kinderbijslag die je per kwartaal ontvangt, hangt af van de leeftijd van de kinderen en hoeveel kinderen er bij jou in huis wonen. Je moet wel een Nederlandse nationaliteit hebben wil je in aanmerking komen voor kinderbijslag. Bij de geboorteaangifte van de kinderen gaat er een signaal uit naar de SVB. Kinderbijslag krijg je dus meestal automatisch op je rekening gestort.

Vrijstelling van arbeidsplicht

Zit je in de bijstand en heb je jonge kinderen? Als je kinderen jonger dan vijf jaar oud zijn dan kan je ontheffing aanvragen voor de arbeidsplicht in de bijstand. Hier moet je een verzoek voor indienen. De vrijstelling kan je maximaal een keer krijgen in de periode van vijf jaar. De gemeente kan je echter wel verplichten om een opleiding te volgen. Dit zodat je na deze periode snel weer aan het werk kan gaan.

Maartje houdt maandelijks niks over voor wat extra’s

Vorig jaar zijn we gestart met de rubriek ‘Waar doet ze het van?’ Een rubriek waarin moeders openhartig vertellen over hun inkomsten en uitgaven, vertellen ze wat ze doen met hun geld, geven ze tips en laten ze weten of…

 • Love2BeMama

Inkomensafhankelijke combinatiekorting

Dit is een heffingskorting van de belastingdienst waar je als alleenstaande ouder recht op hebt. De korting is afhankelijk van je inkomen en je moet aan een x-aantal voorwaarden doen om hier aanspraak op te kunnen maken. Meestal ontvang je de inkomensafhankelijke combinatiekorting bij de jaarlijkse belastingaangifte. Echter is het ook mogelijk om het bedrag als voorschot uit te laten betalen. Let hierbij wel op dat er niets veranderd in je inkomen. Anders moet je het bedrag weer terugbetalen. Kijk op de website van de belastingdienst aan welke voorwaarden je in 2020 moet voldoen voor de inkomensafhankelijke combinatiekorting.

Toeslagen alleenstaande moeder

Als alleenstaande moeder heb je vaak recht op verschillende toeslagen zoals: zorgtoeslag, huurtoeslag en kinderopvangtoeslag. Net zoals bij het kindgebonden budget zijn de toeslagen inkomensafhankelijk.

Waar je recht op hebt als alleenstaande moeder en hoeveel je aan toeslagen kan krijgen kan je berekenen via de website van de belastingdienst. Sommige ouders kiezen ervoor om de toeslagen jaarlijks te laten uitbetalen in plaats van per maand. Dit om eventuele terugbetaling bij wijzigingen in het inkomen te voorkomen. Je kan de toeslagen echter veilig maandelijks laten uitbetalen als je zeker weet dat er niets veranderd of wijzigt in het jaar wat er nog komt.

Inge en haar gehandicapte zoontje leven van de bijstand

In de rubriek ‘waar doet ze het van?’ delen moeders hun inkomsten en uitgaven, vertellen ze wat ze doen met hun geld, geven ze tips en laten ze weten of ze rondkomen met een gezin met kinderen. Het interview met Annemarie zorgde…

 • Linda Bosscher

Hulp voor alleenstaande ouders

Als alleenstaande ouder kun je het best lastig hebben. Niet alleen financieel maar als je niemand hebt om op terug te vallen is het nog pittiger. Voor alleenstaande ouders zijn er instanties en stichtingen die hulp kunnen bieden.

 • De Stichting FIOM Hendrik Pierson Fonds zet zich in voor alleenstaande ouders en hun kinderen. Dit doen ze door maatschappelijke projecten en organisaties te ondersteunen die zich richten op alleenstaand ouderschap. Het Hendrik Pierson Fonds is er voor alleenstaande ouders en kinderen om op allerlei gebieden te helpen. Zowel sociaal als financieel. Als alleenstaande ouder kun je hier terecht voor individuele hulp, babyspullen en speciale vakanties.
 • Als het gaat om alleenstaand ouderschap dan is er veel informatie te vinden voor alleenstaande moeders. Maar er zijn natuurlijk ook alleenstaande vaders. Voor deze vaders is er VADERS aanwezig. Een online platform waar alleenstaande vaders terecht kunnen. Dit platform is een initiatief van het Hendrik Pierson Fonds. Op het platform kunnen vaders belangrijke informatie vinden, ervaringsverhalen uitwisselen, vinden ze boekentips en leuke vaderinitiatieven waar ze aan deel kunnen nemen.
 • Single Supermom biedt moeders een platform en een springplank om zichzelf en andere moeders te versterken. Weerbare en zelfredzame moeders, die weten wat ze willen en kunnen, halen het beste uit zichzelf en zijn beter in staat goed voor hun kinderen te zorgen en hun ontwikkeling te stimuleren. Ze hebben een facebookgroep waar je terecht kunt voor support.
Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties
 • Base Avdalyan zei

  Hallo
  Ik heb een vraagje,ik ben alleenstaande moeder bijna meer dan acht jaar, en meer dan drie maanden ben ik ontslagen onverwacht van mijn werkgever,en ik kan nergens voorlopig gaan werken. Ik ben zelf lerares van het Russische taal en literatuur,maar vanaf 2013 ik moest gaan werken als poetsvrouw door onze financiële moeilijkheden,omdat mijn ex krijgee weinig loon… Maar het probleem is ik krijg geen uitkering, en kinderbijslag en alimentatie is heel heel weinig is en het is niet genoeg om rond te komen voor hele mand. Ik woon al Nederland en België samen al 13 jaar en heb ik nog nooit zo iet niet mee gemaakt om schulden te krijgen door het financiële moeilijkheden. Mijn vraag is welke recht heb ik als alleenstaande moeder en waar kan ik aanvraag doen om geld te krijgen als een alleenstaande moeder. Ik heb verblijf pas ID van vijf jaar en het is geldig tot deze jaar september, en ik kan dat verlengen als ik vaste job zal hebben. Ik zoek voorlopig drie uur per dag een job elke morgen .
  Ik hoop een antwoord zal krijgen in verband waar kan ik een aanvraag doen om geld krijgen als een alleenstaande moeder.m
  ,heb ik recht of niet? Als ja dan waar kan ik geld krijgen.
  Met vriendelijke groeten
  Avdalyan Base

 • Smets Cindy zei

  Ik wordt alleenstaande moeder van 4 kindjes .
  Kan er iemand mij helpen waar ik iets moet veranderen dat mijn financiële kan verbeteren .
  Of waar ik verminderd kan hebben en wat met het kindergeld wordt dit meer als alleenstaande moeder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 11 maanden geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 11 maanden geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 11 maanden geleden
 • 4 minuten lezen