Waar ben je naar opzoek?

Welke toeslagen heb ik recht op als alleenstaande moeder?

2 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Welke toeslagen heb ik recht op als alleenstaande moeder?

Als alleenstaande moeder heb je vaak minder te besteden. Soms is dit zelfs zo erg dat je maandelijks de centen om moet draaien en het afwachten is of je de eindjes aan elkaar kan knopen. Gelukkig zijn er een paar toeslagen waar je een beroep op kan doen; maar welke toeslagen heb ik recht op als alleenstaande moeder? Wij zochten het voor je uit.

De toeslagen voor een alleenstaande moeder bestaan er om mensen te helpen met bepaalde kosten. Denk hierbij aan de huur, zorgverzekering, kinderopvang en onderhoudskosten voor je nog thuiswonende kinderen. Als je minder verdiend dan de vooraf bepaalde maximumgrens van de belastingdienst heb je recht op toeslagen.

Lees verder onder de afbeelding!

Welke toeslagen heb ik recht op als alleenstaande moeder?

Welke toeslagen heb ik recht op als alleenstaande moeder?

Er zijn een paar toeslagen waar je als alleenstaande moeder recht op hebt. Of en hoeveel toeslag je krijgt is, zoals boven aangegeven, is afhankelijk van hoeveel je verdiend. Daarnaast is het belangrijk dat je aan de overige voorwaarden per toeslag kan voldoen. Hier een overzicht van de beschikbare toeslagen waar je recht op hebt als alleenstaande moeder, plus de voorwaarden.

Hoe rondkomen als alleenstaande moeder? Tips!

Het kan als alleenstaande moeder lastig zijn om elke maand alle eindjes bij elkaar te knopen. Er zijn dan wel toeslagen en uitkeringen waar je een beroep op kan doen, maar meestal dekt dit bij lange na niet alle kosten….

  • Denise Meijer

Huurtoeslagen

Ben je een alleenstaande moeder en heb je een huurwoning, dan heb je (meestal) recht op huurtoeslag. Je huurwoning mag echter niet meer dan 752,33 euro per maand kosten en ook je inkomen speelt een rol.

Kinderopvangtoeslag

Kinderopvangtoeslag heb je als alleenstaande moeder recht op als je kind naar de opvang gaat. De belastingdienst komt je hiermee tegemoet in de peperdure opvangkosten. Hoe hoog de kinderopvangtoeslag is hangt af van je inkomen en aantal opvangdagen.

Kindgebonden budgeT

Het kindgebonden budget bestaat er om je te ondersteunen in je kosten voor je thuiswonende kinderen (tot 18 jaar). Het kindgebonden budget wordt automatisch berekend op basis van je toetsingsinkomen bij de belastingdienst. Ben je alleenstaand? Dan ontvang je meer kindgebondenbudget.

Zorgtoeslag

De inkomensgrens in 2020 is 30.481 euro per jaar zonder toeslagpartner. Hier wordt eventueel vermogen ook bij meegerekend. Dit mag niet meer zijn als 116.613 euro als je alleenstaand bent. De zorgtoeslag bestaat er om je te helpen met de kosten van de zorgverzekering.

Kinderbijslag 2021: Alles wat je wil weten!

Het nieuwe jaar is begonnen. 2021 is een feit! In 2021 gaat er veel veranderen op het gebied van wetten, regels en belastingtarieven. Ook zijn er wijzingen in de kinderbijslag 2021. Als je een kind hebt die 6 of 12…

  • Love2BeMama

Maar welke toeslagen heb ik dan recht op als alleenstaande moeder?

Wil je weten op welke toeslagen je recht hebt als alleenstaande moeder? Doe dan een proefbereking op de website van de belastingdienst. Let op dat eventuele te ontvangen alimentatie ook wordt gezien als onderdeel van je inkomen. Tevens is het belangrijk om iedere (kleine) verandering in je inkomsten gelijk door te geven bij de belastingdienst. Dit om te voorkomen dat je uiteindelijk een flinke soms geld terug moet betalen.

Overige uitkeringen en bedragen

De toeslagen die je kan krijgen als alleenstaande moeder kun je nog aanvullen. Ook ontvangt ieder kind per kwartaal kinderbijslag. Daarnaast kan je ook in aanmerking komen voor één-oudertoeslag. Deze ontvang je als je een kind verzorgt van 18 jaar of jonger. Voorwaarde voor deze toeslag is, net zoals bij alle toeslagen, dat je woonachtig bent in Nederland en/ of een kind hebt waar je kinderbijslag voor ontvangt. 

Meer lezen over waar je recht op hebt als alleenstaande moeder? Lees dan deze blogs!

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 1 maand geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 1 maand geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen