Waar ben je naar opzoek?

Hoe herken je een postnatale depressie?

5 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Hoe herken je een postnatale depressie?

Veel vrouwen hebben enkele dagen na de bevalling een dip. Ze voelen zich somber, moeten huilen en zijn prikkelbaar. Dit worden ook wel de kraamtranen genoemd. Soms duurt deze emotionele dip een stuk langer. In dat geval bestaat er de kans dat je depressief bent. Hoe herken je een postnatale depressie en wat kan je ertegen doen?

Hoe herken je een postnatale depressie?

Wat zijn de symptomen van een postnatale depressie?

 • somber
 • ongeïnteresseerd, neemt geen initiatief
 • niet blij met de baby, soms voel je zelfs haat en afkeer
 • ‘geen moeder’ voor de baby of je bent juist overbezorgd
 • extreem moe en lusteloos
 • huilerig
 • prikkelbaar, je valt agressief uit (schelden, verwijten maken)
 • verward, vergeetachtig en je kunt je slecht concentreren
 • van binnen dood of leeg
 • machteloos, wanhopig en angstig

Ook kun je last hebben van:

 • last van slapeloosheid of juist een extreem grote slaapbehoefte
 • gebrek aan eetlust of juist overdreven veel trek
 • weinig zelfvertrouwen, het gevoel niets waard te zijn en ongeschikt te zijn voor het moederschap
 • een sterke neiging tot piekeren
 • hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid

Hoe nu verder?

Heb je een dip of is het een postnatale depressie? Na de bevalling kun je last hebben van somberheid. Ik kan je in ieder geval één tip geven; als je je na een paar dagen niet beter gaat voelen neem dan contact op met je huisarts of verloskundige. Misschien is er meer aan de hand dan alleen maar een dip of dat je last hebt van kraamtranen. Je kan een postnatale depressie hebben. Herken jij onderstaande signalen? Wacht dan niet langer en zoek hulp!

Heb ik een postnatale depressie?

Inmiddels weten veel aanstaande moeders dat de periode na de bevalling best zwaar kan zijn. Steeds vaker spreken vrouwen openlijk over de grijze wolk, in plaats van roze en (gelukkig) wordt eventueel psychische problematiek na de bevalling een steeds minder taboe. We bereiden ons al geestelijk voor op de gebroken nachten, het veranderde ritme en het feit dat de bevalling een aanslag op het lichaam is. Desondanks valt dit alles een nieuwe moeder alsnog zwaar. Wat de dip na de bevalling ook heel makkelijk kan verklaren. Misschien zit jij hier momenteel in en weet je niet goed of je nu een dip hebt of dat het neigt naar een postnatale depressie. Hoe herken je een postnatale depressie?

Dip of een depressie?

Een nieuwe situatie, je lichaam die zich nog volop moet herstellen, borstvoeding, slecht slapen en (fikse) hormonale schommelingen. Het is nu eenmaal niet niets. Het is dan ook iets waar veel vrouwen na de bevalling even last van krijgen. Dit kenmerkt zich door de welbekende huilbuien, neerslachtigheid en vermoeidheid. Meestal gaat dit na een paar dagen weer over. Maar als je merkt dat dit gevoel maar niet overgaat of zelfs erger wordt, dan bestaat er de kans dat er meer aan de hand is.

Van postnatale depressie naar roze wolk momenten

Van postnatale depressie naar een roze wolk… Opnieuw zwanger zijn na een postnatale depressie kan beangstigend zijn. Mijn vorige bevalling was geen kattenpis. Na 22 uur weeën en twee uur persen, kwam ons prachtige meisje Livia eindelijk ter wereld. Ons…

 • Tilda Timmers

Slapeloosheid en/ of aanhoudende vermoeidheid

Slaap je eigenlijk nauwelijks of juist extreem veel en blijf je alleen maar moe? Dan kan dit een signaal zijn van een postnatale depressie. Een verstoord slaapritme is één van de symptomen. Zo kan je nachtenlang wakker liggen en overdag de moeite hebben om wakker te blijven.

Een somber gevoel

In de eerste periode na de bevalling is het normaal dat je jezelf even verdrietig voelt en zelfs last krijgt van huilbuien. Als je echter last blijft houden van een somber gevoel, zonder een echt duidelijke reden, dan spreken we niet meer over de kraamtranen en kan er meer aan de hand zijn.

Onzekerheid en angst

Als een nieuwe moeder is het niet gek dat je onzeker bent. Er komen namelijk zoveel nieuwe dingen op je af! Bij een postnatale depressie neemt deze onzekerheid ernstige vormen aan. Je weet zeker dat je alles verkeerd doet en wordt overbezorgd naar je baby. Dit kan ervoor zorgen dat je constant extreem gespannen en/of angstig bent.

Een lusteloos gevoel

Als je het plezier verliest in alledaagse dingen en niets anders kan dan op bed liggen en gewoon ‘niets doen’, dan kan dit een signaal zijn van depressie. Vaak is er niets meer wat je enigszins enthousiast kan maken. Je voelt jezelf leeg, fut- en emotieloos.

Geen gevoel naar je baby toe

Heb je geen gevoel voor je baby? Dat is een symptoom wat veel nieuwe moeders angst aanjaagt en zorgt voor veel onzekerheid en schuldgevoel. Een postnatale depressie kan ervoor zorgen dat je geen plezier hebt in je pasgeboren baby of er zelfs geen gevoel voor hebt. Dit komt ook nog weleens voor bij moeders die net bevallen zijn. Het moedergevoel laat in dat geval nog even op zich wachten en ook dit is normaal. Blijf je dit echter voor een langere tijd houden? Dan kan het zijn dat je een postnatale depressie hebt.

Een eerlijk boek over postnatale depressie

Het is een tijdje stil geweest op mijn blogs en met een goede reden: ik heb een boek geschreven! Een boek geschreven over postnatale depressie. Om precies te zijn over mijn postnatale depressie en met tips voor andere mama’s die…

 • Tilda Timmers

Heb ik een postnatale depressie?

Ik denk dat ik een postnatale depressie heb. Wat moet ik doen?

Als je denkt dat je een postnatale depressie hebt is het belangrijk om iemand in vertrouwen te nemen over je gevoelens en gedachten. Houd jezelf voor dat je jezelf niet hoeft te schamen voor je gevoel. Er zijn duizenden vrouwen die last hebben van hetzelfde probleem. Zorg daarnaast dat je voldoende rust kan pakken. Vraag iemand om je van tijd tot tijd te helpen met de baby of in het huishouden. Wees niet de hard voor jezelf en erken dat je een probleem hebt waar je wellicht niet alleen uit gaat komen. Professionele hulp is in sommige gevallen noodzakelijk, maar ook dit is geen schande. Integendeel! Neem dus altijd contact op met je huisarts als je denkt dat je een postnatale depressie hebt.

Lees verder onder de afbeelding.

Hoe herken je een postnatale depressie?

Meer weten over een postnatale depressie

Wil je meer lezen over het hebben van een postnatale depressie? Lees dan de blogs van Tilda Timmers. Zij heeft een postnatale depressie gehad en wil dit taboe doorbreken door erover te praten. Tilda heeft ook twee boeken geschreven. Een boek over haar postnatale depressie ‘Toen kreeg ik weer lucht‘ en een boek over de tijd na de bevalling. Het boek ‘This is postpartum‘ is een Engelstalig boek.

In deze blogpost staan affiliatelinks verwerkt.
Alles over ons advertentiebeleid lees je hier.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties
 • Nadat ik met de borstvoeding was opgehouden (6 maanden aan de pomp, want mijn wuppie wilde niet bij mij drinken helaas), raakte ik in een diepe depressie. Ik wilde alleen maar in ‘n hoekje zitten en huilen, hoe gek ik ook op die kleine was. Slapen ging helemaal niet meer, en de dokter heeft me 9 maanden lang (!) zware slaappillen voorgeschreven! Hoe stom dat hij niet de juiste diagnose kon stellen (het was toch al 1986). Pas toen iemand me vertelde om PYRIDOXINE te gaan slikken (vitamine B6), kwamen al m’n losgeslagen gevoelens weer in het juiste spoor terecht. En dat ging nog snel ook! Sla dit middel absoluut niet over, ook alleen al als je jezelf meer stoort aan dingen dan normaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 1 jaar geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 1 jaar geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 1 jaar geleden
 • 4 minuten lezen