Waar ben je naar opzoek?

Hoeveel is een uitkering voor een alleenstaande moeder?

2 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Hoeveel is een uitkering voor een alleenstaande moeder?

Als je geen werk hebt of niet genoeg verdiend om je gezin te kunnen onderhouden, dan heb je recht op een bijstandsuitkering. Dit geldt ook voor alleenstaande moeders. Een bijstandsuitkering vraag je aan bij de gemeente. Maar hoeveel is een uitkering voor een alleenstaande moeder?

De ww vraag je aan bij het UWV, dat is 70% an je laatst verdiende loon.

Uitkering alleenstaande moeder

De bijstandsuitkering is er voor als er onvoldoende inkomen is om van te leven. Tevens moet je in Nederland wonen of een geldige verblijfsvergunning hebben, ben je 18 jaar of ouder en heb je geen recht op andere uitkeringen. Je mag ook niet teveel spaargeld in je bezit hebben en ook je vermogen mag niet hoger zijn dan 12.450 euro. De overwaarde van je huis wordt hierbij meegerekend.

Hoeveel is een uitkering voor een alleenstaande moeder?

Het bedrag wat je aan bijstand kan krijgen heet de bijstandsnorm. Deze is afhankelijk van je situatie. Als alleenstaande ontvang je 70 procent van het netto minimumloon. Als alleenstaande ouder heb je tevens recht op kindgebonden budget. Dit krijg je bovenop de 70 procent minimumloon. Dit bedrag is een extra vergoeding voor (alleenstaande) ouders met kinderen tot 18 jaar oud.

Waar je recht op hebt als alleenstaande moeder lees je in het overzicht in dit blog.

Mimi is alleenstaande moeder van 2 zorgkindjes

De wekelijks terugkerende rubriek op Love2BeMama: ‘Waar doet ze het van?’ Een rubriek waarin moeders openhartig vertellen over hun inkomsten en uitgaven, vertellen ze wat ze doen met hun geld, geven ze tips (misschien heb je er wat aan!) en laten…

  • Love2BeMama

Waar moet je rekening mee houden?

Als je als alleenstaande moeder een uitkering aan wil vragen dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

Arbeidsplicht

Met een bijstandsuitkering ben je verplicht om zo snel mogelijk betaald werk te vinden. Vaak helpt de gemeente je daarbij. Als de gemeente je hulp aanbiedt dan ben je tevens verplicht om dit aan te nemen. Als je werk krijgt aangeboden moet je dit accepteren. Doe je dit niet? Dan loop je het risico dat je bijstandsuitkering wordt verlaagd of zelfs wordt stopgezet.

Bijdrage samenleving

De gemeente kan je tevens opdracht geven om als vrijwilliger aan de slag te gaan in de periode dat je een bijstandsuitkering ontvangt. Dit is om ervoor te zorgen dat je een actieve en waardevolle bijdrage blijft leveren aan de samenleving. Als je dit weigert kan je uitkering worden verlaagd.

Scholing

Als alleenstaande ouder van kinderen van 1 tot en met 5 jaar oud ben je vrijgesteld van arbeidsplicht. De gemeente kan je echter wel verplichten om een opleiding te volgen. Dit om te zorgen dat je na vijf jaar weer snel aan het werk kan. Ook dit moet je accepteren. Lees meer over de rechten en plichten in de bijstand

Opleiding als alleenstaande ouder

Wil je een opleiding gaan volgen als alleenstaande ouder dan kost dit je ook tijd en geld. Niet alleen voor school zelf, maar ook voor de kinderopvang. Hier bestaan ook regelingen voor. Deze regelingen zijn er om je te helpen met de kosten die er bij een opleiding komen kijken.

Ben je nieuwsgierig naar welke regelingen er bestaan voor alleenstaande ouders die een opleiding willen volgen? Kijk dan op Studerendemoeders. Hier kan je een bekijken op welke regeling je aanspraak kan maken.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties
  • Daniek zei

    Als je op studiemetkind klik, kom ik uit op een makelaars website. Hebben jullie misschien de goede link, of uitleg waar ik de juiste info kan vinden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 1 maand geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 1 maand geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen