Waar ben je naar opzoek?

Mijn kind op TikTok? Hier moet je op letten!

2 minuten lezen sehila Sehila
Mijn kind op TikTok? Hier moet je op letten!

De trend van het moment onder jongeren is het gebruik van TikTok. Normaal ben ik snel op de hoogte van de trending apps, maar bij deze liep ik echter wat achter. Totdat ik zoonlief creatief mee zag dansen terwijl hij keek naar een TikTok filmpje. Ook op de school waar ik werk hoorde ik vele kinderen liedjes zingen waar ook kleine dansbewegingen bij gemaakt werden. Als ik hier naar vroeg was het antwoord steevast: TikTok, juf!

Ik ging op onderzoek uit! Nog voordat ik er echt voor kon zitten kopte verschillende grote nieuwsmedia in dat TikTok niet alleen interessant is voor jongeren en basisschoolkinderen maar ook voor oudere mannen met verkeerde bedoelingen. Ow nee!

Lees ook: Is TikTok veilig te gebruiken voor kinderen?

Mijn kind op TikTok? Hier moet je op letten!

Hieronder een lijst met wat je echt moet weten over TikTok:

 • Op TikTok kan je jezelf filmen terwijl je zingt, danst of playbackt.
 • De filmpjes kan je makkelijk bewerken met speciale effecten.
 • De filmpjes kan je online plaatsen.
 • De filmpjes duren tussen de 30 en 60 seconden.
 • TikTok gebruikers kunnen elkaars filmpjes liken en elkaar berichten sturen.
 • Volgens de voorwaarden van TikTok moet je 13 jaar of ouder zijn om de app te gebruiken of je ouders moeten instemmen (WHUUUT, mijn zoontje is 8!).
 • Nog meer zorg: De privacy instellingen op TikTok staan automatisch op openbaar. Alle TikTok gebruikers kunnen dan jouw filmpjes zien. Ook het profiel van de gebruiker, zijn of haar gebruikersnaam en locatiegegevens zijn dan openbaar. Wijzig dit dus.
 • Op TikTok kan je vrienden uitdagen voor verschillende challenges, zodat het lijkt alsof je samen een duet zingt.
 • De app is wereldwijd al 1,3 miljard keer gedownload (ik loop dus echt achter of ik word oud). 

Lees ook: Lijfgids voor meisjes: een offline reis door de pubertijd

Tips zo ga je om met TikTok

Hieronder 5 tips van moeder tot moeder:

1. Bespreek wat je kind wel of niet mag op TikTok

Onze afspraken zijn: filmpjes kijken mag. Filmpjes maken mag, maar filmpjes plaatsen mag niet! In gesprek gaan met andere gebruikers mag ook niet.

2. Toon interesse

Of je het leuk vindt of niet, social media zijn van deze tijd! Kijk regelmatig mee om te weten wat er speelt. 

3. Maak alles bespreekbaar

Praat regelmatig met je kind over de voordelen en nadelen van social media. Vertel je kinderen dat wanneer ze iets raars zien of horen dat ze ten alle tijden bij je kunnen komen. 

4. Maak het niet te bont

Maak afspraken met je kind hoe lang ze op TikTok mogen op een dag. Ik heb meegekeken met mijn zoon en we waren al snel 34 filmpjes verder. Oeps! 

5. Deel geen gegevens

Neem de tijd (welke tijd?) om goed de privacy voorwaarden door te nemen. Welke data wil je wel of niet delen?

Lees ook: Hoe kun je een kind met spellingsproblemen helpen?

Kortom, TikTok is een creatief social media dat razend populair is. Wees alleen bewust over je privacy, wees als ouder alert en maak afspraken. Ik ben benieuwd of jullie TikTok kennen, wat jullie ervaring is en hoe je hiermee omgaat. Ik hoor het graag!

Sehila

Ik ben Sehila, 28 jaar. Getrouwd met de liefste man. Mama van 3 kinderen: Yesser, Sabrine en Noah. Ik heb ook nog 29 andere kinderen, op een basisschool in Den Haag. En geobsedeerd door LIJSTJES. Ik houd van lijstjes maken en wanneer ik iets kan afstrepen is dit ultiem genot!
Ik neem jullie mee in mijn gestructureerde, creatieve en nooit saaie chaos.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 3 maanden geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 3 maanden geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 3 maanden geleden
 • 7 minuten lezen