Waar ben je naar opzoek?

DIY: eetbare verf met maar twee ingrediënten

2 minuten lezen Kim Spaink
DIY: eetbare verf met maar twee ingrediënten

Misschien heb je een dreumes die zich graag creatief wil uiten (lees: kliederen met verf). Misschien heb je een kleuter die je graag meer wil leren over de kleuren, en het mengen ervan. Misschien heb je al een ouder kindje die dol is op verven, maar ook een kleintje die nog in de ‘ik-wil-alles-in-mijn-mond-stoppen’-fase zit. Dan is deze DIY voor jou! Jij wil toch ook je kinderen heerlijk hun gang laten gaan, zonder direct politieagent te hoeven spelen zodra er klodders verf in de mond van baby-lief verdwijnen? Ik zal jullie mijn geheim verklappen…

Veilige vingerverf

Wat heb je nodig voor het maken van eetbare verf?

 • Gecondenseerde melk
 • Kleurstof voor etenswaren

That’s it! Zorg voor een aantal kleine bakjes, een eetlepel, kwasten en papier en je kan aan de slag. Vul ieder bakje met één a twee eetlepels gecondenseerde melk. Druppel in ieder bakje de gewenste kleurstoffen. Hoe meer kleurstof je toevoegt, hoe dieper de kleur. Ik ben voor lichte pasteltinten gegaan, en heb dus niet erg veel kleurstof gebruikt. Vergeet niet dat blauw erg overheerst, gebruik hier dus maar een heel klein beetje van bij het mengen van groen of paars.

Eetbare verf

Eetbare verf maken

Lees ook: Tips Tie Dye shirts maken met kinderen

Betrek je kinderen bij het proces

Dit is het moment dat je de wat oudere kinderen er ook goed bij kan betrekken. Je laat zien dat het bakje waar de rode kleurstof in ging nu rode/roze wordt na het roeren (wat ze natuurlijk zelf mogen doen). Hetzelfde doe je bij geel en blauw.  Nu komen de secundaire kleuren, oranje, groen en paars. Laat je kinderen raden welke kleur ze krijgen na het mengen. Wordt het rood, blauw, of bestaat er misschien een kleur er precies tussenin? Misschien kan je zelfs een extra bakje maken waar je wat van alle drie de kleurstoffen mengt, wat zou daarvan het resultaat zijn?

Eetbare verf gemaakt

De fantasie de vrije loop laten gaan

Na deze korte les kan het plezier beginnen! Klieder er op los, laat ze zich lekker uitleven, de fantasie de vrije loop laten en meer van dat soort clichés. Bonus: de verf droogt glimmend op! Dit geeft een superleuk effect, wat ik jammer genoeg niet goed op camera kon vangen. Gecondenseerde melk is erg zoet, maar zeker niet schadelijk voor de gezondheid. De kleine hoeveelheden kleurstof die je gebruikt kunnen voor een keer ook geen kwaad. Leg natuurlijk wel duidelijk uit dat verf niet is om op te eten, maar om te schilderen. Ga er mee om alsof het ‘normale’ verf is. Het enige verschil is dat je zelf niet bang hoeft te zijn dat je kinderen schadelijke stoffen binnenkrijgen als het onverhoopt toch van wordt geproeft.

Eetbare verf gebruiken

Waarschuwing…

Als laatst nog één tip van mij. Heb je katten in huis? Zorg er dan voor dat je de kunstwerken buiten hun bereik laat drogen en ook opbergt, anders blijft er dit van over:

Eetbare verf Heel veel plezier, en laat je hieronder zien wat jouw Picasso’s er van gemaakt hebben?

Reacties
 • Jacqueline zei

  Supergaaf. Is dit bv ook te gebruiken op een cake of taart of op chocolade ? Dit voor feestje.

 • Kitty zei

  Leuk idee! Maar vergeet niet dat levensmiddelenkleurstof net zo schadelijk is! Vooral blauw (e133) en rood (e120) gelden als kankerverwekkend en brengen grote schade aan in die kleine lijfjes. Je hebt ook natuurlijke blauwe kleurstof (spirulina) of rode (bietensap). Prima om mee te kleuren maar niet om op te eten dus als het AZO kleurstoffen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 1 jaar geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 1 jaar geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 1 jaar geleden
 • 4 minuten lezen