Waar ben je naar opzoek?

10 lessen voor (bijna) mama’s

7 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
10 lessen voor (bijna) mama’s

Ik wil je niet ontmoedigen met deze blog maar ik zou willen dat ik deze tips wist voordat ik mama werd. De eerste maanden met alle drie mijn kinderen waren niet makkelijk. Ik heb heel wat momenten gehad dat ik in huilen uitbarstte en het niet meer zag zitten. Ik wist niet meer wat voor en achter was en zag eruit als een spook. Mijn hormonen namen een loopje met mij en vaak was ik op het drukste moment van de dag alleen. KAPOT was ik. NOOIT MEER EEN BABY (en toch kreeg ik er 3…)

Verwacht jij binnenkort je eerste kindje? Dan wil ik je alvast ‘voorbereiden’ en deze tips meegeven. Tips die je niet al eerste leest op het internet. Tips vanuit mijn eigen ervaring geschreven. Het kan zijn dat je een ‘voorbeeldig’ kind hebt, natuurlijk hoop je dat en dat hoop ik ook voor jou, maar het kan ook anders lopen. Het is goed dat elke (bijna) mama dit door zou lezen. Ter voorbereiding.

Wat elke (bijna) mama moet weten om de eerste maanden te overleven… 10 lessen voor bijna mama’s!

Misschien krijg je er niet mee te maken maar elke mama zou deze tips moeten lezen. De eerste maanden met een baby kunnen simpelweg draaien om ‘overleven’. Wat als je een huilbaby krijgt? Of een baby die niet wil slapen (ik had er 3 van dat soort…). Hoe kom je die maanden door zonder zelf niet gillend gek te worden? Deze tips schrijf ik uit ervaring en heb ik overgenomen van ervaring van ander mama’s. Ik hoop dat je er wat aan hebt.

Desondanks; geniet van je baby!

1. Koop een draagdoek

Dit is dé investering. Ik zou het iedere moeder aanraden. De draagdoek gaf mij zoveel rust en ik had mijn handen weer vrij. Baby blij, mama blij.

2. Inbakeren

Het is niet zielig, het doet geen pijn. Ik bakerde mijn baby’s in. In een simpele (grote) hydrofieldoek of in een Swaddle. Het gaf rust en zo kreeg ik ze toch een beetje in het ritme. Ook konden we ‘s nachts tenminste wat slapen. Mijn baby’s sliepen heel lang bij ons op de kamer. Bij ons in bed of in de wieg. Huilen? Kom maar bij mama slapen. Zo kreeg ik tenminste ook nog slaap… Je moet de juiste doek gebruiken én de juiste techniek. De doeken van Aiden + Anais zijn heel fijn.

Ik zou het iedere moeder aanraden waarvan de baby niet (wil) slapen. Mijn baby’s kwamen moeilijk in slaap en werden van elk geluidje wakker. We slopen dus door het huis maar eigenlijk had dat ook weinig zin. Dé echte slaap konden ze niet vatten.

10 lessen voor bijna mama's

3. Vraag hulp!

Ik heb het echt te weinig gedaan. Op een keer stond mijn moeder onverwachts aan de deur en die hoorde mij buiten huilen. Ze had gelukkig een sleutel, kwam binnen en nam alles uit handen. Ik hoefde niet uit te leggen wat er was. Ik kon slapen. Maar om dat voor te zijn en te vragen voordat het te laat was, dat heb ik achteraf te weinig gedaan. Mijn man werkte toen onregelmatig dus was er vaak niet op momenten dat het heftig was (voedingen, eten koken, een huilende peuter). Achteraf weet ik niet eens meer hoe ik het gedaan heb…

4. Vergelijk je baby niet met andere baby’s

Ik weet het. Ik vond het ook heel moeilijk. Als ik weer eens met een wakkere baby zat, middenin de nacht, dan Googelde ik op “wanneer gaat mijn baby doorslapen”. Ik las natuurlijk de meest voorbeeldige voorbeelden: “Mijn baby slaapt al door vanaf 5 weken” tot “mijn baby slaapt overdag zoveel, soms vergeet ik dat ik een baby heb”. AHHHHHHHHHH FRUSTREREND!!!

