Waar ben je naar opzoek?

Samen slapen met kind: super fijn!

3 minuten lezen admin Love2BeMama
Samen slapen met kind: super fijn!

Samen slapen met je kind is super goed. Als ik toen had geweten wat ik nu allemaal weet, had mijn kindje veel langer bij mij ons geslapen. Zomaar een gedachte die ik de laatste jaren weleens heb gehad. Waarom vinden wij het in Nederland zo belangrijk dat ons kind in een eigen kamer en een eigen bedje slaapt? Waarom is het in andere culturen wel gebruikelijk om je kind bij je in bed of op de kamer te hebben? Wat zijn de voor- en nadelen en de risico’s van samen slapen?

Cultuur samen slapen

Of je met je kind op een kamer slaapt is grotendeels bepaald door cultuur. In onze westerse wereld wordt het samen slapen met je kind gezien als iets wat je doet uit noodzaak (weinig ruimte in huis) of omdat je niet kan opvoeden. Anders zou je kind toch wel alleen slapen. In veel andere culturen is het heel normaal dat kinderen tot een oudere leeftijd bij de ouders in bed of op de kamer slapen. Toch wordt er steeds meer bekend over het samen slapen met je baby en dat dat juist zo goed is.

Veiligheid

Naast het veelgehoorde ‘je verwend je kind’ is ook veiligheid een aspect waar veel mensen zich zorgen over maken als je het hebt over samen slapen. Dit hoeft echter geen probleem te zijn. Je kunt heel goed veilig samen slapen als je maar bepaalde regels in acht neemt.

Zo moet je niet samen in één bed slapen met je baby als je zelf heel moe bent, alcohol of drugs hebt gebruikt of medicijnen gebruikt die je reactievermogen verminderen. Dan zou je namelijk zo diep kunnen slapen dat je per ongeluk bovenop je baby gaat liggen.

Als je je baby bij jou in bed wil nemen is het verstandig je baby hoger te leggen dan jijzelf ligt, bijvoorbeeld tussen jullie hoofdkussens in. Als daar een spleet tussen twee matrassen zit is het echter weer niet veilig om je baby tussen jullie in te leggen. Leg je deken laag en zorg dat je baby er niet onder kan komen. Je baby kun je onder zijn eigen dekentje leggen of een warme slaapzak aan doen.

Co-sleeper

Een andere veilige optie om samen met je kindje te slapen is een co sleeper. Dit is een bedje waar aan één kant geen zijkant inzit waardoor je hem tegen jouw bed aan bevestigd. Overigens heb je hier helemaal geen speciaal, duur bedje voor nodig, er zijn diverse merken die bedjes hebben waarbij er één zijkant verwijderd kan worden. Met zo’n bedje kan je kindje dicht bij je slapen, maar loop je niet het risico dat hij of zij onder jouw deken verdwijnt of dat je er per ongeluk op gaat liggen.

Bij de originele cosleepers kun je het hekje er vaak weer tussen zetten als hij aan je bed staat. Hierdoor kun je je kindje ook als hij begint te kruipen even veilig alleen laten.

Geborgenheid

Dan vraag je je misschien nog steeds af waarom je zou moeten willen samen slapen. Door samen met je kindje te slapen geef je hem geborgenheid. Zeker kleine baby’s willen graag dicht bij papa en mama zijn en voelen zich veilig als ze merken dat jij dichtbij bent.

Ook voor oudere kindjes kan het fijn zijn om te weten dat papa en mama altijd in de buurt zijn en dat ze er altijd voor je zijn. Mijn dochter van bijna 4 slaapt niet meer standaard op onze kamer, maar als ze eng gedroomd heeft of er is iets in de nacht dan verhuis ik haar matras en mag ze naast ons slapen in onze kamer.

Seksleven

Ook een veelgehoorde vraag als het om samen slapen gaat. Hoe moet het met je seksleven? Als je baby nog heel klein is kan je doen en laten wat je wil, je kindje slaapt toch wel. Als je dat zelf niet prettig vindt of je kindje is wat ouder kun je prima uitwijken naar andere plekken in huis, het vraagt wat creativiteit, maar het maakt het ook wel weer wat spannender toch?

Verwend

Mensen die bang zijn dat hun kind dan nooit meer in zijn eigen bed gaat slapen kan ik gerust stellen. Mijn dochter van bijna 4 heeft altijd bij ons mogen liggen als er iets was en zij slaapt echt vaker in haar eigen bed dan bij ons. Ook bij vrienden zie ik dat naarmate de kindjes ouder worden ze meer zelfstandigheid willen en ook graag zelf op hun eigen kamer willen. En anders zodra ze een vriendje of vriendinnetje krijgen, willen ze toch echt wel apart van jou slapen!

