Waar ben je naar opzoek?

Welke toeslagen kan ik krijgen als alleenstaande moeder?

2 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Welke toeslagen kan ik krijgen als alleenstaande moeder?

Welke toeslagen kan ik krijgen als alleenstaande moeder? Een logische vraag waar wij het antwoord op geven. Het leven van een alleenstaande moeder draait vaak om het financiële plaatje. Niet zo gek, want vaste lasten, het onderhouden van je kinderen, eten, school en hobby’s kosten geld. En vaak is dit geld wat je net niet kan missen. Voor een alleenstaande moeder is het lastig om alles financieel voor elkaar te krijgen, zelfs al heeft ze een fulltime baan. Er zijn een x-aantal toeslagen waar je een beroep op kan doen voor als je jezelf afvraagt wat ik kan krijgen als alleenstaande moeder.

Wat zijn toeslagen?

De toeslagen zijn er om je te tegemoet te komen in bepaalde kosten, zoals de huur, kinderopvang, zorg en het onderhoud van je thuiswonende kinderen. Als je onder een bepaalde inkomens-/ vermogensgrens zit dan heb je recht op toeslagen. Daarom is het belangrijk om eventuele wijzigingen altijd tijdig door te geven om te voorkomen dat je teveel moet terugbetalen. Waar je recht op hebt als alleenstaande moeder lees je in dit blog.

Hoeveel is een uitkering voor een alleenstaande moeder?

Als je geen werk hebt of niet genoeg verdiend om je gezin te kunnen onderhouden, dan heb je recht op een bijstandsuitkering. Dit geldt ook voor alleenstaande moeders. Een bijstandsuitkering vraag je aan bij de gemeente. Maar hoeveel is een…

  • Denise Meijer

Welke toeslagen kan ik krijgen als alleenstaande moeder?

Als alleenstaande moeder kan het zijn dat je recht hebt op toeslagen. Welke toeslagen je krijgt als alleenstaande moeder is afhankelijk ook van bovenstaande. Hieronder een overzicht van welke toeslagen je recht op kan hebben als alleenstaande moeder.

Zorgtoeslag

De zorgtoeslag is er om je te ondersteunen bij de zorgkosten. Ook deze toeslag is volledig inkomensafhankelijk en hangt weer niet af van wat je per maand aan de zorgverzekeraar betaalt. De inkomensgrens in 2020 is 30.481 euro per jaar in 2020 zonder toeslagpartner. Ook kijkt de Belastingdienst naar je vermogen om te bepalen of je recht hebt op zorgtoeslag. Je vermogen mag in 2020 niet hoger zijn dan 116.613 euro voor alleenstaanden om recht te hebben op zorgtoeslag.

Kindgebonden budget

Kindgebonden budget is een bijdrage in de kosten voor kinderen tot 18 jaar. Je krijgt het kindgebonden budget naast de kinderbijslag. Je krijgt automatisch kindgebonden budget als je al een toeslag ontvangt en er recht op hebt. Als alleenstaande moeder krijg je meer kindgebonden budget om je te ondersteunen in het levensonderhoud van je kinderen. 

Lees verder onder de afbeelding.

Overzicht welke toeslagen kan ik krijgen als alleenstaande moeder

Kinderopvangtoeslag

Ben je een werkende moeder of een volg je een opleiding en moet je kind enkele dagen naar de kinderopvang? Dan heb je recht op kinderopvangtoeslag. Door middel van deze toeslag wordt je tegemoet gekomen in de kosten die je maakt voor de opvang van je kinderen.

Op hoeveel kinderopvangtoeslag je recht hebt kan je uitzoeken door een proefberekening te doen via de website van de belastingdienst. 

Huurtoeslagen

Welke toeslagen en bijdragen krijg je nog meer als alleenstaande moeder? Als je bijvoorbeeld een huurhuis hebt dan kan je in aanmerking komen voor huurtoeslag. Huurtoeslag krijg je bij een huurwoning die niet meer kost dan 734.14 euro per maand.. De hoogte van dit bedrag hangt wederom af van hoeveel je per maand aan inkomen krijgt. Te ontvangen alimentatie wordt ook als inkomsten berekend.

Welke toeslagen krijg je als alleenstaande moeder?

Als alleenstaande moeder kan het lastig zijn om alle eindjes aan elkaar te knopen. School, woning en het onderhoud van je kind kosten nu eenmaal geld. Zelfs bij een fulltime baan is het voor alleenstaande moeders vaak lastig om het…

  • Denise Meijer

Overige uitkeringen en bedragen

De toeslagen die je kan krijgen als alleenstaande moeder kun je nog aanvullen. Daarnaast ontvangt ieder kind per kwartaal kinderbijslag. Daarnaast kan je ook in aanmerking komen voor eenoudertoeslag. Deze ontvang je als je een kind verzorgt van 18 jaar of jonger. Voorwaarde voor deze toeslag is, net zoals bij alle toeslagen, dat je woonachtig bent in Nederland en/ of een kind hebt waar je kinderbijslag voor ontvangt. 

Alleenstaande moeder tips: deze toeslagen kun je aanvragen.
Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen