Waar ben je naar opzoek?

Positieve gezondheid: 6 dimensies voor een gezond en gelukkig leven

2 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Positieve gezondheid: 6 dimensies voor een gezond en gelukkig leven

Vandaag de dag zijn we allemaal druk. Ook (en misschien juist wel) moeders hebben constant het gevoel dat ze alle ballen in de lucht moeten houden. Het leven is een constant gejongleer van sociale contacten, carrière, huishouden, lichamelijk welbevinden en ‘het zorgen voor’… Dit kan er langzaam, maar zeker voor zorgen dat je steeds meer een beetje opgebrand raakt. Je verliest de energie om ook maar iets voor elkaar te krijgen. Op een gegeven moment is het dan ook niet meer één bal die je laat vallen, maar knalt alles voor je gevoel als een kaarthuis in elkaar. Het model positieve gezondheid en 6 dimensies voor een gezond en gelukkig leven kan je helpen om weer de energie en zin te krijgen in wat het dagelijks leven je voor de voeten gooit.

6 dimensies positieve gezondheid

Gelukkig weten we vandaag de dag dat ‘gezondheid’ niet alleen meer betekent dat je lichamelijk gezien vrij bent van ziekten of andere kwaaltjes. We weten dat geestelijk welbevinden minstens net zo belangrijk is en zelfs van invloed kan zijn op je lichamelijke gesteldheid. Machteld Huber was hier zich van bewust en kwam met het concept positieve gezondheid en de 6 dimensies. Hierbij wordt er vanuit gegaan dat je jezelf lichamelijk ook prima in je vel kan voelen, terwijl je ziek bent en je jezelf ziek kan voelen terwijl lichaam in feite gezond is.

Weekend weg met vriendinnen is goed voor je gezondheid

Wetenschappers van Havard hebben onderzocht dat een weekend weg gaan met je vriendinnen hartstikke goed is voor je gezondheid. Een weekend goed gesprekken, lekker lachen en slapen. Daar knap je als vrouw hartstikke van op! Super gezond De onderzoekers hebben…

 • Linda Bosscher

Meer dan alleen lichamelijk fit

Voor de meeste mensen betekent gezondheid en geluk veel meer dan ‘jezelf lichamelijk fit voelen’. Hoe positief iemand in het leven staat heeft met verschillende factoren te maken. Dit zijn dan ook de 6 pijlers. Voor veel mensen is dit een handig hulpmiddel om te bepalen op welk gebied er wat aan positieve energie te winnen valt. Het hebben van een zus is ook heel erg goed voor je geestelijke gezondheid. Niet iedereen heeft een zus dus wat is dan nog meer goed voor een positieve gezondheid?

Positieve gezondheid de 6 dimensies

Het concept van Hubert is opgebouwd in 6 dimensies. Dit is gebaseerd op een onderzoek onder ongeveer 2000 man. Die elk van hen deze punten als belangrijkste aanduidde als ultieme pilaren voor een gezond en gelukkig leven.

Lees verder onder de afbeelding.

Positieve gezondheid: 6 dimensies

De 6 pijlers van Positieve Gezondheid zijn:

 • Lichaamsfuncties – Vrij van lichamelijke kwaaltjes. Je bent vrolijk, fit en zit lichamelijk lekker in je vel.
 • Mentaal welbevinden – Je bent vrolijk en energiek. Je staat overall positief in het leven en bent ontspannen.
 • Zingeving – Je hebt vertrouwen in de toekomst
 • Kwaliteit van leven – Je geniet van het leven. Je gaat elke dag positief tegemoet. Er is energie om (leuke) dingen te ondernemen en uitdagingen aan te gaan.
 • Meedoen – Er is een goed sociaal contact. Je gaat goed om met andere mensen en geniet van sociale gelegenheden.
 • Dagelijks leven – Je zorgt goed voor jezelf en je lichaam.

Toepassing van het concept

Het concept van Hubert steeds meer toegepast in de (geestelijke) gezondheidszorg. Hoewel er vooralsnog veel twijfels bestaan over hoe ziekte in het concept past en of het niet te breed meetbaar is, wordt het vooralsnog goed opgepakt. Mede omdat dankzij dit concept ook een hoop onderliggende problematiek in kaart kan worden gebracht. Ook bij eventuele lichamelijke klachten.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 10 maanden geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 10 maanden geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 10 maanden geleden
 • 4 minuten lezen