Love2BeMama

De redactie van Love2BeMama zoekt dagelijks de leukste, interessantste en belangrijkste nieuwtjes voor jou op zodat jij niet verder hoeft te zoeken. Ook posten wij verhalen van moeders. Je dagelijkse portie nieuws, echte verhalen en blogs bij elkaar!

Heb je een tip? Stuur een mailtje naar mail@love2bemama.com.

Reacties
 • Mireille zei

  Hier in Duitsland wordt geadviseerd om je kind in het begin bij je op de slaapkamer te laten slapen.
  Ook ivm wiegendood.
  Ik had van een oud ledikantje een cosleeper gemaakt (1zijkant er uit gesloopt en de bodem vastgezet op bedhoogte met schroeven)
  Minstens 6 maanden hebben ze beide (jongen nu 4, meisje nu twee) zo bij ons geslapen, ook superfijn als je borstvoeding geeft.
  Daarna, beide kinderennadat we op vakantie waren geweest en ze dus toch al in een campingbedje hadden geslapen, in hun eigen kamer. Dat ging prima.
  Ze hebben allebei op hun eigen kamer geslapen tot ze de leeftijd kregen om bang te zijn in het donker en bang te zijn alleen op de slaapkamer.
  Ik weet nog heel goed hoe het voelde als ik vroeger bang was s’nachts, dus van mij mogen ze bij ons komen s’nachts.
  Maar omdat ik zelf slecht slaap met een woelend kind (of twee..) naast me, hebben we twee (gekregen) kleuterbedjes op onze kamer gezet. Daar mogen ze s’nachts inkruipen en dat gaat prima.
  Alleen als ze ziek zijn mogen ze in ons bed.
  Maar ze beginnen wel altijd op hun eigen kamer.
  Als de ganglamp aan is, zijn we nog beneden, is hij uit, dan zijn we naar bed en mogen ze komen.
  Meestal ligt er wel een kind bij ons op de kamer s’nachts, soms ook twee en af en toe geen één.
  Dit is hoe wij ermee om gaan, het werkt prima voor ons.

 • monyeta zei

  Mijn kleine ventje van bijna anderhalf slaapt al vanaf zijn geboorte in zijn eigen bedje in zijn eigen kamer en dat gaat prima. Nooit geen probleem gehad. Soms wel een nachtje dat hij huilt en dan halen we lekker bij ons in bed, of ik slaap met hem in het logeerbed. Helaas komt het niet vaak voor want ik vind het eigenlijk wel fijn als hij bij mij ligt 😉

 • Ineke zei

  Heerlijke blog om te lezen en zeer herkenbaar en geruststellend.

  Mijn zoontje van 14 maanden slaapt bij mij op kamer. Het lukte maar niet om hem in zijn eigen bed te laten slapen. Drama nachten en avonden strijden. Het was het mij niet waard om mijn kind zo overstuur te zien, dus heb ik me gewonnen gegeven. Eerlijk gezegd vond ik het zelf ook fijn. Ik had net mijn hond laten inslapen en hem naast me bood enige troost.
  Nu ik zwanger ben van de tweede moet er toch wel wat gaan veranderen. We hebben een nieuw bedje gehaald dat omgebouwd kan worden tot een peuterbed. Meneer ligt al een maand in zijn eigen bed en sinds een week valt hij ook in zijn eigen bed in slaap. Ik ben mega trots op hem. Volgende stap is eigen kanertje maar daar hebben we nog vier maanden de tijd voor en anders heb ik vanaf september gewoon twee logees.

 • Linda zei

  Op moment dat ik dit lees lugt mijn 4 jarige heerlijk naast me te slapen. Heerlijk!

 • Nikita zei

  Super stuk! Mijn zoontje Luca, bijna 8 maanden, slaapt nog steeds lekker bij ons in bed. Toen hij net geboren was hadden we hem op de cocoonababy van red castle liggen. Ideaal want dan ligt hij op zijn eigen matrasje, hoog en vast bij ons op bed. Mijn man vond dit vooral fijn omdat hij wel bang was dat hij op Luca zou gaan liggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 2 weken geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 2 weken geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 4 weken geleden
 • 7 minuten lezen