Gewoon.niet.doen.dus. Heeft geen zin.
Je wordt er alleen maar onzeker en verdrietig van. STOP MET GOOGELEN!

Oohja, ik vergeleek mijzelf trouwens ook met andere mama’s. Zo Googelde ik ook: “Wanneer raak ik mijn kilo’s kwijt”. Ehhh, nou nu de oudste 5 is kom ik pas in die flow om weer aan mijzelf te gaan werken. En uiteraard ken ik alleen maar moeders die er na de bevalling uitzagen alsof ze nooit zwanger waren geweest. Dus. Ook niet doen. Niet bevordelijk voor je herstel. En geen vrouwenlichaam is hetzelfde. Vergeet dat ook niet!

5. Vertel je man gewoon hoe hij je kan helpen

Niet zo moeilijk doen, betrek hem erbij en vertel HOE hij je kan helpen. Afwassen? De was van boven halen? Met de baby op de bank zitten (het liefst de hele avond…), de andere kinderen in bad doen, boodschappen doen? Noem het en hij doet het echt wel. Je moet het alleen vragen.

Verwacht niet van hem dat hij het uit zichzelf gaat doen want ik kan je vertellen dat dat niet gaat gebeuren. Tenminste, heel veel mannen hebben niet een zintuig om dat zelf aan te voelen. En uit ervaring weet ik dat hij echt wil helpen! Alleen je moet het vragen. En niet wachten tot je uit je voegen barst en dan zo’n smoel trekken van ‘je ziet toch wel dat je zus of zo moet doen?’ Dat ziet hij namelijk niet. Voorkom echtelijke ruzies…

6. Borstvoeding geven gaat niet vanzelf

Heb jij een droombeeld over het geven van borstvoeding? Ik dacht, dat ga ik wel even doen. Bij de eerste dacht ik dat nog heel erg, maar per kind werd dat minder. Uit ervaring wist ik inmiddels dat het niet zo makkelijk was (klik en lees mijn eerlijke verhaal). Noem het en ik had het: tepelkloven (tot bloedens aan toe), kolven (en er komt niks), een hongerige baby, borstontsteking, een baby die niet aan wil happen, een baby die minimaal drinkt, hartstikke ziek zijn en borstvoeding moeten geven. Bah! Ik vond het verschrikkelijk.

Maar ik zette door en bij elke baby probeerde ik het weer. 3, 4 en 5 maanden gaf ik borstvoeding. Daarna trok ik het niet meer. Mijn hormonen gingen met mij aan de haal en ik was emotioneel niet stabiel. Ik en mijn baby werden er niet blij van. Borstvoeding geven is fantastisch maar blijf niet hannesen. Vraag hulp (lactatiekundige) of kies voor een ander optie om meer rust te creëren. Staar je niet blind op iets wat je heel graag wil maar wat niet lukt.

Het kan natuurlijk ook voorbeeldig gaan. Vergeet dan bovenstaande!

7. Besteed niet teveel geld aan de babyuitzet, laat je niet gek maken!

Laat je niet gek maken door wat je zou moeten kopen. Vraag om je heen eerst of iemand wat te leen heeft als jij denkt dat het jou en je baby zou kunnen helpen (draagdoek, inbakerdoek, speciale flesjes). Er is vast iemand die het al in huis heeft. Je bespaart honderdenden euro’s door eerst eens in je vriendenkring te vragen. Bijna de helft van de ‘babylijst vs uitzetlijst voor baby’s’ heb je niet nodig en ga je nooit gebruiken. Ik noem wat voorbeelden:

