Waar ben je naar opzoek?

Hoeveel slaapt een baby in het levensjaar?

3 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Hoeveel slaapt een baby in het levensjaar?

Zoek jij een antwoord op de vraag ‘hoeveel slaapt een baby in het eerste levensjaar’? Baby’s en pasgeboren baby’s slapen veel. Daar bestaat ook geen twijfel over. Meestal kom je zelf een tal van uren aan slaap tekort, maar je baby zorgt er wel voor dat er genoeg geslapen wordt. Hoeveel slaapt een baby gemiddeld in het eerste levensjaar en wat is precies genoeg?

Slaapschema baby

Dit is een voorbeeld van een slaapschema baby met de gemiddelde slaaptijden per leeftijdscategorie.

LeeftijdUren slaap per 24 uurUren slaap per nachtUren slaap per dag
Pasgeboren16 uur8 tot 9 uur8 uur
1 maand 15,5 uur8 tot 9 uur5 tot 6 uur
3 maanden15 uur9 tot 10 uur4 tot 5 uur
6 maanden14 uur10 uur4 uur
1 jaar14 uur11 uur3 uur
1.5 jaar13.5 uur11 uur2.5 uur
2 jaar13 uur11 uur2 uur

Bron: Stanford Children’s

Hoeveel slaapt een baby?

Er zijn veel dingen die het slaapritme van je baby kunnen beïnvloeden. Een voorbeeld hiervan is het geven van borstvoeding of flesvoeding en hoeveel de baby zijn natuurlijke dag- en nachtritme kan ontwikkelen door te worden blootgesteld aan natuurlijk licht.

Daarnaast hangt het van meerdere, lichamelijke factoren af of een baby genoeg slaapt. Ook krampjes en andere typische babykwaaltjes spelen een grote rol. De onderstaande leeftijden zijn dan ook gemiddelden. Het is namelijk zo dat het per baby heel erg uiteen kan lopen hoeveel er wordt geslapen.

Beste Kruidvat luiers van 2020

Het is altijd interessant om te zien wat in een jaar de beste luiers zijn. Zo krijg je als moeder informatie tot je beschikking om te ontdekken wat het beste voor je baby is. Je wilt toch ook het allerbeste…

  • Love2BeMama

Het slaapritme van baby’s

We hebben geen pasklaar antwoord op de vraag hoeveel slaapt een baby maar we kunnen wel richtlijnen geven.

Pasgeboren baby’s

Gezonde, uitgedragen pasgeboren baby’s (tot 3 maanden oud) slapen het overgrote deel van de dag. Een voorbeeld van het gemiddelde aantal uur ligt rond de 14 tot 17 uur per dag. Deze dutjes zijn echter (en zeker in de eerste maanden) vooral korte slaapjes van ongeveer twee uur per dutje. Daarna wordt de baby meestal wakker omdat hij of zij honger, een vieze luier of misschien wel krampjes heeft.

Hoe dan ook slaapt slaapt een baby ongeveer 12 uur per nacht. De slaapjes zijn niet aaneengesloten, jammer genoeg. Maar met intervallen voor voedingen en overige momenten dat hij of zij wakker wordt. Vele gebroken nachten kunnen volgen. Een oplossing daarvoor zou kunnen zijn om samen te slapen met je kind.

Lees verder onder de afbeelding.

Hoeveel slaapt een baby?

Hoeveel slaapt een 4 tot 11 maanden oude baby?

Een baby van 4 tot 11 maanden oud heeft ongeveer 12 tot 15 uur slaap per dag nodig. Dit is de leeftijd dat je een duidelijk dag- en nachtritme tot stand gaat zien komen. Als gevolg hiervan zie je dat de dutjes vervangen worden door langere slaapjes. Soms van wel 5 uur lang! Ook gaan ze steeds meer in hun eigen kinderbedje slapen.

Daarom is dit punt waarop de meeste ouders spreken van ‘doorslapen‘. Dit gebeurt alleen als je baby er klaar voor is, overigens. Echter is het zo dat het doorslapen rond de 4 maanden begint. Het kan ook langer duren. Dit hangt ook van vele factoren af.

Hoe dan ook zie je dat kinderen ‘s avonds vermoeider zijn dan gedurende de dag. Hierdoor worden de dutjes overdag wat korter en komen ze ook minder vaak voor.

Verlatingsangst

Rond 6 maanden krijgen de meeste baby’s daarentegen weer last van verlatingsangst. Echter kan door deze fase het doorslaap patroon tijdelijk onderbroken worden. Dit komt omdat een kind plotseling ‘s nachts wakker wordt omdat hij aandacht en troost nodig heeft.

Als resultaat hiervan zie je dat kinderen gaan huilen als een ouder de kamer verlaat. Daarnaast zie je dat het kind niet kan slapen zonder dat een ouder in de buurt is en het plotseling wakker wordt ‘s nachts na een periode van doorslapen.

Dit is ook precies de tijd dat een kind leert om zichzelf te troosten. Gelukkig is dit meestal een fase. Bovenal eentje die meestal snel weer overgaat. Hoe vermoeiend het ook is!

Slaapgids voor baby’s

Wil jij meer weten over het slaapritme van je baby of meer weten over hoeveel slaapt een baby in het eerste levensjaar? Dan is de gids Baby Slaap Geheimen een aanrader om te lezen. Deze gids is vol met oplossingen voor vermoeide ouders (want een niet slapende baby kan erg vermoeiend zijn).

Andere boeken die gaan over het slaapritme van je baby, en ook heel fijn zijn om te lezen zijn:

Hoeveel slaapt een baby? Slaapschema baby 6 maanden.

In deze blogpost staan affiliatelinks.
Alles over ons advertentiebeleid lees je hier.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 2 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 2 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen