Waar ben je naar opzoek?

Hoeveel bijstand krijgt een alleenstaande moeder?

3 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Hoeveel bijstand krijgt een alleenstaande moeder?

Je bent alleenstaande moeder (geworden) en hebt geen baan (meer): hoeveel bijstand krijgt een alleenstaande moeder? Er alleen voor te komen staan met een of meerdere kinderen is natuurlijk al stressvol genoeg. Hoe ga je werk, de opvoeding van jonge kinderen en alles combineren? Niet te vergeten: hoe ga je in je eentje voor alles betalen. Het is iets waar veel alleenstaande ouders hun hoofd over breken. Iets wat voor stress kan zorgen. Gelukkig kan je steun krijgen vanuit de overheid. Een bijstandsuitkering is er hier een van. Hoeveel bijstand krijgt een alleenstaande moeder?

Hoeveel bijstand krijgt een alleenstaande moeder?

Er bestaan veel vooroordelen over de bijstandsuitkering. Ook in het geval van alleenstaande moeders. Zo zou dit zijn voor vrouwen die niet willen werken, lui zijn en liever thuiszitten dan dat ze weer een waardevol deel uitmaken van de samenleving. Nodeloos om te zeggen dat deze beweringen niet kloppen, want een bijstandsuitkering is er natuurlijk niet voor niets. Zeker als je naar de situatie van een alleenstaande ouder kijkt. Gré is alleenstaande moeder van 5 kinderen en kan met moeite haar hoofd boven water houden. De bijstand is geen vetpot.

Lees verder onder deze afbeelding.

Hoeveel bijstand krijgt een alleenstaande moeder?

Vooroordelen bijstandsuitkering

Zeker in het geval van een moeder met één (of meerdere) jonge kinderen is fulltime werk vinden een lastige taak. Deze kinderen gaan vaak nog niet naar school, hebben de volledige zorg en aandacht nodig en de banen waarbij flexibel wordt omgegaan met zieke kinderen, doktersafspraken etc. liggen nu eenmaal niet voor het oprapen.

Daarnaast is de kinderopvang, zelfs met de kinderopvangtoeslag, iets wat per maand veel kost. Zeker als het niet één, maar meerdere kinderen betreft. De meeste moeders beroepen zich in de eerste levensjaren dan ook op een parttime baan, maar dit betaald natuurlijk lang niet genoeg om van rond te komen. Zeker niet als je daarnaast meerdere monden te voeden hebt.

Nog zo’n vooroordeel is het feit dat bijstandsmoeders alleen maar thuiszitten. De bijstand is er net zo goed om een eventueel inkomen aan te vullen tot aan de bijstandsnorm. Zo heeft een alleenstaande moeder ook genoeg geld om een woning, eten, kleding en overige vaste lasten te betalen.

Welke toeslagen krijg je als alleenstaande moeder?

Als alleenstaande moeder kan het lastig zijn om alle eindjes aan elkaar te knopen. School, woning en het onderhoud van je kind kosten nu eenmaal geld. Zelfs bij een fulltime baan is het voor alleenstaande moeders vaak lastig om het…

 • Denise Meijer

Arbeidsplicht als alleenstaande moeder

Als alleenstaande moeder van een (of meerdere) kinderen van tussen de 0 en 5 jaar oud, kun je vrijgesteld worden van arbeidsplicht. Dit kan alleen als er bijzonder omstandigheden zijn. Door deze arbeidsplicht moet je zo snel mogelijk betaald werk vinden. Met een vrijstelling hoeft dat dus niet. Daarnaast ben je verplicht om alle, door de gemeente, aangeboden hulp aan te pakken. Voor vrijstelling moet je wel een verzoek indienen bij de gemeente en ben je verplicht om gebruik te maken van de voorzieningen, gericht op arbeidsinschakeling.

Hoeveel bijstand krijgt een alleenstaande moeder per maand?

Een 21-jarige alleenstaande of alleenstaande ouder ontvang 999,70 euro bijstandsuitkering per maand. Hier komt nog 52,62 euro vakantiegeld bovenop. Het totale bedrag is dus 1052,32 en is dan ook de bijstandsnorm. Heb je werk? Dan dient de bijstandsuitkering als aanvulling tot aan deze norm. Eventuele alimentatie valt ook onder inkomen.

Waar heb ik recht op als alleenstaande moeder in 2019/2020

Het leven van een alleenstaande moeder is zwaar. Elk klein beetje hulp (zeker financieel gezien) kan een groot verschil maken. Echter weten veel alleenstaande moeders niet waar ze recht op hebben. Hierdoor lopen ze veel steun mis. Waar heb ik…

 • Denise Meijer

De volgende zaken worden niet als inkomen berekend

 • kinderbijslag;
 • kindgebonden budget;
 • persoonsgebonden budget (pgb) dat u ontvangt om zorg in te kopen;
 • huurtoeslag, zorgtoeslag en kinderopvangtoeslag. En andere inkomsten op grond van de Algemene wet inkomensafhankelijke regelingen (AWIR);
 • inkomsten uit arbeid van kinderen onder de 18 jaar;
 • rente over vermogen en spaargeld;
 • premies en onkostenvergoeding.

Meer informatie vind je op de site van Rijksoverheid.nl.

Informatie alleenstaande moeders

Op Love2BeMama publiceren wij regelmatig (informatieve) blogs voor alleenstaande moeders. Wil je meer weten over uitkeringen, waar je recht op hebt of wil je verhalen van andere alleenstaande moeders lezen? Hier vind je een overzicht.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 1 maand geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 1 maand geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 2 maanden geleden
 • 7 minuten lezen