 • Een flessenopwarmer
 • Een doorlekmatje (ze lekken daar gewoon doorheen)
 • Navelbandjes (één is voldoende en die krijg je mee uit het ziekenhuis of bij een thuisbevalling)
 • Haarborstel
 • Flessenborstel
 • Melkpoedercontainer (het zit al in een container toch?)
 • Badthermometer (kan ook op gevoel, elleboogje erbij…)
 • Pyjama (serieus, een baby trek je echt geen pyjama aan)
 • Borstkolf (niet aanschaffen, er is vast iemand waarvan je hem kunt lenen en je kunt hem ook huren)

Ik kan nog wel even doorgaan…

Lees ook: Shit die je als moeder ECHT nodig hebt voordat de baby komt…

Lees ook: Top 5 nutteloze aankopen van mijn babyuitzet

8. Maak foto’s

Vergeet vooral geen foto’s te maken. Herinneringen. Al is het maar met je telefoon. En ook al voel je je super belabberd, doen!

Lees ook: 10x zo is je telefoon veranderd sinds je kinderen hebt

9. Je hormonen (monsters zijn het!)

Ik heb er nog steeds last van. Vooral van opvliegers! En mijn jongste is 2… Verder zijn er nog meer lichamelijke blijvende ongemakken: urineverlies, bekkenpijn, die eeuwige vermoeidheid, té emotioneel zijn, baarmoederverzakking, een blubberbuik. Het valt niet mee om vrouw te zijn!

En neem de tijd voor je herstel. Het kan serieus een jaar duren voordat je weer een beetje ‘de oude bent’. En helemaal de oude word je misschien nooit meer.

10. Niks moet!

Echt je hebt je handenvol aan je baby, jezelf en je eventuele andere kinderen. Stop met denken dat iets MOET. Niks moet. Laat de boel de boel, ik weet dat het moeilijk is. Maar ga naar bed als je baby slaapt. Dan is je huis een paar maanden een puinhoop. Zorg dat jij je rust krijgt. Ooit komt het goed. Ooit…

Heb jij nog tips voor moeders om de eerste maanden door te komen? Laat ze vooral in de comments achter! 

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 10 en 8 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is. Op dit moment wonen wij voor minimaal 6 maand op Curaçao.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties
 • Maxime zei

  Hey Linda,

  Bedankt voor dit artikel. Er wordt zo’n ongelooflijk grote druk gelegd op nieuwe moeders! Ik ben op dit moment acht maanden zwanger en maak me voornamelijk zorgen om alle meningen die ik naar mijn hoofd gesmeten zal krijgen. Laat nieuwe ouders toch eens met rust! Er is nog een hele hoop te leren natuurlijk, maar mijn partner en ik kijken al ontzettend uit naar de komst van ons kleintje.

 • Nienke zei

  Flessenwarmer: héél handig om BV in op te warmen.
  Kolf: kopen als je hem echt nodig hebt.
  Draagdoek: eerst lenen bij de doekenbieb

  En voor de rest: hulp vragen en de goede momenten bewust beleven. Dat gaat je de slechte momenten door helpen. En idd niet teveel vergelijken of verwachten. In plaats daarvan luisteren en proberen. Heb je veel sneller resultaat van 😉

 • Me zei

  dat van hulp vragen is zooooo waar… Als je pas moeder bent, ben je gewoon de fier om hulp te vragen. En een ander kon het, dus jij toch ook. Dat maak je jou althans voortdurend wij want geen enkele moeder die mij ooit vertelde dat ze niet altijd op een roze wolk leefde. Tot je er natuurlijk zelf over begint, en dan pas komt de waarheid aan het licht. Mijn moeder kwam bvb ook vaak langs, had een sleutel…maar ze kwam voor haar kleindochter. Niet om mij te hulp te schieten. Heel leuk…maar na een week snakte ik eens naar die vraag: kan ik je ergens mee helpen? En nee hoor, die vraag werd maar niet gesteld. Ik heb het dan ook maar laten blijken met tranen. Achteraf gezien was ik gewoon te fier om hulp te vragen, net zoals jou. Dus gewoon VRAGEN! En niet FIER zijn…enkel op je baby mag je FIER zijn 😉

 • Sandra zei

  Wat fijn al die erkenning. En om te zien dat ik niet de enige ben die geen hulp vroeg. Die roze wolk heb ik nooit gehad. Ik ben super blij met mijn dochter(2jaar). Maar ik had nooit gedacht dat het zo zwaar en zo fijn te gelijk kon zijn.
  Eerlijk het ergste vond ik toen mijn man weer moest gaan werken, dan moest ik het alleen gaan doen, kon ik dat wel. Maar dat lukte en nog steeds!! Gewoon omdat het genieten van de kleine dingen met je kind zo fijn zijn.

 • Kimberley zei

  Wij kregen 14 augustus jl. te horen dat we al 31 weken zwanger waren. Wij hebben dus 31 weken niet geweten dat wij ouders zouden worden. Dat was een verrassing! Op 18 augustus jl. is om 2:47 uur onze zoon Fynn geboren. Ik heb wel geteld, 4 dagen kunnen ‘genieten’ van mijn zwangerschap. Wij hebben ons dus totaal niet kunnen voorbereiden. Gelukkig heb ik een hele lieve familie die meteen alle spullen gingen regelen. Mijn schoonmoeder heeft in een week tijd de kinderkamer afgemaakt. Ook nu laten wij alles maar over ons heen lopen. Fynn is te vroeg geboren en heeft zeker nog wat zorg nodig. Maar onze kanjer doet het zo goed dat wij ons geen zorgen maken over de toekomst! Hij doet het zo ontzettend goed en het besef dat we in 4 dagen tijd van de zwangerschap afwisten en ouders werden is inmiddels omgezet naar oudergevoelens en een leven vol geluk en liefde!

 • jenn zei

  Melkpoeder container is juist super handig. S’ochtends het aantal schepjes per bakje vullen en de fles is zo gemaakt als de baby moet drinken.

  Flessenwarmer is eigelijk alleen handig om borstvoeding mee op te warmen als je bijvoorbeeld werkt en papa of iemand anders geeft bv uit een flesje.

  De beste tip voor een goed en vlot herstel vind ik lekker in bed gaan liggen als de kids ook op bed liggen. Ook als dit al om 7 uur is. Daar knap je erg van op!
  Vooral omdat je vaak s’nachts ook voedingen geeft.

 • Liesbeth zei

  Fijn deze blog, een feest der herkenning 🙂

 • Liesbeth zei

  Blijft fijn die herkenning! Een baby mogen krijgen is super speciaal maar ook superzwaar. 🙂 Bedankt voor deze blog!

 • Ik ben het niet helemaal eens met de items van punt 7 (de babyuitzet). True, een hoop dingen heb je inderdaad niet nodig, maar een borstkolf (tweedehands) kopen is iets wat ik ook dit keer zeker weer ga doen. Zo zit er geen termijn vast aan wanneer het ding terug moet en als het stuk gaat hoef ik me aan niemand te verantwoorden (of iets bij te betalen).

  Overigens ben ik het helemaal eens met punt 6. Met mijn eerste hield ik het 3 maanden vol. Toen ik anderhalf uur per voeding zat vond ik het welletjes geweest. Ik had mijn best gedaan en het lukte niet meer. Laat je vooral niet op de huid zitten door vreemden (bij het consultatiebureau hadden ze nog het lef om te vragen of ik het wel zeker wist), je eigen gevoel is er ook erg belangrijk bij! Als je er verdrietig of ongelukkig van wordt is het tijd om de stekker er uit te trekken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Blogs over kinderen en ouderschap

Lampion kopen Sint Maarten: waar koop je de leukste lampions?

 • 11 uur geleden
 • 3 minuten lezen
Bevalling & Kraamtijd

Watermethode stilgeboren baby: hoe gaat dit in zijn werk?

 • 2 dagen geleden
 • 2 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Moeder zijn en het nog leuk vinden ook: optimaal genieten!

 • 3 dagen geleden
 • 3 minuten lezen