Waar ben je naar opzoek?

Hoe hoog is de bijstandsuitkering Alleenstaande moeder?

2 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Hoe hoog is de bijstandsuitkering Alleenstaande moeder?

Als alleenstaande moeder kan het zo zijn dat je (tijdelijk) werk komt te zitten. Banen die flexibel genoeg zijn voor moeders met jonge kinderen, liggen jammer genoeg niet voor het oprapen. Meestal ben je dus aangewezen op een parttime baan, maar dit verdiend niet genoeg om een gezin van te onderhouden. Je kan een bijstandsuitkering aanvragen. Maar hoe hoog is de bijstandsuitkering voor een alleenstaande moeder om je door deze jaren heen te helpen?

Hoe hoog is de bijstandsuitkering voor een alleenstaande moeder?

Hoewel er talloze mensen zijn die noodgedwongen gebruik moeten maken van een bijstandsuitkering; er bestaan nogal wat vooroordelen over. Toch is het zeker niet zo dat je als moeder lui bent of liever thuiszit als je beroep doet op deze vanuit de gemeente aangeboden steun om je te helpen. Je hoeft je hier absoluut niet voor te schamen. De bijstand is er om je te ondersteunen. Zeker omdat werk vinden als alleenstaande moeder met jonge kinderen nu eenmaal niet makkelijk is en je daardoor moeilijk rond kunt komen. De bijstand is geen vetpot, maar hoe hoog is de bijstandsuitkering voor een alleenstaande moeder dan?

Hoeveel bijstand krijgt een alleenstaande moeder?

Je bent alleenstaande moeder (geworden) en hebt geen baan (meer): hoeveel bijstand krijgt een alleenstaande moeder? Er alleen voor te komen staan met een of meerdere kinderen is natuurlijk al stressvol genoeg. Hoe ga je werk, de opvoeding van jonge…

 • Denise Meijer

Waarom is er een bijstandsuitkering?

Zeker in het geval van een moeder met één (of meerdere) jonge kinderen is fulltime werk vinden een lastige taak. Deze kinderen gaan vaak nog niet naar school, hebben de volledige zorg en aandacht nodig en de banen waarbij flexibel wordt omgegaan met zieke kinderen, doktersafspraken etc. zijn niet zomaar te vinden.

Daarnaast is de kinderopvang, zelfs met de kinderopvangtoeslag, een prijzige voorziening. Zeker als je niet één, maar meerdere kinderen hebt. De meeste alleenstaande moeders zitten daarom, in de eerste jaren, vast aan een parttime baan, maar dit levert vaak niet genoeg op. Zeker niet als je daarnaast meerdere monden te voeden hebt. De bijstandsuitkering is er om deze alleenstaande moeders te helpen en wat meer ademruimte te geven. Zodat ze zich kunnen focussen op het werk dat we hebben en de zorg van hun jonge kinderen.

Arbeidsplicht

Als alleenstaande moeder van een (of meerdere) kinderen van tussen de 0 en 5 jaar oud, kun je vrijgesteld worden van arbeidsplicht. Dit kan alleen als er bijzonder omstandigheden zijn. Door deze arbeidsplicht moet je zo snel mogelijk betaald werk vinden. Met een vrijstelling hoeft dat dus niet. Daarnaast ben je verplicht om alle, door de gemeente, aangeboden hulp aan te pakken. Voor vrijstelling moet je wel een verzoek indienen bij de gemeente en ben je verplicht om gebruik te maken van de voorzieningen, gericht op arbeidsinschakeling.

Welke toeslagen heb ik recht op als alleenstaande moeder?

Als alleenstaande moeder heb je vaak minder te besteden. Soms is dit zelfs zo erg dat je maandelijks de centen om moet draaien en het afwachten is of je de eindjes aan elkaar kan knopen. Gelukkig zijn er een paar…

 • Denise Meijer

Hoe hoog is de bijstandsuitkering voor een alleenstaande moeder in 2021?

Een 21-jarige alleenstaande of alleenstaande ouder ontvang € 1.075,44 euro bijstandsuitkering per maand. Dit is inclusief vakantiegeld. Het totale bedrag in 2020 was 1052,32. Hoe hoog de bijstandsuitkering voor alleenstaande moeders is, is dus verschillend ten opzichte van 2021.

€ 1075,44 is dan ook nu de nieuwe bijstandsnorm. Heb je werk? Dan dient de bijstandsuitkering als aanvulling tot aan deze norm. Eventuele alimentatie valt ook onder inkomen. De volgende zaken worden echter niet als inkomen berekend en hebben geen invloed op hoe hoog de bijstandsuitkering voor de alleenstaande moeder is.

 • kinderbijslag;
 • kindgebonden budget;
 • persoonsgebonden budget (pgb) dat u ontvangt om zorg in te kopen;
 • huurtoeslag, zorgtoeslag en kinderopvangtoeslag. En andere inkomsten op grond van de Algemene wet inkomensafhankelijke regelingen (AWIR);
 • inkomsten uit arbeid van kinderen onder de 18 jaar;
 • rente over vermogen en spaargeld;
 • premies en onkostenvergoeding.

Ben jij een alleenstaande moeder? Op Love2BeMama vind je veel informatie over uitkeringen, toeslagen en het alleenstaande moederschap.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 3 maanden geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 3 maanden geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 3 maanden geleden
 • 7 minuten lezen