Waar ben je naar opzoek?

Tips Tie Dye shirts maken met kinderen

7 minuten lezen Linda Bosscher Linda Bosscher
Tips Tie Dye shirts maken met kinderen

Tie Dye shirts maken is de nieuwste hobby van mijn dochters. Ik moet toegeven dat het echt heel erg leuk is om te doen. Wil jij ook Tie Dye-en met je kinderen? Het is heel makkelijk om ermee te starten. Met de goede voorbereiding kunnen kinderen hun eigen Tie Dye shirts maken. In deze blog geef ik tips hoe je Tie Dye shirts met kinderen kunt maken; wat je nodig hebt, hoe je te werk gaat en andere tips om Tie Dye-en tot een succes te maken.

Volg je Love2BeMama al op Instagram? Hier staat ook een filmpje (IG TV) van hoe mijn dochter Tie Dye shirts maakt.

Tie Dye Shirts maken met kinderen

In deze blog alles wat je moet weten over Tie Dye shirts maken met kinderen. Waar koop je de spullen (goedkoop)? Waar moet je op letten en hoe start je?

Wat is Tie Dye?

Tie betekent knopen en dye betekent verf. Tie Dye is een Engelse naam voor een leuke manier om een wit kledingstuk om te toveren in een felgekleurd kledingstuk met toffe patronen. Op internet zijn er vele technieken te vinden die je na kan maken. Er worden meestal t-shirts gebruikt maar je kunt ook sokken, canvas tassen, scrunchies en zelfs stoffen gympen pimpen. Het leuke is: dit kunnen je kinderen helemaal zelf doen! Je staat er verstelt van hoe snel kinderen zichzelf iets aan kunnen leren. Soms alleen al door een YouTube filmpje te bekijken. Tie Dye shirts maken met kinderen is niet moeilijk, het is juist heel makkelijk en super leuk.

Tie Dye shirts maken met kinderen

De jaren 90 trend

De comeback van deze jaren negentig trend keert weer terug in 2021. Het is helemaal hip om je eigen Tie Dye shirt te maken. Deze trend wordt weer overgenomen door onze eigen kinderen. Mijn dochters zijn al weken druk in de weer met het maken van Tie Dye shirts.

Tips Tie Dye shirts maken met kinderen

Vooral bij kinderen is het populair om Tie Dye shirts te maken. Dit je schrikt je als moeder misschien af want veel gedoe en geknoei, maar inmiddels heb ik er best wat ervaring mee en kan ik je zeggen dat het echt meevalt. Het is helemaal niet zo rommelig en ingewikkeld als je denkt. Het is heel makkelijk om zelf aan de slag te gaan met Tie Dye en je eigen tie-dyeprint te maken.

Ik neem je mee in de wereld van het Tie Dye-en en samen met mijn dochter laat ik in deze blog zien hoe je dit het beste aan kunt pakken om Tie Dye tot een succes te maken.

Tie Dye-en: hoe doe je dat?

Het enige wat je nodig hebt is kleding, textielverf of acrylverf, elastieken, plastic spuitflessen en plastic handschoenen om ervoor te zorgen dat je handen er niet helemaal onder komen te zitten.

Je gebruikt hiervoor scrunchies, basic shirts, stoffen gympen, witte canvas tassen. Eigenlijk alles kun je pimpen met Tie Dye. Wat ook heel erg leuk is zijn witte strandhanddoeken voor deze zomer. Tie Dye deze witte handdoeken met de naam van je kinderen erop. Plak de naam af met tape en Tie Dye de handdoek.

Je kan op twee manieren Tie Dye-en: met textielverf of acrylverf maar je hebt ook kant-en-klare kits die je kunt gebruiken. Deze twee manieren worden hieronder uitgelegd.

Dit is de Tie Dye kit van Amazon. Hieronder lees je daar meer over!

Tie Dye-en met textielverf

Wat heb je nodig?

Tips voor het kopen van textielverf:

Stap 1: Kies een techniek en patroon uit waarmee je wil gaan Tie Dye-en. Pinterest is hiervoor een bron van inspiratie. Ook op YouTube staan vele Tie Dye filmpjes te inspiratie.

Stap 2: Kies een kledingstuk uit wat je wil Tie Dye-en en maak deze nat. Het kledingstuk moet niet te nat zijn dus knijp hem goed uit. Maak een zoutbadje met een paar lepeltjes zout en warm water in een bak. Even roeren en leg het witte kledingstuk in het zoutbadje.

Stap 3: Maak de verf klaar door 1 deel textielverf of acrylverf en 3 delen water te mengen. Doe dit in een bidon of spuitfles en schud de fles goed. Door een bidon of spuitfles te gebruiken kun je de verf goed aanbrengen.

Stap 4: Als je de techniek hebt gekozen pak je de elastieken erbij. Deze bind je stevig, volgens de techniek, om het kledingstuk heen en je gaat je kledingstuk verven volgens de aanwijzingen.

Stap 5: Giet het verfmengsel volgens de aanwijzingen en de techniek over het deel van de kleding om de juiste print te krijgen. Laat het kledingstuk een uur rusten en spoel het dan af met koud water (met de elastieken er nog omheen).

Stap 6: Als je je shirt uitgespoeld hebt haal je de elastieken eruit en spoel je het shirt nog een keer uit. Leg het shirt dan 10 minuten in een badje met azijn om de kleur te fixeren.

Stap 7: Spoel het azijn eruit en laat het shirt drogen. Let op: niet direct in de felle zon!

Stap 8: Als het shirt droog is kun je hem wassen in de wasmachine. Was hem voor de eerste keer apart van andere kleding.

Tie Dye shirts maken met kinderen

100+ binnenactiviteiten voor kinderen van de basisschool

Daar zitten we dan; de komende drie weken in en om huis met de kinderen. Geen zwembad, indoor speelparadijs of dierentuin waar we naartoe kunnen. Als je pech hebt moet je ook nog thuiswerken mét kinderen. Hoe ga jij deze…

 • Linda Bosscher

Tie Dye-en met een Tie Dye Kit

Je kan het jezelf ook makkelijk maken en een kant-en-klare Tie Dye kit kopen met textielverf, spuitflessen, elastieken en handschoenen. Deze kits zijn in Nederland moeilijk verkrijgbaar maar als je even wil wachten, en goedkoper uit wil zijn, dan raad ik je aan deze Tie Dye kit op Amazon te kopen. Wij hebben dit ook gedaan en het is echt een stuk goedkoper en je hebt heel veel keus.

Let op: Als je een Tie Dye kit bij Amazon koopt, volg dan wel bovenstaande stappen (bij Tie Dye-en met textielverf) voor het maken van een Tie Dye shirt om deze te laten lukken.

Tie Dye kits op Amazon kopen

Op Amazon staan heel veel Tie Dye kits. Als je een Tie Dye kit bij Amazon gaat kopen let dan op de volgende punten:

 • De levertijd kan wat langer zijn want het wordt verzonden uit het buitenland.
 • Let erop dat je een Tie Dye kit koopt die gratis wordt verzonden of met zo min mogelijk verzendkosten.
 • De Tie Dye kits komen aan in flesjes met een poeder. Je moet hier zelf nog water aan toevoegen. Vul het flesje eerst helemaal met water en vul daarna het flesje bij met water. Je kan best lang met de flesjes en inhoud doen.

Vanaf welke leeftijd Tie Dye-en?

Het maken van Tie Dye shirts is een super leuke activiteit waar kinderen vanaf 8 jaar zelf mee aan de slag kunnen gaan, al dan niet met enige begeleiding van de ouders. Het is zo leuk om te zien hoe creatief kinderen zijn als je ze zelf hun gang laat gaan. En het resultaat is nog leuker; het shirt kunnen ze gewoon lekker dragen!

10 kant-en-klare gratis print opdrachten voor kleuters

De afgelopen maanden konden onze kinderen niet naar school en zaten ze verplicht thuis. Dat was behoorlijk schakelen voor veel ouders en kinderen. Want hoe ga je nu thuisonderwijs geven en ook nog werken vanuit huis? In vele gevallen moest…

 • Linda Bosscher

Nog een paar Tie Dye tips

Heb jij thuis nog oude witte kledingstukken in de kast dan kun je deze prima gebruiken om te Tie Dye-en. Als dit niet het geval is of je kinderen raken verslaafd aan Tie Dye-en 🤪 dan kun je heel goedkoop witte kledingstukken als sokken, canvas tassen, t-shirts, leggings of onderbroeken kopen bij Zeeman (daar heb je al shirts voor 99 cent) of HEMA.

Nog een paar tips voor als je gaat Tie Dye-en met je kinderen:

 • Ik raad je aan dit niet binnen te doen maar buiten op een plastic zak (even openknippen) of gewoon lekker op het gras (als je dat hebt).
 • Maak een Tie Dye krat voor alle spulletjes zodat ze die makkelijk mee naar buiten kunnen nemen.
 • Koop goedkoop je witte kledingstukken bij Zeeman of HEMA.
 • Witte scrunchies zijn ook leuk om te Tie Dye-en.
 • Let op met het wassen van net geverfde kledingstukken. Zorg dat je deze niet meewaait met andere was en check goed of je wasmachine daarna kleurvrij is.
 • Als je een kant-en-klare Tie Dye kit gebruikt dan komen de flesjes aan met een poeder erin. Deze flesjes kun je vullen met water en ook vaker gebruiken. Vul de flesjes eerst helemaal met water en daarna kun je het steeds bijvullen. Vul de flesjes steeds weer bij totdat er echt geen kleur meer over is. De flesjes met de textiel kleurstof kun je in een donkere kast prima een tijdje bewaren. Even weer schudden voor gebruik!

Heb jij nog aanvullende tips of vragen over Tie Dye-en?
Stel ze in de comments!
Ga je met je kids zelf Tie Dye-en dan zijn we natuurlijk heel benieuwd naar het resultaat!

In deze blogpost staan affiliatelinks.
Alles over ons advertentiebeleid lees je hier.

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 38 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 14, 13 en 10 jaar. Wij wonen sinds 2,5 jaar op Curaçao.

Mijn blog Love2BeMama lag een tijdje stil. Deze heb ik als hobby weer opgepakt. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao. Op dit moment starten mijn man en ik een nieuw online bedrijf: Het Investeringsplan!

Reacties
 • Belle zei

  Bij de gebruiks aanwijzing van veel sets (ook die jij aangeeft) staat niks over een zoutbad maar wel dat de elastieken 6-8 uur moeten blijven zitten. Is dat dus niet echt nodig?
  En waar laat je het shirt als je er verf op doet, in een afwasbak ofzo??

 • Mariet zei

  Thanks voor de tips! Even een tie dye feestje plannen voor dochter en vriendinnen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 1 jaar geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 1 jaar geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 1 jaar geleden
 • 4 minuten lezen