Waar ben je naar opzoek?

Moederliefde zit niet in de melk die je geeft

3 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Moederliefde zit niet in de melk die je geeft

Voordat we beginnen: moederliefde zit niet in borstvoeding. De moederliefde zit niet in de melk die je geeft. De eeuwige discussie tussen moeders: borstvoeding of flesvoeding? Aan allebei de fronten zijn moeders keihard tegen elkaar. De moeders die borstvoeding geven vinden dat dat het beste is, de moeders die flesvoeding geven vinden dat de moeders die borstvoeding geven doorslaan. Moeders die flesvoeding geven zouden slechte moeders zijn. Moeders die borstvoeding geven zouden hun kind teveel pamperen. En zo kan ik nog wel even doorgaan. 

Borstvoeding geven: Bloed, zweet en tranen

Ik heb bij alle drie mijn kinderen borstvoeding gegeven. Met bloed, zweet en tranen. Letterlijk! Achteraf had ik veel eerder over moeten stappen op de fles. Maar ook ik voelde de sociale druk: borstvoeding was het beste en dat moest ik geven. Hoe belabberd ik mij ook voelde… ik moest en ik zou doorzetten.

Lees ook: Appen tijdens de borstvoeding. Waarom niet!?

Toen ik her en der eens opperde over te stappen op flesvoeding kreeg ik een lading van kritiek en commentaar over mij heen. Vooral online! Mijn omgeving snapte mij wel en steunde mij bij welke keuze ik ook zou maken. Maar het overstappen op de fles heeft langer geduurd mede doordat ik een enorm schuldgevoel had. Ik schreef er al een uitgebreide blog over: over het kolven met minimale opbrengst, tepelkloven tot bloedens aan toe en gierende hormonen. Ik was niet mijzelf, labiel en mijn kind had honger. De dagen kwam ik door met voeden, kolven, voeden, kolven en weer voeden. Doodop was ik! Maar toch hield ik het 3, 4 en 5 maanden vol. Achteraf vind ik het gekkenwerk! Ik had ook meerdere kinderen waar ik voor moest zorgen. Mocht ik ooit weer een baby krijgen dan kies ik voor borstvoeding maar mocht dat niet goed gaan dan stap ik meteen over.

Het allerbeste voor mijn kind

Mijn kind verdiende het allerbeste. Ik wilde heel graag borstvoeding geven maar blijkbaar is dat niet voor iedereen weggelegd. Ook al denkt de borstvoeding-brigade daar anders over. Door alle kritiek die je over je heen krijgt als je oppert over te stappen op flesvoeding of bij voorbaat al weet dat je überhaupt nooit borstvoeding gaat geven. Je zou er (bijna) onzeker van worden.

Elke moeder wil zijn kind het beste van het beste geven. Borstvoeding of flesvoeding! Het hangt af van heel veel factoren welke keuze je maakt. Maar het blijft een enorm dingetje als je als moeder er voor uitkomt dat je flesvoeding gaat geven. Vreselijk!

Moeders horen elkaar te steunen

Zullen wij het elkaar niet zo moeilijk maken moeders? Waarom respecteren wij elkaars keuze niet? Of je nou 4 jaar borstvoeding geeft of meteen aan flesvoeding begint. De liefde voor je kind zit hem niet in de melk die je geeft. Liefde komt uit je hart. Ook als je flesvoeding geeft geef je je kind net zoveel liefde. En misschien ben je door het maken van die keuze wel wat liever voor jezelf zodat je het moederschap beter aankunt. Niet iedereen is gezegend met een melkproductie waar je U tegen zegt.

Lees ook: Combinatie een te snel werkende schildklier en borstvoeding geven. Gaat dat?

Wat komt er veel op je af bij het krijgen van een kind. Alsof dat allemaal al niet genoeg is. Kwel jezelf dan niet door koste wat het kost iets te doen waar jij je niet goed bij voelt. En als jij je niet goed voelt dan neemt je kind dat automatisch over en kom je in een negatieve cirkel.

Toen ik stopte met het geven van borstvoeding werd ik een andere moeder. Relaxter en ik sliep veel beter doordat ik niet nacht in nacht uit met een baby aan de borst hing. Mijn kinderen werden er ook rustiger door, ze waren voldaan na een fles flesvoeding, dat kon ik ze met mijn borstvoeding niet geven. En het werd weer gezelliger in huis, ik had ook weer tijd en aandacht voor mijn andere kinderen.

Maak de allerbeste keuze voor jou en je kind: borstvoeding of flesvoeding, het maakt niet uit. Het is voor iedereen zo persoonlijk. Oordeel niet over elkaar! Moederliefde zit niet in melk maar in je hart! Ik vind jou een supermoeder, wie of wat je ook bent of wat voor keuze je ook maakt.

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 11 en 9 jaar. Op dit moment wonen wij voor langere tijd op Curaçao.

Ik werk al 12 jaar met veel passie aan mijn blog Love2BeMama. Mijn passie is schrijven en content creëren. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao.

Reacties
 • Lilian zei

  Goede blog! Absoluut met je eens dat we elkaar als moeders moeten steunen en niet afbranden. Wel vind ik dat wanneer een moeder bewust kiest, zonder zich verdiept te hebben en zonder het geprobeerd te hebben, voor flesvoeding, zij bewust kiest om haar kind niet het beste te geven. In flesvoeding zitten immers geen antistoffen, en daardoor zal je kind veel vatbaarder zijn voor ziektes en obstipatie. Ook kunnen we simpelweg niet ontkennen dat borstvoeding door de natuur bedoelt is voor mensenbaby’s. Een moeder die het wel probeert, maar die het, om wat voor reden dan ook, niet lukt, is natuurlijk een heel ander verhaal, en dan is het fantastisch dat er flesvoeding bestaat. Borstvoeding is de standaard, flesvoeding is voor als dat om wat voor reden dan ook niet lukt!

 • wieteke zei

  Yessss wat een heerlijk artikel. En zo kom ik ze maar weinig tegen. Bedankt voor je open mind! Herken me er volledig in

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

 • 4 maanden geleden
 • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

 • 4 maanden geleden
 • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Half jaar Curacao: dit moet je weten!

 • 4 maanden geleden
 • 12 minuten lezen