Waar ben je naar opzoek?

Is TikTok veilig te gebruiken voor kinderen?

5 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Is TikTok veilig te gebruiken voor kinderen?

Is TikTok veilig voor kinderen? Het is een vraag die eigenlijk bij iedere ouder wel eens door het hoofd heen schiet. Zeker na het gebeuren met het gruwelijke zelfmoordfilmpje wat helaas door heel veel kinderen is gezien. Ook zijn er veel verhalen van oudere mannen die op zoek zijn naar jonge jongens en meisjes en ze via TikTok benaderen. Eigenlijk niet heel veel anders als met ieder ander social media kanaal, Habbo hotel is een paradijs voor pedofielen, maar TikTok heeft wat nieuwe functies bedacht om het allemaal een stuk veiliger te maken.

Alle blogs over het thema Social Media opvoeding hebben wij samengevoegd in een dossier.

TikTok de populaire app

Sowieso is TikTok eigenlijk niet geschikt voor hele jonge kinderen, maar vooral onder de tieners is de app onwijs populair. Dat kinderen in die leeftijdscategorie wat begeleiding nodig hebben in de wereld van het internet is natuurlijk geen verrassing. Zeker omdat hier een groot deel van hun adolescente leven op plaatsvindt. Denk aan chats met klasgenootjes, spelletjes die er worden gespeeld, huiswerk etc wat vooral online wordt gemaakt en dus ook: social media. Wil je kind graag op TikTok? Lees dan deze blog waar je vooral op moet letten.

Is TikTok Veilig? Alles wat je moet weten over (social) media opvoeding bij je kinderen.

Je ziet je kind steeds vaker in social media of gamen verdwijnen, maar hebt hier als ouder niet altijd een antwoord op. Hoe maak je contact over onderwerpen als schermtijd en digitale verleidingen? Hoe zorg je dat de computer uitgaat of de telefoon wordt weggelegd als het eten op tafel staat? Hoe stuur je bij zonder in ‘gevecht’ te raken?

Dit boek geeft antwoord op bovenstaande vragen.

Gamen: het is de #1 hobby voor heel veel kinderen… En de #1 opvoedkwestie voor heel veel ouders. Hoe voorkom je de dagelijkse strijd om schermtijd? Wat is gezond gamegedrag? Zou je bepaalde games thuis moeten verbieden? Hoe voorkom je dat de schoolprestaties van je kind eronder lijden? En hoe hou je thuis de sfeer gezellig?

In ‘Mijn gamende kind’ beantwoorden Koen Schobbers en Deirdre Enthoven de belangrijkste vragen over gamen.

Is TikTok veilig?

Als een ouder van een jongetje wat gek is op TikTok, vind ik het vanzelfsprekend onwijs belangrijk dat ze de app op een veilige manier kunnen gebruiken. Nu zit hij voornamelijk onder mijn account, dus heb ik alle tools om handen om alles goed in de gaten te houden. Niet te vergeten dat hij nog geen eigen mobiele telefoon heeft om filmpjes op te nemen. Allemaal dingen die met de tijd gaan veranderen, want ook hij wordt ouder. En er komt dus een tijd dat ik hem wat meer los moet gaan laten. Ook op het internet.

Niet te controleren

Daarnaast komt de tijd dat hij door gaat krijgen hoe hij bepaalde dingen voor me verborgen moet houden ook veel sneller gaat komen dan ik wil. Doodeng! Omdat het internet nu eenmaal een enge plek is waar toch wel een hoop nare dingen gebeuren. Denk niet alleen aan bizarre filmpjes of enge mannen (en vrouwen) die uit zijn op je kind, maar ook aan zaken zoals online pesten.

Als ouder zijnde zit je het liefst overal bovenop, maar ook wij hebben geen ogen in ons achterhoofd. Bij wijze van spreken. Vaak zijn kinderen ook toch net iets gehaaider als we denken. Kortom: je kan denken dat je zo slim bent, maar ze zijn ons altijd tien stappen voor. Gelukkig heeft TikTok meerdere dingen bedacht om te zorgen dat het gebruik veilig wordt. Vooral voor tieners.

Mijn kind op TikTok? Hier moet je op letten!

De trend van het moment onder jongeren is het gebruik van TikTok. Normaal ben ik snel op de hoogte van de trending apps, maar bij deze liep ik echter wat achter. Totdat ik zoonlief creatief mee zag dansen terwijl hij…

 • Sehila

Begeleiding veilig gebruik TikTok

TikTok werkt samen met ouders, familie- en jeugddeskundigen om manieren te ontwikkelen voor ouders om hun kinderen te begeleiden op TikTok. Dit op zo een manier dat de tieners nog wel vrij zijn in wat ze doen, maar dit in een veilige online omgeving. Op de volgende manieren gaan ze dit aanpakken:

Family Pairing

TikTok introduceerde Family Pairing al eerder dit jaar. Met deze functie kunnen ouders hun eigen TikTok-account koppelen aan dat van hun kinderen. De functie is uitgebreid, geeft ouders meer inzicht en heeft meer opties om het TikTok-gebruik zo te maken dat het past binnen het gezin.

Met de nieuwe ‘zoekfunctie’ bepaal je als ouder zijnde bijvoorbeeld waar je kind veiliger naar kan zoeken op TikTok. Door middel van het schermtijd beheer bepaal je hoelang je kind maximaal op TikTok kan doorbrengen en met de beperkte modus beperk je de weergave van inhoud die mogelijk niet geschikt is voor een breed algemeen publiek.

TikTok hoopt dat ze op deze manier de ouders de juiste hulpmiddelen kunnen geven om tieners op een veilige manier kennis te laten maken met het internet en alles wat erbij komt kijken.

Nieuwe Family Pairing opties

 • Reacties: Als ouder bepaal je wie er mag reageren op de video’s van je kind.
 • Vindbaarheid: Maak het account van je kind privé of openbaar
 • Video’s die ik leuk vind: Bepaal of anderen de lijst met video’s die je kind heeft geliked kan zien.
 • Direct Messaging: Beperk wie er berichten naar je kind kan sturen of schakel de berichten in zijn totaliteit uit. TikTok heeft sowieso de functie dat personen onder de 16 jaar niet direct berichtjes kunnen sturen. Alleen als ze elkaars goedkeurde volgers zijn dan is berichtjes sturen toegestaan. Foto’s en video’s mogen niet in de berichten verstuurd worden. Op deze manier hoopt TikTok de app zo veilig mogelijk te maken.

Body positivity

TikTok heeft naast deze extra functies ook meerdere richtlijnen en bronnen toegevoegd om body positivity te ondersteunen. Daarnaast verwijderen ze alle schadelijke inhoud zoals racistische, seksistische en alle andere hatelijke ideologieën. TikTok levert een actieve bijdrage als het aankomt op het veilig maken van de app voor kinderen. In het bijzonder tieners, die toch al snel meer vrijheid op het web krijgen.

Het valt niet mee om kinderen in deze tijd op te voeden. Zeker het online opvoeden kan voor ouders best een probleem zijn. In dit blog geven wij nog meer tips kinderen online controleren én lees je ook in over Sexting op het internet.

Is TikTok veilig te gebruiken voor kinderen?

In deze blogpost staan affiliatelinks.
Alles over ons advertentiebeleid lees je hier.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties
 • Alan zei

  Aha! Dit artikel moest ik gewoon lezen, want ik heb een erg sterke mening over Tiktok:)

  Allereerst is TikTok hartstikke verslavend, waar je sowieso voor moet oppassen. Daarnaast staan er inderdaad wat rare dingen erop, maar dat is bij bijna alle sociale media zo… Dus wees er voorzichtig mee!

  Groet,
  Alan

  Een artikel over stoppen met Instagram:
  https://tipsvoorschool.nl/stoppen-met-instagram/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 2 maanden geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 2 maanden geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 2 maanden geleden
 • 7 minuten lezen