Waar ben je naar opzoek?

Wat zijn de voordelen van flesvoeding? Eigenlijk is er vrij weinig te vinden wanneer je inhoudelijke informatie zoekt over flesvoeding. Reclame voor babyvoeding (voor kinderen onder de 6 maanden) is verboden en tot op heden zijn er geen flesvoedings-informatieavonden, of flyers te verkrijgen waarmee je jezelf kan verdiepen in het ruime assortiment aan de verschillende soorten voeding die verkrijgbaar zijn voor een baby.

Borstvoeding vs voordelen van flesvoeding

Het is natuurlijk heel fijn, mooi en heel goed als je je kind borstvoeding kan geven. Maar dat kan ook mislukken door verkeerde voorlichting, slechte begeleiding of je trekt het simpelweg niet. Gelukkig wonen wij in Nederland en zijn er ook andere alternatieven. Moederliefde zit niet in de melk die je geeft en als jij je als moeder niet prettig voelt werkt dat ook door op je baby. Er kunnen meerdere redenen zijn waarom jij overstapt op flesvoeding.

Wij moeders blijven maar recht tegenover elkaar staan als het gaat om borstvoeding en flesvoeding. Pagina’s vol aan discussies zijn er te vinden. Maar wordt het niet eens tijd dat wij elkaar respecteren in welke keuze wij maken? En een ander niet aanvallen om wat voor keuze dan ook? Je kunt een andere moeder niet iets opleggen vanuit je eigen overtuiging. Borstvoeding of flesvoeding? We willen allemaal het allerbeste voor ons kind. Borstvoeding heeft voordelen maar ik kan ook de voordelen van flesvoeding inzien.

Je bent geen slechte moeder als je eigen keuzes maakt

Als je moeder wordt meld je je aan voor allerlei pagina’s op Social Media om maar iets te leren, alle informatie tot je te nemen en om je voor te bereiden op het ouderschap. Sommige pagina’s en accounts zijn eerlijk,…

 • Britt de Waard

Het allerbeste voor ons kind

De keuze voor flesvoeding (of de negatievere term ‘kunstvoeding’) is heel persoonlijk. Bij de één is borstvoeding simpelweg geen optie om medische, of psychische redenen en de ander voelt zichzelf niet prettig bij de gedachte aan borstvoeding. Flesvoeding is een veilige, verantwoorde optie voor een ieder die zich graag wil beroepen op een andere keuze dan borstvoeding. En eerlijk? Beide voedingsopties hebben zo hun voordelen en nadelen.

Toch voelen moeders die flesvoeding geven zich vaak (onterecht) schuldig. En sommige moeders die borstvoeding geven kunnen dat er ook nog eens heel fijn inpeperen. Mede door het genadeloze oordeel van derden… Onzin natuurlijk! En daarom hebben wij, voor alle moeders waarbij flesvoeding geven een bewuste, dan wel onbewuste keuze is: 10 voordelen van flesvoeding!

Overigens gelden deze voordelen van flesvoeding ook zeer zeker als je borstvoeding geeft! Als je afgekolfde melk in een flesje geeft pik je ook deze voordelen mee.

Voordelen van flesvoeding

Wat zijn de voordelen van flesvoeding? Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet!

1. Flesvoeding is duidelijk

Je weet precies wat je kindje naar binnen krijgt aan voedingsstoffen en daarnaast kan je ook precies bijhouden hoeveel er precies gedronken is. Onwijs handig als je kindje door griep minder drinkt en je graag in de gaten wil houden hoeveel hij, of zij binnenkrijgt.

2. Flesvoeding is voor iedereen

Ook papa kan midden in de nacht zijn bed uit om een flesje klaar te maken. Wat de nachtrust van mama weer ten goede komt. Daarnaast wordt de vader- en kind band ook versterkt, omdat mama het intieme voedingsmoment kan delen. Een avondje uit? Zelfs de oppas maakt binnen een handomdraai dezelfde, vertrouwde maaltijd voor je kindje klaar.

3. Je kind krijgt alles binnen wat hij, of zijn nodig heeft.

Inclusief vitamine D en K. Deze hoef je niet extra bij te geven als je kind flesvoeding krijgt. Nog meer voordelen van flesvoeding dus.

4. Flesvoeding is voor elke baby

Een baby met krampjes? Reflux? Of misschien zelfs wel koemelkallergie. Flesvoeding is er voor elke baby, al hebben deze bijzondere behoeften.

5. Flesvoeding is constant

Flesvoeding veranderd niet van smaak door te pittig eten en is niet afhankelijk van de lichamelijke gesteldheid van de moeder.

6. Flesvoeding kan altijd

Niemand kijkt je raar aan als je een flesje tevoorschijn tovert op een terrasje, of in een restaurant. Menig speelparadijs en eettent hebben zelfs een magnetron tot hun beschikking om flesvoeding klaar te maken. Handig!

7. Flesvoeding geven werkt niet ten nadelen aan de hechting van moeder en kind

Dit kan je ook bewerkstelligen door extra knuffels te geven, regelmatig voor huid- op huid contact te zorgen of bijvoorbeeld aan zoiets als babymassage te doen. De band, dan wel liefde tussen moeder en kind zit NIET in het soort voeding wat je geeft.

8. Flesvoeding is minder belastend voor het lichaam van de moeder

Nog meer voordelen van flesvoeding: geen tepelkloven, stuwing, extra calorieverbruik, of overdreven hormoonschommelingen. Flesvoeding is lichamelijk minder belastend, goed vol te houden en even ‘door te geven’ als mama na de bevalling toch iets te vermoeid blijkt te zijn.

9. Je witte t-shirts blijven wit!

Tenzij je baby na de fles alsnog over je heen spuugt 😉

Maar geen gelige plekken in je witte truitjes van lekkende borsten. Dat telt ook wel voor iets, toch?

10. Flesvoeding voldoet

Flesvoeding bevat alle essentiële bouwstoffen die een baby nodig heeft, draagt bij aan de groei van je kind en is een evenwijdige keuze om op terug te vallen als borstvoeding (om wat voor een reden dan ook) niet voor jou blijkt te zijn.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties
 • Hanne zei

  De defensieve reacties op dit artikel tonen dat de discussie tussen borstvoeding/flesvoeding erg gevoelig ligt. Ikzelf ben als toekomstige mama (37 weken zwanger van eerste kindje) op zoek naar goede informatie zodat ik de juiste keuze kan maken voor mijn kindje en mezelf. Ik vind echter vooral informatie over borstvoeding en slechts zeer weinig info over kunstvoeding. Ik vond dit artikel dan ook erg verhelderend, bedankt om de verschillende voordelen zo mooi op een rij te zetten!

 • Melissa zei

  Wat een onzin artikel is dit zeg! En wat een misleidende informatie wordt hier gegeven. Nummer 3. Je kind krijgt alles binnen wat hij of zij nodig heeft. Wat een onzin! Borstvoeding is precies afgestemd op de behoefte van de baby, plus alle antistoffen en levende enzymen die ze binnen krijgen. Nummer 4. Flesvoeding is voor elke baby. Waarom hebben wij dan borsten? Borstvoeding is voor elke baby, waarom zijn kinderen tegenwoordig altijd verkouden of hebben allergieën? Uit onderzoek blijkt dit veel minder voor te komen bij kinderen die borstvoeding krijgen. Nummer 5. Flesvoeding is constant. Juist de verschillende smaken uit bv zijn goed voor de smaakontwikkeling. Het is jammer dat er zo weinig echt betrouwbare informatie wordt verstrekt over kunstvoeding. Borstvoeding is het recht van elk kind en kunstvoeding moet alleen een alternatief zijn. Het moet geen keuze zijn! Betere begeleiding en betere informatie over bv zal onze kinderen gezonder maken. Vele moeders worden misleid met dit soort artikelen, denkend dat kv een keuze is en dat het bijna even goed is als bv.

