Waar ben je naar opzoek?

Welke toeslagen zijn er voor een alleenstaande moeder in 2021?

3 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Welke toeslagen zijn er voor een alleenstaande moeder in 2021?

Als alleenstaande moeder is het niet gemakkelijk om de financiële eindjes aan elkaar te blijven knopen. Meestal kom je altijd een stukje maand tekort, terwijl de rekeningen ondertussen binnen blijven komen. Door middel van toeslagen maakt de belastingdienst en de gemeente het de alleenstaande moeder iets gemakkelijker om de eindjes aan elkaar te knopen. Welke toeslagen zijn er in het jaar 2021 voor de alleenstaande moeder?

Kinderopvang, huur, zorgverzekeringen en dagelijkse vaste lasten… Zelfs in twee-oudergezinnen lijkt het alsof de rekeningen binnen blijven stromen. Voor een alleenstaande moeder voelt het alsof dit nog veel erger is, omdat je het vooral in je eentje moet zien te redden. Verdien je minder dan de vooral bepaalde maximale inkomensgrens? Dan heb je recht op toeslagen, maar welke toeslagen zijn er in 2021 voor een alleenstaande moeder? Dit is een overzicht van de beschikbare toeslagen voor een alleenstaande moeder.

Hoe hoog is de bijstandsuitkering Alleenstaande moeder?

Als alleenstaande moeder kan het zo zijn dat je (tijdelijk) werk komt te zitten. Banen die flexibel genoeg zijn voor moeders met jonge kinderen, liggen jammer genoeg niet voor het oprapen. Meestal ben je dus aangewezen op een parttime baan,…

  • Denise Meijer

Welke toeslagen zijn er voor alleenstaande moeder?

In 2021 is er het een en ander veranderd wat de toeslagen betreft. Zo zijn de meeste toeslagen iets hoger geworden, maar dit is wel afhankelijk van hoeveel je verdiend. Zit je qua inkomen rond bijstandsniveau? Dan heb je bijvoorbeeld recht op het maximale aan toeslagen. Lees de voorwaarden van de belastingdienst altijd goed. Zo is het zo dat alimentatie bijna altijd als inkomen wordt berekend. Wanneer je dit niet doet, loop je het risico dat je geld terug moet betalen en een boete krijgt.

Kinderbijslag 2021: Alles wat je wil weten!

Het nieuwe jaar is begonnen. 2021 is een feit! In 2021 gaat er veel veranderen op het gebied van wetten, regels en belastingtarieven. Ook zijn er wijzingen in de kinderbijslag 2021. Als je een kind hebt die 6 of 12…

  • Love2BeMama

Overzicht toeslagen alleenstaande moeder

Welke toeslagen zijn er voor een alleenstaande moeder? Wij hebben alles voor jou in een overzicht gezet. Ook hebben wij meer blogs geschreven over alleenstaande moeders en waar ze recht op hebben. Deze blogs vind je hier.

Huurtoeslag

Onder welke toeslagen voor een alleenstaande moeder valt ook de huurtoeslag. Als je als alleenstaande moeder in een huurwoning woont, dan heb je in het gros van de gevallen recht op huurtoeslag. Ook de hoogte van deze toeslag hangt af hoeveel je verdiend en van de huurkosten. Dit mag niet meer bedragen dan 752,33 per maand.

Kinderopvangtoeslag

Werk je als alleenstaande moeder en gaat je kind naar de kinderopvang? Dan heb je recht op kinderopvangtoeslag. De hoogte van kinderopvangtoeslag is afhankelijk van hoeveel dagen opvang je kindje krijgt en hoeveel je per jaar verdiend. Wijzigt er iets in je inkomen? Dan is het belangrijk om dit direct aan de belastingdienst door te geven. Zo voorkom je dat je op een later moment toeslag moet terugbetalen. Hieronder vind je welke toeslagen voor alleenstaande moeder 2021 je nog meer krijgt.

Bijstandsuitkering

Als je geen werk hebt of niet genoeg verdiend om je gezin te kunnen onderhouden, dan heb je recht op een bijstandsuitkering. Dit geldt ook voor alleenstaande moeders. Hoeveel en of je bijstandsuitkering krijgt is afhankelijk van je gemeente. Ook kan het zo zijn dat er bepaalde voorwaarden aan je bijstandsuitkering zitten.

Zorgtoeslag

Verdien je als alleenstaande moeder minder dan 21.500 euro per jaar, dan heb je recht op 107 euro zorgtoeslag per maand. Hiermee komt de belastingdienst je tegemoet in de kosten van je zorgverzekering (en dus ook in die van je kinderen).

Nogmaals: Let op de alimentatie. Deze wordt in het gros van de gevallen als inkomen beschouwd, ben je een alleenstaande moeder en ontvang je toeslagen? Geef iedere wijziging op tijd door aan de belastingdienst om problemen te voorkomen.

Kindgebonden budget

Welke toeslagen voor alleenstaande moeder ontvang je nog meer? Het kindgebonden budget bestaat er om je te ondersteunen in je kosten voor je thuiswonende kinderen (tot 18 jaar). Het kindgebonden budget wordt automatisch berekend op basis van je toetsingsinkomen bij de belastingdienst. Hier hoef je verder niets voor te doen, tenzij de toetsingsinkomen sterk afwijkt van wat je in werkelijkheid verdiend. Ben je alleenstaand? Dan ontvang je meer kindgebondenbudget. 

Hoeveel kindergeld krijgt een alleenstaande moeder?

Als je een alleenstaande moeder bent met een of meer kinderen, dan heb je recht op bepaalde toeslagen vanuit de belastingdienst of overheid. Deze bedragen zijn er om je te helpen met het levensonderhoud, de opvang of overige kosten waar…

  • Denise Meijer

Let op de voorwaarden

Welke toeslagen zijn er voor een alleenstaande moeder in 2021? Het kan natuurlijk zo zijn dat het je gewoon niet helemaal duidelijk is welke toeslagen je recht op hebt als alleenstaande moeder. In dit geval kan je een proefberekening maken op de website van de belastingdienst.

Vergeet eventuele alimentatie niet mee te nemen als een deel van je inkomen en eventuele veranderingen direct door te geven aan de belastingdienst. Zo voorkom je problemen op de langere termijn. Het laatste wat je wil is dat je een (flink) bedrag moet terugbetalen. Voor elke ouder, alleenstaand of niet, geldt dat ze ook nog kinderbijslag krijgen. De hoogte van de kinderbijslag is dit jaar iets toegenomen.

welke toeslagen zijn er voor een alleenstaande moeder
Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen