Waar ben je naar opzoek?

Waarom vieren we Valentijnsdag?

2 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Waarom vieren we Valentijnsdag?

Waarom vieren we Valentijnsdag? Valentijnsdag is een dag waarop we liefde, passie en romantiek vieren en dan vooral liefde in de breedste zin van het woord. Dit kan namelijk ook de liefde voor vrienden, familie of jezelf zijn. Dit maakt niet uit. Op deze dag stuur je degene die je liefhebt cadeaus, kaarten of bloemen. Je viert letterlijk de liefde met en voor elkaar.

Waarom vieren we Valentijnsdag?

Valentijnsdag is vernoemd naar St. Valentine. Deze priester leefde in Rome in de derde eeuw en er gaan heel veel verschillende verhalen rond over St. Valentine en hoe hij bijdrage heeft gehad aan en waarom we dit op onze manier op Valentijnsdag vieren.

Strijden voor liefde

Het verhaal St. Valentine en de oorsprong van waarom we Valentijnsdag vieren is vooral van religieuze aard. Zo zou St. Valentine Romeinse soldaten stiekem trouwen. Dit was verboden door de keizer, omdat deze van mening was dat soldaten zich alleen maar mochten concentreren op het dienen van het Romeinse rijk. Door het voltrekken van deze Christelijke huwelijksceremonies kreeg St. Valentine de reputatie als strijder voor de liefde. Dit zorgde echter wel dat hij achter de tralies belandde.

Ook in de gevangenis was St. Valentine vooral bezig met het helpen van mensen in nood. Waaronder de blinde dochter van de gevangenisbewaarder. Als dank voor zijn hulp liet deze man alle Christelijke gevangen vrij. Dit viel natuurlijk niet in goede aarde bij de keizer, Claudius II. Die op zijn beurt St. Valentine heeft laten martelen en executeren.

Hoeveel rozen geven met Valentijnsdag?

Rozen en Valentijnsdag zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een enkele of een hele bos rozen. Ieder jaar rond 14 februari neemt de verkoop van (rode) rozen toe. Het is dan ook niet vreemd dat deze prachtige bloemen symbool staan voor…

  • Denise Meijer

Waarom vieren we nu op huidige manier valentijnsdag?

Het duurde echter nog 200 jaar voordat de excecutiedatum van St. Valentine, werd uitgeroepen tot Valentijnsdag. Deels omdat de paus iedere vorm van Paganisme wilde verbannen door een katholieke feestdag in dezelfde maand te vieren. In februari vond namelijk ook het Pagan vruchtbaarheidsritueel plaats. Door 14 februari om te dopen als Valentijnsdag, wist hij dit evenement uit te bannen.

Romantiek en valentijnsdag

In de middeleeuwen was er een poëet, genaamd Chaucer. Hij legde voor het eerst de link tussen Valentijnsdag en de romantiek. Vanaf dit punt is de traditie verder uitgegroeid tot zoals we hem nu kennen en vieren we Valentijnsdag als ‘dag van de liefde’. Op deze dag maak je de liefde voor iemand kenbaar. In de regel in het geheim, maar in bestaande relaties is dit natuurlijk niet het geval. Tegenwoordig geeft ook iedereen een beetje zijn eigen invulling aan deze dag. De één viert het helemaal niet, waar de ander de dag vooral gebruikt om de liefde voor familie en vrienden kenbaar te maken en de ander knutselt samen Valentijnsknutsels met zijn kinderen. Waarom en hoe je Valentijnsdag viert is dus persoonlijk, maar dat maakt het niet minder leuk.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 weken geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 weken geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 1 maand geleden
  • 7 minuten lezen