 • Sanne zei

  Tsja.. Kunstvoeding is best hoor. Maar deze voordelen zijn niet allemaal voordelen.
  En borstvoeding heeft voor je kindje nou eenmaal altijd meer voordelen dan kunstvoeding.
  Ik veroordeel niemand die kunstvoeding geeft. Maar ben pro borstvoeding. Dat biedt het KIND de voordelen.
  Bah, vooral die ‘band met papa’ vind ik een onzinreden.. Beetje slap artikel.

 • dirksmama zei

  Wat jammer dat de term ‘kunstvoeding’ hier als negatief genoemd wordt en de naam ‘flesvoeding’ gebruikt wordt. Flesvoeding duidt net als borstvoeding en sondevoeding op de MANIER waarop je een kind de melk geeft. Flesvoeding geef je met een fles, borstvoeding met een borst en sondevoeding met een sonde.
  In een fles kan zowel kunstvoeding als moedermelk zitten, maar in beide gevallen geef je FLESvoeding.
  Aan de borst krijgt een kind borstvoeding. Dat is meestal moedermelk zo uit de borst, maar m.b.v. een slangetje en een fles kan een kind via de borst ook kunstvoeding krijgen. En via een sonde kun je ook zowel moedermelk als kunstvoeding geven.

  Met dit soort vage, slecht onderbouwde artikelen HELP je moeders niet, je maakt alles alleen maar verwarrender.

 • Maria zei

  Is dit een gesponsorde post voor kunstvoeding?

 • Denise zei

  Dat klopt Jolijn! Ik ben nog van de “oude” stempel, blijkt! Tot 2011 was dit namelijk nog niet het advies.

 • Denise zei

  Is dat zo Jenneke? Ik had namelijk graag veel meer geweten over het geven van kunstvoeding en geven de fles.

  Soorten voeding alleen al? Wat je kan doen als je kind teveel voeding teruggeeft, verschillende spenen, flessen en wat voor een type speen bij welke voeding past (jpm verstopt nog wel eens een speen bijvoorbeeld). Hoe je zorgt dat de poeder correct oplost zonder te hoeven schudden en ga zo maar door. Er valt genoeg te vertellen over kunstvoeding.

 • Denise zei

  Volgens mij wordt borstvoeding niet afgezeken met dit artikel hoor, maar dat kan aan mij liggen…

 • Denise zei

  Ik heb zelf borstvoeding gegeven en ben hiermee ook hartstikke pro-bv, dus je oordeel gaat hier niet op.

 • Patricia du Prée zei

  Ten eerste wat een sterk onderwerp want zoals je al leest is het niet voor iedereen vanzelfsprekend om borstvoeding te geven. En gelukkig is de flesvoeding tegenwoordig zo goed dat we dat met een heel gerust hart kunnen geven. Het meeste moet ik lachen om de negatieve kinderlijke reacties (zo van oh we krijgen onze zin niet dus gaan we zeuren of afzeiken) terwijl dit alleen tips zijn voor de vrouwen die geen borstvoeding kunnen geven of om bepaalde redenen niet willen geven. Ja borstvoeding is het beste ook voor de band tussen moeder en kind. Maar om nou gelijk te schreeuwen dat je kind iets zou missen zonder is ook onzin. Wijk iets af van het geitenwollensokkentypetje en je hangt bigtime. Nou Denise knap dat je dit zo heb durven schrijven ook gezien de onsympathieke reacties alsof je iets zou opdringen. Flesvoeding is ook heel goed en ik gaf eigenlijk beiden van af de geboorte omdat ik niet genoeg voeding had. Dus een beetje van mezelf en een beetje van maggie 😀 Ga zo door! Ik ben trots op je xxx

 • Jenneke zei

  Jammer dat er hier vanuit wordt gegaan dat borstvoedende moeders negatief zullen doen over kunstvoeding… Ja, inderdaad, kunstvoeding. Een term die ik niet negatief vind want flesvoeding kan net zo goed (afgekolfde) borstvoeding zijn.
  Ik ben zelf groot voorstander van borstvoeding en hoop het ook bij ons derde kindje weer een half jaar te geven. Maar ik oordeel niet over de keuze die andere moeders daarin maken. “Voed met liefde” lijkt me het allerbelangrijkst!
  Ik geef zwangerschapscursussen en op de voedingsavond vertel ik wel degelijk over kunstvoeding. Alleen is daar minder over te vertellen dan over borstvoeding…

 • Jolijn zei

  Vitamine D moet wel nog extra bijgegeven worden bij KV…

 • fdfdf zei

  Positieve in het artikel voor mij is dat er inderdaad geen nood is aan het veroordelen of schuld aanpraten van moeders die keuze maken al of niet borstvoeding, kunstvoeding of flesvoeding. Geen enkele situatie is gelijk en mits moeders goede, correcte en volledige informatie krijgen, is elk ouderpaar voor zichzelf geacht in staat te zijn verantwoorde keuzes te maken en eigen argumenten voor en tegen af te wegen in de individuele situatie waarin ze zich bevinden.
  Toch vind ik dit artikel maar kort door de bocht gaan, niet goed onderbouwd, informatief weinig aanreikend.
  Er worden weinig nuances in aangebracht. Zo is het zogezegd minder belastend voor het lichaam van de moeder om flesjes te geven. Dit gaat ten dele op, in die zin dat je inderdaad geen extra calorieën hoeft te verbruiken. Anderzijds vind ik dat er weinig in beeld gebracht wordt, of dit extra aanmaken van moedermelk wel zo belastend is voor ons vrouwen? Is ons lichaam dan niet in staat om kinderen te zogen, is dit zoveel extra belastend? Waar zit die belasting dan precies, in die paar liters melk die we aanmaken of in andere eisen die aan ons gesteld worden die de combinatie van alles moeilijk maken?
  Ook wordt op dit punt bvb weinig gekeken naar het feit dat door mogelijks uitblijvende menstruatie door het geven van borstvoeding, vrouwen die vroeger kampten met ijzertekorten, dit veel minder kunnen hebben.
  Dit is maar een voorbeeld van één puntje waar uitspraken mijn inziens te vlug of ondoordacht gemaakt worden.
  Dat er aan elke keuze positieve aspecten zijn en dat elke keuze ook zijn gevolgen heeft, daar kan ik me in vinden maar om nu het hele discours bv en flessen zo op flessen te trekken, help je (toekomstige) mama’s niet mee vooruit in hun keuze. Betere hulp zou zijn, goeie info over welke soort flessenvoeding er bestaat, welke verschillen er zijn en waarin die juist zitten. Dat je weet wat je kindje op die manier binnen krijgt. Ook tips in hoe je op een babyvriendelijke manier een flesje kan geven etc, kan flesvoedende mama’s al meer een stap vooruit helpen.
  Jammer dat het zoveelste praatje hiermee het bv en/of flesvoedingsverhaal weet te polariseren door eenzijdig en onvolledig het flesvoedingsverhaal te belichten.

 • Dianne zei

  Meen je dit nu serieus? Ik vind het begin van je artikel heel goed: we moeten niet zo oordelen over elkaar. Maar daarna volg ik je echt niet. Als moeder van een 1 jarige die nog steeds de borst krijgt, vind ik dat je met deze voordelen wel erg voor eigen parochie preekt. De helft van de ‘voordelen van kv’ zijn gewoon niet waar als je weet hoe bv werkt!

 • els zei

  Helaas zijn deze tien punten niet in het voordeel van een kindje en in sommige gevallen ook niet voor de moeder. Flesvoeding bevat bij lange na niet wat een kindje nodig heeft. Moedermelk bevat honderden voedingsstoffen en levende antistoffen die bescherming bieden voor het leven tegen ernstige ziektes, naarmate er langer borstvoeding wordt gegeven. Dierlijke melk is niet op een ethisch verantwoorde manier te verkrijgen en het is een oorzaak voor osteoporose en kanker, simpelweg omdat melk calcium uit onze botten onttrekt om dierlijke vetten af te breken. Als dat nog niet ernstig genoeg is wordt deze melk chemisch zo bewerkt waarbij het tientallen processen passeert en ingrediënten worden toegevoegd zoals suiker en andere benamingen die niet in het lichaam van een baby thuishoren. Er zijn kunstmatige voedingstoffen toegevoegd aan deze chemische poeder, hoe moet een kind daar een gezonde start mee maken? Mensen jullie worden gigantisch voor de gek gehouden, open je ogen! Kun je geen borstvoeding geven kies dan voor donormoedermelk! Dat is een stuk minder smerig dan het van een moeder te stelen waarvan haar kind direct na de bevalling bruut van haar weg wordt gerukt, in een kruiwagen wordt gedonderd en in een hokje van 1 bij 1 wordt gesmeten om na 2 weken geslacht te worden. Alleen zodat wij hun melk in kunnen pikken. Denk na en open jullie ogen! Alles draait om geld en dat over de ruggen van deze weerloze dieren en ten koste van de gezondheid van jullie kinderen. Kappen met die zooi!

  • Sanne zei

   Precies! Ik irriteer me mateloos aan uitingen als “het doet pijn” “ik trok het niet” etc. Niet piepen en gewoon doen. Goed aanleggen is het halve werk. En als je geen zin hebt is een flesje niet erg. Maar borstvoeding wordt nog steeds gezien als ‘opgave’ en dat is jammer.

   • Linda zei

    Jammer dat je er zo over denkt… het heeft echt een andere kant en ‘niet piepen en doorgaan’ zo makkelijk is dat niet….

 • Mayke zei

  Of iemand borst- of flesvoeding geeft kan me weinig interesseren, dat moet ieder voor zich weten… Maar dit is toch wel het meest achterlijke artikel wat ik ooit heb gelezen…
  Tjongejongejonge…

 • s zei

  Helaas 1 (groot!) Nadeel. Het is minder gezond en je wil toch het beste voor je kind.

 • Ils zei

  10 voordelen? Wat een onzin.
  Prima als je geen bv wilt geven maar kunstvoeding op deze manier verkopen?!

  Tenenkrommend.

 • Anke de Vries zei

  Ik heb met open mond zitten lezen. Wat een inhoudsloze, dom artikel vol foutieve informatie.

 • Regina zei

  Als je dan toch borstvoeding wil afzeiken zorg dan dat je de feiten juist heb, onzin artikel.

 • Wendy zei

  Punt 3 klopt niet. Als je flesvoeding geeft moet je nog extra vitamine D geven tot 4 jaar. Alleen vitamine K hoeft dan de eerste 3 maanden niet.

 • Chantal zei

  Dank je voor deze blog! Om psychische redenen (te maken met gebeurtenissen in het verleden) geef ik geen borstvoeding maar flesvoeding. Vreselijk om iedere keer aan iedereen uit te moeten leggen waarom ik geen borstvoeding geef. Maar ook als meiden om andere redenen of zonder reden geen borstvoeding willen geven… Lekker belangrijk. Als je maar veel liefde geeft en je kind met de beste bedoelingen opvoed, dat maakt je een goede moeder. Niet de soort voeding die je geeft!!!

 • Henny zei

  Wat goed dat hier aandacht aan wordt besteed. Ik wilde heel graag borstvoeding geven. Maar vooral bij de oudste verliep dit erg moeizaam. Hij hapte niet goed en vroeg de hele dag door om voeding. Ik kon niks meer. Gelukkig heeft het cinsultatiebureau me foed ondersteunt hierin en niet doorgedramt dat ik door moest zetten. Na een jaar kwamen we erachter dat hij een te korte tingriem heeft waardoor hij dus niet goed kon happen. Hij stopte steeds en zijn mind zat altijd onder de voeding. De fkesvoeding heeft ons zoveel rust gegeven. Bij onze dochter ging het beter, maar ikzelf trok het niet. Dus ook eerder gestopt. Bij veide kinderen gaf het zoveel meer rust en duidelijkheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 2 maanden geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 2 maanden geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 3 maanden geleden
 • 7 minuten lezen