Waar ben je naar opzoek?

Je bent geen slechte moeder als je eigen keuzes maakt

3 minuten lezen britt Britt de Waard
Je bent geen slechte moeder als je eigen keuzes maakt

Als je moeder wordt meld je je aan voor allerlei pagina’s op Social Media om maar iets te leren, alle informatie tot je te nemen en om je voor te bereiden op het ouderschap. Sommige pagina’s en accounts zijn eerlijk, behulpzaam. Laten je zien hoe het ouderschap echt is maar het gros van deze pagina’s zijn uit op discussie onder ouders (met name moeders) en voegen niets toe, behalve een flinke portie schuldgevoel (bij mij dan).

Discussie flesvoeding vs. borstvoeding

De discussie die ik het vaakst tegenkom is de discussie over kunstvoeding (waarom noemen we het niet gewoon flesvoeding?) versus borstvoeding. Ik kom deze discussie meerdere keren per week tegen. Iedere keer verbaas ik mij weer hoeveel moeders hierin meegaan. Laten we dit even zeggen: deze moeders zijn naar elkaar toe niet bepaald vriendelijk. Verre van zelfs…

We worden er vaak genoeg op gewezen. Het staat overal, zelfs tijdens de flesvoeding reclames (borstvoeding is de aanbevolen voeding voor uw kindje). Maar toch vind ik dat ouders (en dan heb ik het vooral over moeders) zelf mogen bepalen wat goed voelt, wat haalbaar is, wat hun wensen hierin is.

In die discussies op Sociale Media worden flesvoeding-mama’s echt soms met de grond gelijk gemaakt. Het wordt hun door de strot geduwd over hoeveel beter het was geweest om borstvoeding te geven. Andersom mogen borstvoeding-moeders niet klagen over de nachtvoeding want dan wordt hun duidelijk gemaakt dat flesvoeding-baby’s sneller doorslapen. Is dit tegenwoordig een garantie?

Lees ook: 10x voordelen van flesvoeding

Jij slechte moeder!

Wat ik hiermee eigenlijk wil zeggen is dat ik op dit moment het gevoel heb dat sommige Sociale Media pagina’s er op uit zijn om discussies uit te lokken. Flesvoeding vs. borstvoeding, werken vs. thuisblijven, oppas regelen om tijd voor jezelf te nemen of voor elkaar te maken, wel of niet wandelen met de hond als je kindje in bed ligt en ga maar door.

Wat is ‘het beste’?

Als we er nu allemaal eens vanuit gaan dat we allemaal het beste willen voor onze kinderen. Dat niemand er op uit is om je kindje te schaden of te verwaarlozen? Dan zijn alle discussies toch helemaal niet nodig? Als iemand bewust kiest om een flesje aan te bieden na de geboorte van hun kindje, is dat toch helemaal prima? Ze voedt het kindje dan toch? Als iemand het prettiger vindt om wegwerpluiers te gebruiken is dat toch ook een eigen keuze (ja ik weet dat het niet goed is voor het milieu maar je wasmachine op 90 graden laten lopen, meerdere keren per week om de luiers schoon te wassen, ook niet…, dus wat is nou het ‘beste’?). 

Lees ook: 6 series om te kijken terwijl je borstvoeding geeft

Je kunt je behoorlijk rot of aangevallen voelen als je door een vreemde wordt aangesproken op jouw keuze. Ik als onzekere moeder wel in ieder geval. 

Geef liefde, kies zelf!

Dus mijn oproep aan alle moeders: sta achter je keuze, kies voor je gezinsgeluk en voor alle mogelijkheden die ons land ons biedt maar stop met het meedoen in discussies. Die pagina’s doen het er om en niemand bereikt er iets mee, behalve jou een rotgevoel of een gevoel van falen aanpraten. 

Je kindje heeft liefde, aandacht en voeding nodig en als dat betekent dat het beter voelt (of welke reden dan ook) om dit per borst of fles te doen is dat helemaal goed. Een gelukkige moeder zorgt voor een gelukkig kindje en dat is het enige wat dat kindje iets zal interesseren. Stop met discussiëren en laat iedereen in zijn of haar waarde….

Halleluja!

Wat ook al kan helpen is al die pagina’s, waar jij een rotgevoel van krijgt, lekker te gaan ontvolgen… Ga je je een stuk beterder door voelen!

Britt de Waard

31-jarige moeder van 4 kids onder de 5 worstelend met haar eigen verleden en de wens om het anders te doen voor mijn gezin.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 2 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 2 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen