Waar ben je naar opzoek?

Tips om je kinderen online te controleren

5 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Tips om je kinderen online te controleren

Zoek je tips kinderen online controleren? Lees dan dit blog! In een ver verleden heb ik voor de klas gestaan. Ik was altijd heel verbaasd dat ouders niet wisten wat hun kinderen online aan het uitspoken waren én überhaupt vaak niet eens wisten hoe de computer aan en uit moest. Ik vind dat je verplicht bent naar je kinderen om je te verdiepen in de online (en offline) wereld en mee moet gaan met de tijd. Je moet weten wat online pesten is, sexting, welke spellen populair zijn en hoe je kinderen daardoor beïnvloed kunnen worden. Er is niks mis met een stukje online controle. Ik controleer ze liever dan dat het te laat is en ze in allerlei vreselijke dingen verstrikt zijn geraakt…

Lees ook: Wat te doen als jouw kind de pester is?

Tips kinderen online controleren

Ik controleer wat mijn kinderen online doen, ik weet wat voor spellen we in huis hebben, welke spellen populair zijn en naar welke filmpjes ze kijken op YouTube. Het is heel makkelijk om regelmatig de geschiedenis van YouTube te checken maar ook wanneer ze aan het kijken zijn te vragen wat ze op dat moment kijken. Als ze dan iets kijken wat niet door de beugel kan of waar ik niet achter sta kan ik dat meteen ter sprake brengen. Dit doe ik om ze te beschermen! Er is zoveel shit online te vinden en voor je het weet zijn ze ergens in verstrikt geraakt…. Vele verhalen zijn hiervan bekend. Laten we het dichtbij huis houden; wat dacht je van online pesten? En heb je ooit nagedacht over hun toekomstige banen en / of schoolambities?

Een online leven is geen must om gezien te worden

De jongeren van tegenwoordig zijn zo gefocust op hun mobiel en hun online leven dat je je kunt afvragen of het nog gezond is. Ze hangen hun hele leven op aan likes, perfecte foto’s en WhatsApp groepjes waar ze wel of niet in zitten. Ze raken helemaal van slag als iemand niet reageert op een like of er blauwe vinkjes bij WhatsApp staan maar ze geen reactie krijgen. Dit heb ik van dichtbij meegemaakt. Gelukkig (nog) niet bij mijn eigen kinderen! Het lijkt zo te zijn dat hun online leven belangrijker is dan hun offline leven.

Ik vind dit best beangstigend. Een mobiel hoort bij deze tijd en ik kan er zelf ook niet meer zonder maar ik wil mijn kinderen zo opvoeden dat een mobiel en online leven geen must is om gezien te worden.

Lees ook: Weet jij wat jouw kinderen zien op internet?

Denk na voordat je iets plaatst

Niet alleen de kinderen zijn online actief, ook veel ouders. Ouders plaatsen van hun kinderen heel veel online. Dan kijk ik meteen even naar mijzelf! Ik heb een blog, het is mijn werk, maar mijn regel nummer 1 is wanneer ik iets online plaats:

Altijd bedenken of ze dit (wat ik plaats) ook nog leuk vinden wanneer ze 16 jaar zijn.

Ik ben niet tegen het online plaatsen van foto’s of tekst over je kind en gezin. Integendeel! Maar ik denk er wel heel goed over na wat ik plaats. Ik plaats sowieso geen blootfoto’s en geen foto’s waar ze in emotionele toestand opstaan. Ook schrijf ik nooit hun voornamen volledig uit en geef ik zo min mogelijk details weg. Als het om bloggen gaat ga ik ook niet te persoonlijk in op hun persoonlijkheid. Ik schrijf wel over mijn leven als moeder maar probeer hun er zoveel mogelijk ‘buiten te houden’ en word over mijn kinderen niet te persoonlijk.

Je moet maar zo denken: nu en later is alles terug te vinden. Scholen en werkgevers checken steeds vaker de social media kanalen van jongeren voor ze aangenomen worden. Daarom is de noodzaak om te kijken naar wat jij en je kinderen plaatsen steeds belangrijker.

Gevolgen niet overzien

Kinderen en tieners zien niet de gevolgen in van wat ze nu online plaatsen voor later. Het is jouw taak als ouder om dit te controleren. Klinkt streng maar het is gewoon dé manier om dit in de hand te houden. Er zijn ook veel volwassenen die niet goed weten wat ze wel en niet kunnen plaatsen dus hoe moeten onze kinderen dit zelf uit zien te vinden wat wel of niet passend is? Daar is sturing bij nodig!

Ik hoop dat als je (jonge of oudere) kinderen hebt je ze de basis al hebt bijgebracht. Hierbij nog een aantal tips die je kunt toepassen om je kinderen ‘online te controleren’. Het klinkt betuttelend maar probeer het anders op te vatten: voorkomen is beter dan genezen.

 • Bedenk samen met je kind nicknames en wachtwoorden voor Social Media kanalen. Schrijf zelf die wachtwoorden ook op. Zo weet je kind dat jij er ten alle tijden in kan kijken.
 • Wees op de hoogte van welke sites / Social Media kanalen ze gebruik maken en informatie op plaatsen. Favorieten onder jongeren zijn: Twitter, Snapchat, Instagram, Vine, Facebook.
 • Vertel ze dat je hun account regelmatig zal controleren.
 • Zijn er foto’s of opmerkingen geplaatst die niet geschikt zijn? Laat ze dit dan verwijderen.
 • Neem als ouder zelf ook Social Media accounts. Zo kun je je kinderen ook volgen! Let erop dat je ook eens een leuke reactie plaatst zodat je niet alleen maar ‘de strenge’ ouder bent.
 • Bespreek met je kinderen waarom het belangrijk is dat ze nadenken over wat ze plaatsen en waar ze naar kijken. Bespreek ook vooral wat de gevolgen zijn! Wind er geen doekjes om.
 • Laat je kinderen denken als werkgever: zou jij deze persoon aannemen na het zien van hun Social Media kanaal?

Het blijft een feit: alles wat je plaatst op internet is en blijft voor iedereen te zien. Je kan wel iets plaatsen waar je later van spijt van krijgt maar 100% verwijderen doe je het nooit.

Word geen cyber-stalker

Als ouder raad ik je aan om eerst je eigen Social Media te checken voordat je met je kind in gesprek gaat. Geef jij het goede voorbeeld? 

Het controleren van je kind is goed maar probeer hier ook niet in door te slaan. Want dan kan je kind tegen gaan werken en wordt het alleen maar lastiger. Je wil vertrouwen opbouwen met je kind, probeer het ergens ook los te kunnen laten. Word geen cyber-stalker maar raak betrokken op de goede manier.

Naarmate je kind ouder wordt gaan ze steeds meer hun eigen beslissingen nemen en moet je ze steeds meer loslaten. Maar ik geloof dat wanneer de begeleiding goed is op jongere leeftijd, dit doorwerkt op latere leeftijd zodat ze goede beslissingen kunnen nemen voor hun toekomst. Het is jouw plicht als ouder om dit op een goede manier te begeleiden!

Heb jij nog tips voor de begeleiding van je kind online? Laat het ons vooral weten! Van elkaar kunnen we leren 😄

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 11 en 9 jaar. Op dit moment wonen wij voor langere tijd op Curaçao.

Ik werk al 12 jaar met veel passie aan mijn blog Love2BeMama. Mijn passie is schrijven en content creëren. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao.

Reacties
 • Roxanne zei

  Op Opvoeden.nl/mediaopvoeding vind je antwoord op de 20 meest gestelde vragen door ouders. Via Mediaopvoeding.nl kun je gratis advies vragen aan deskundigen over mediagebruik van kinderen. Volg facebook.com/mediaopvoeding voor leuke filmpjes en tips!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

 • 3 maanden geleden
 • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

 • 3 maanden geleden
 • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Half jaar Curacao: dit moet je weten!

 • 3 maanden geleden
 • 12 minuten lezen