Waar ben je naar opzoek?

Je baby slaapt niet door? Maak je niet druk!

3 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Je baby slaapt niet door? Maak je niet druk!

‘Doorslapen’ is eigenlijk wel een van de meest besproken onderwerpen rond een pasgeboren baby. Niet zo gek, want slaaptekort is moordend. Een van de prangende vragen van nieuwe ouders is dan ook: “Wanneer slaapt mijn baby eindelijk een keer door? Je baby slaapt niet door? Dan heb ik één tip: Maak je vooral niet druk. Een baby hoeft zijn slaappatroon niet aan te passen. Wij moeten onze verwachtingen bijstellen!

Het antwoord op deze vraag loopt flink uiteen. Zo stelt de ene website dat baby’s na een maand of twee een redelijk normaal slaapritme gaan krijgen. Op het consultatiebureau wordt waarschijnlijk drie maanden aangehouden en als je deze vraag in een mama-forum gooit, dan word je overstelpt met verhalen van baby’s die er vanaf dag één al een puberslaapritme op nagehouden hebben.

Krampachtig gedoe

Al deze ‘goed bedoelde adviezen’ en eigen ervaringen zorgen er al met al voor dat ouders zich krampachtig vast gaan houden van gemiddelden of zelfs aan de uitzonderingen op de regel. Sommige beroepen zich zelfs op het ‘slaaptrainen’ van een baby en voelen zich onzeker, omdat hun drie maanden, twaalf maanden oude baby nog altijd wakker wordt gedurende de nacht.

Je bent geen slechte moeder als je eigen keuzes maakt

Als je moeder wordt meld je je aan voor allerlei pagina’s op Social Media om maar iets te leren, alle informatie tot je te nemen en om je voor te bereiden op het ouderschap. Sommige pagina’s en accounts zijn eerlijk,…

  • Britt de Waard

Gewoon laten janken

Ouders voelen zich een mislukkeling als ze door middel van ‘goedbedoelde’ tips te horen krijgen hoe ze het allemaal verkeerd aanpakken. Dat er misschien iets niet klopt aan de voeding? Misschien is het wel koemelkallergie? Misschien moeten ze een keer streng zijn en dat kind gewoon laten ‘janken’, want anders is later het hek helemaal van de dam (mijn persoonlijke favoriet).

Normaalste zaak van de wereld

Dat terwijl een baby die niet doorslaapt eigenlijk één van de normaalste zaken van de wereld is. Zelfs al is deze enkele maanden ouder. Wat zeg ik? Mijn dochter van drie wordt de afgelopen tijd ook ineens weer midden in de nacht wakker.

Het is normaal als een baby het liefste dag en nacht bij je wil zijn. Dat deze wakker wordt omdat hij honger heeft. Het is echt niet vreemd dat een wiegje of ledikant plotseling ineens wel heel erg alleen voelt na negen maanden optimale geborgenheid. Niet te vergeten dat het ook niet zo lekker slaapt als je toevallig midden in de nacht met een volle pamper ligt. Nog zoiets wat baby’s niet kunnen controleren.

Het is dus ook gewoon normaal als je kind niet doorslaapt binnen de geschreven norm. Tenslotte hebben kleintjes niet door wat hoort en wat niet. Ze doen, heel simpel gezegd, waar ze aan toe zijn op dat moment en wanneer ze toe zijn aan doorslapen kan, reëel gezien, variëren van ergens tussen de twee weken en vierentwintig maanden.

Onrealistische verwachtingen

Ik ben er daarnaast van overtuigd dat onrealistische verwachtingen en zelfs training niet goed is voor een baby. Om te beginnen dat niet iedere baby een training ‘oppakt’ als de ander. Daarnaast is zoiets leuk voor een periode, maar is net zo makkelijk ongedaan gemaakt als je kind ziek wordt, een sprongetje maakt of gewoon even ‘uit zijn ritme is’. Dit gebeurt ook vaak genoeg en het is iets waar je beter maar op voorbereid kan zijn.

Gebroken nachten zijn zwaar

Natuurlijk zijn de gebroken nachten zwaar. Natuurlijk word je er onzeker van als je pasgeborene altijd maar onrustig lijkt te slapen. Het is echt niet gek dat je jezelf misschien zelfs zorgen maakt of alles doet voor een nacht, ongestoord snurken. Maar leg je jezelf bij het feit dat het compleet normaal is als je baby wakker wordt gedurende de nacht. Wat iemand anders er ook van mag vinden. Zolang je kindje gezond is, goed eruitziet en goed groeit is er negen van de tien keer niets om je zorgen over te maken. Het is iets waar ze overheen groeien.

En anders kan je jezelf nog altijd berusten op het feit dat een puber misschien wel midden in de nacht wakker wordt, maar jou niet zo snel meer wakker maakt als hij niet kan slapen. Je nachtrust komt echt wel terug. Maar met de tijd en niet binnen een x-aantal maanden.

Photo by Rene Asmussen from Pexels

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen