Waar ben je naar opzoek?

Gevaarlijke Blue Whale Challenge: waarschuw je kinderen

2 minuten lezen Love2BeMama Love2BeMama
Gevaarlijke Blue Whale Challenge: waarschuw je kinderen

Dit bericht is een belangrijke waarschuwing voor ouders met kinderen: waarschuw je kinderen voor de gevaarlijke Blue Whale challenge. In 2017 dook deze challenge al op en nu gaat hij weer het internet over. De politie waarschuwt voor deze challenge waarbij kinderen vijftig opdrachten moeten uitvoeren die kunnen leiden tot fysieke schade. De politie Oss kreeg vorige week een melding binnen van een minderjarige die zich door deze challenge ernstig had verwond.

In 2017 stak het spel al de kop op en is nu opnieuw populair onder jongeren. Justine Pardoen van Bureau Jeugd en Media vertelt tegen NU.nl dat ze ziet dat de behoefte aan informatie over deze challenge is toegenomen. Ze zegt dat er duizenden keren per dag wordt gezocht naar deze challenge.

Wat is de Blue Whale Challenge?

De Blue Whale challenge bestaat uit vijftig opdrachten die kinderen in vijftig dagen moeten uitvoeren. Kinderen worden hiervoor benaderd op hun Social Media accounts. Het zijn opdrachten als ‘Kijk de hele dag horrorfilms’. Het lijkt eerst onschuldig maar elke opdracht wordt een stapje gevaarlijker. Hoe verder je in het spel komt hoe gevaarlijker de opdrachten worden. In latere opdrachten worden kinderen aangemoedigd om zichzelf te verwonden. De laatste opdracht in de challenge is het plegen van zelfmoord.

Volgens de politie worden de kinderen bedreigd door de personen achter de accounts die de challenge verspreiden. Ze proberen de kinderen te beïnvloeden door ze te bedreigen met het thuis opzoeken van de kinderen.

Lees verder onder dit Instagram bericht.

View this post on Instagram

LET OP VOOR ZELFMOORDSPEL BLUE WHALE CHALLENGE! #Repost @intakepolitiemaastricht • Afgelopen week ontvingen wij melding van het eerste slachtoffer van dit krankzinnige 'spel'. Dit minderjarige slachtoffer had zichzelf serieus verwond omdat ze de overtuiging had dat haar anders iets ernstigs aangedaan zou worden. Derhalve deze waarschuwing, ook voor ouders! • De afgelopen dagen heb je het misschien voorbij zien komen op Instagram: De blue whale challenge. Goed om te weten: Deze accounts zijn nep! • De Blue Whale Challenge is ook wel bekend onder de naam Blue Whale Game en is een dodelijk spel dat gespeeld wordt via social media. • Dit spel bestaat uit 50 opdrachten. Vaak beginnen de opdrachten onschuldig, zoals "kijk de hele dag naar horrorfilms", maar worden daarna erg gevaarlijk. Ze zetten er bijvoorbeeld toe aan om jezelf fysiek pijn te doen en jezelf te verwonden. • De laatste opdracht is zelfmoord. Trap er niet in! De accounts zijn nep. • Als je bang wordt van de challenge, blijf je dan bedenken dat het allemaal nep is. Praat erover met je ouders of je vrienden. Als je weleens benaderd bent door zo'n account blokkeer dit account dan en ga er niet op in. • Via DM's op Instagram sturen ze je berichten en gruwelijke video’s. Blokkeer deze accounts meteen en open die video’s niet. • Als profielfoto wordt bovenstaande afbeelding veel gebruikt. • Deze nep challenge kan grote impact hebben op kinderen. Wordt jij hiermee geconfronteerd praat er dan ook over met je ouders en blijf er niet mee rondlopen. #bluewhalechallengestop • Ook het verzoek aan ouders om hun kinderen regelmatig te controleren op ongewone (snij)wonden op bijvoorbeeld hun armen. • Het allerbelangrijkste is eigenlijk dat kinderen weten dat het nep is. Dat er niets gebeurt en je niet bang hoeft te zijn voor genoemde gevolgen. Je hoeft de challenge niet te doen. Helemaal niet!!! • #nep #nep #nep #onthoudat #fake #waarschuwing #intakepolitiemaastricht

A post shared by Politie Oss (@politieoss) on

Dit gevaarlijke spel komt steeds dichterbij!

Misschien heb je er wel eens van gehoord: de Blue Whale Challenge. Een ‘spel’ dat rondgaat op social media, waarbij tieners worden aangespoord om de meeste lugubere dingen te doen, en uiteindelijk zelfs zelfmoord te plegen. Dit fenomeen lijkt steeds dichterbij Nederland te…

  • Love2BeMama

Wat kun je als ouder doen?

Controleren! Ik blijf erop hameren; blijf je kind controleren. Je geeft ze een mobiel en dat betekent niet dat ze het allemaal zelf uit moeten zoeken. Jij hebt hier als ouder nog steeds de verantwoordelijkheid over.

Blijf met je kind in gesprek, ‘controleer’ hun mobiel, leer ze omgaan met hun mobiel en weet welke profielen ze hebben. Bekijk hun profielen met regelmaat (samen met je kind) en bespreek wat wel en niet kan. Zorg voor een open houding ten aanzien van het gebruik van Social Media en mobiele telefoons. Word niet boos als er een keer wat fout gaat maar maak het bespreekbaar.

Je hoeft je kind niet af te sluiten voor Social Media maar blijf jezelf als ouder inlezen én onderwijs je kind. Neem als ouder hierin je verantwoordelijkheid.

Vertel je kind ook over deze gevaarlijke Blue Whale challenge. Laat je kind weten dat ze bij je terecht kunnen als ze een bericht hierover krijgen of als ze bedreigd worden. Vertel je kind ook over de gevolgen van de challenge en waarom ze hier niet aan mee moeten doen.

Er zijn veel gevaren op Social Media waar kinderen slachtoffer van kunnen worden. Jongeren kunnen al op jonge leeftijd in aanraking komen met sexting. Let ook op bij het gebruik van TikTok!

Advies voor kinderen

Sluit je kind niet af van Social Media maar blijf jezelf als ouder inlezen én onderwijs je kind. Justine Pardoel adviseert kinderen die benaderd worden door de challenge, om niet in te gaan op de challenge en om de accounts waar ze door benadert worden, te blokkeren. Rapporteer deze accounts ook bij het desbetreffende Social Media platform. Ook geeft ze als advies aan kinderen om géén persoonlijke informatie op internet te delen. Zo ben je minder kwetsbaar voor bedreigingen.

Love2BeMama

De redactie van Love2BeMama zoekt dagelijks de leukste, interessantste en belangrijkste nieuwtjes voor jou op zodat jij niet verder hoeft te zoeken. Ook posten wij verhalen van moeders. Je dagelijkse portie nieuws, echte verhalen en blogs bij elkaar!

Heb je een tip? Stuur een mailtje naar mail@love2bemama.com.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 1 maand geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 1 maand geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen