Waar ben je naar opzoek?

Hoe rondkomen als alleenstaande moeder? Tips!

4 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Hoe rondkomen als alleenstaande moeder? Tips!

Het kan als alleenstaande moeder lastig zijn om elke maand alle eindjes bij elkaar te knopen. Er zijn dan wel toeslagen en uitkeringen waar je een beroep op kan doen, maar meestal dekt dit bij lange na niet alle kosten. Onverhoopt blijft er weinig of geen ruimte over voor extraatjes of onvoorziene kostenposten. Ook sparen schiet er bij veel alleenstaande ouder gezinnen te vaak bij in, omdat er simpelweg geen geld overblijft. Maar hoe rondkomen als alleenstaande moeder? Hier geven je tips waar je op kan besparen en waar je recht op hebt.

Toeslagen en uitkeringen alleenstaande moeder

Om alleenstaande ouders te ondersteunen zijn er verschillende uitkeringen en toeslagen waar je gebruik van kan maken. Wat je precies ontvangt hangt af van je inkomen en vermogen. Daarnaast moet je in Nederland wonen of ingeschreven staan. Dit zijn de toeslagen en uitkeringen waar je een beroep op kan doen:

 • Kindgebonden budget
 • Zorgtoeslag
 • Huurtoeslag
 • Kinderopvangtoeslag
 • Kinderbijslag
 • Een bijstandsuitkering

Maartje houdt maandelijks niks over voor wat extra’s

Vorig jaar zijn we gestart met de rubriek ‘Waar doet ze het van?’ Een rubriek waarin moeders openhartig vertellen over hun inkomsten en uitgaven, vertellen ze wat ze doen met hun geld, geven ze tips en laten ze weten of…

 • Love2BeMama

Uitkeringen en toeslagen alleenstaande moeder

Ondanks de uitkeringen, toeslagen en inkomsten uit alimentatie of werk, zien veel alleenstaande moeders hun geld als het ware al verdampen aan de vaste lasten. Hierdoor blijft er vaak weinig geld over voor kleding, extraatjes of in ernstige gevallen: eten, schoolgeld of hobby’s voor de kinderen. Het is echt een kwestie van alle eindjes aan elkaar knopen. Iets wat voor veel stress en onzekerheid zorgt. Hoe rondkomen als alleenstaande moeder? Doe je voordeel met deze tips!

Tips besparen alleenstaande moeder

Er zijn wat punten waar je als alleenstaande moeder kostbare centen op kan besparen en zo beter rond kan komen als alleenstaande moeder.

Boodschappen en winkelen

Aanbiedingen, coupons, weggeef acties en cashback-acties… Het kan ontzettend veel geld schelen als je jezelf verdiept in deze aanbiedingen. Soms tot wel 15% procent per maand. Het loont dus om jezelf hier in te verdiepen.

Lees de folders, maak voor het shoppen een lijstje met wat je nodig hebt en waar je dit kan halen en houd (om jezelf te motiveren) precies bij wat je kan besparen en zet dit opzij. Na verloop van tijd heb je wat meer ruimte om bijvoorbeeld aanbiedingen in bundels in te kopen. Denk hierbij aan tandpasta, shampoo, luiers en houdbare producten. Door gebruik te maken van deze zogenaamde grootverpakkingen en aanbiedingen bespaar je op jouw beurt wederom op maandelijkse uitgaven.

Lees verder onder de afbeelding.

Hoe rondkomen als alleenstaande moeder?

Too Good To Go

Too Good To Go is een alternatief bedacht om te voorkomen dat winkeliers onnodig producten moeten weggooien. Voor een klein bedrag haal je bij de winkelier jouw box of tasje op. Deze is gevuld met door de winkelier gekozen producten die nog maar net houdbaar zijn. Deze voedingsmiddelen zijn niet meer geschikt voor de verkoop, maar nog prima te eten.

Bakkerijen, supermarkten en zelfs tankstations doen mee aan dit initiatief om voedselverspilling tegen te gaan, maar voor iemand met een lager inkomen is dit een manier om voor zeer weinig geld, aan goed eten te komen. Een nadeel: je kan niet zelf je box samenstellen. Voor de winkelier zit er een maximale waarde aan wat er in de Too Good To Go-box wordt gestopt. Hier kan je vooraf op selecteren, maar verder is het echt een verrassing wat je mee naar huis mag nemen. Zo wordt rondkomen als alleenstaande moeder alweer wat makkelijker.

Rianne is gescheiden en bijstandsmoeder

De wekelijks terugkerende rubriek op Love2BeMama: ‘Waar doet ze het van?’ Een rubriek waarin moeders openhartig vertellen over hun inkomsten en uitgaven, vertellen ze wat ze doen met hun geld, geven ze tips (misschien heb je er wat aan!) en laten…

 • Love2BeMama

Vaste lasten

Het loont altijd om een keer in de zoveel tijd te kijken waarop je kan besparen als het aankomt op je vaste lasten. De telefoonrekening, energieleveranciers en de zorgverzekeraars hebben zowel maandelijks of jaarlijks aanbiedingen om het aantrekkelijker voor jou te maken om over te stappen of verlengen. Veel mensen vinden deze overstap vaak een beetje spannend. Dit uit angst dat er uiteindelijk toch kosten of een hoop gedoe bij komt kijken. Het kan helpen om te kijken of je bij een eventuele overstap, ook gebruik kan maken van een zogenaamde overstapservice. Hierbij neemt het bedrijf waar je de overstap naar maakt de opzegging van je huidige contact voor zijn rekening. Zo is switchen een stuk makkelijk en weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet.

Overige zaken

Rondkomen als alleenstaande moeder; bespaar ook op overige zaken. Koop zoveel mogelijk kleding tweedehands, tank (als het moet) bij het goedkoopste tankstation in de omgeving en rijdt geen auto als het niet nodig is. Dit zijn meestal standaard tips, maar op maandbasis kan je hier veel geld mee besparen. Denk daarnaast ook aan hoe je het energie- en waterverbruik zover mogelijk naar beneden kan bijstellen. Niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.

Is het genoeg?

Is het genoeg om rond te komen als alleenstaande moeder? Of dit uiteindelijk genoeg is om beter rond te kunnen komen, weten we niet. Dit hangt natuurlijk af van je persoonlijke situatie. Mocht je, ondanks dit nog altijd moeite hebben om rond te komen. Schroom dan zeker niet om hulp te vragen. Zo kan je worden vrijgesteld van de ouderbijdrage op school als je aangeeft dat dit bedrag echt niet kan missen en bestaat er ook een potje vanuit de gemeente om ervoor te zorgen dat je kinderen een sport kunnen uitoefenen. Het vergt wat tijd om dit allemaal uit te zoeken, maar het kan ervoor zorgen dat je jezelf over bepaalde zaken even geen zorgen hoeft te maken.

Alleenstaande moeder tips: hoe rondkomen als alleenstaande moeder?
Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 2 maanden geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 2 maanden geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 2 maanden geleden
 • 7 minuten lezen