Waar ben je naar opzoek?

Hoeveel kindergeld krijgt een alleenstaande moeder?

2 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Hoeveel kindergeld krijgt een alleenstaande moeder?

Als je een alleenstaande moeder bent met een of meer kinderen, dan heb je recht op bepaalde toeslagen vanuit de belastingdienst of overheid. Deze bedragen zijn er om je te helpen met het levensonderhoud, de opvang of overige kosten waar je tegenaan loopt met kinderen. Zo kun je ook kindergeld ontvangen. Maar hoeveel kindergeld krijg je als alleenstaande moeder?

Hoeveel kindergeld krijgt een alleenstaande moeder

Kinderen zijn duur. Dit is iets wat eigenlijk iedere ouder wel weet. Luiers, eten, kleding, school, zorg… De lijst aan kostenposten is eindeloos. Als je er (plotseling) alleen voor komt te staan is dit dan ook best overweldigend. Waarschijnlijk vraag je jezelf regelmatig af waar je het allemaal van gaat betalen. Gelukkig zijn er bepaalde potjes vanuit de belastingdienst of overheid, om je als alleenstaande moeder op weg te helpen en met dit kindergeld wordt het net iets makkelijker om de eindjes aan elkaar te knopen. Waar heb je recht op?

Hoe rondkomen als alleenstaande moeder? Tips!

Het kan als alleenstaande moeder lastig zijn om elke maand alle eindjes bij elkaar te knopen. Er zijn dan wel toeslagen en uitkeringen waar je een beroep op kan doen, maar meestal dekt dit bij lange na niet alle kosten….

  • Denise Meijer

Hoeveel Kindergeld krijgt een alleenstaande moeder van de belastingdienst?

Dit zijn de toeslagen waar je recht op hebt. Voor de kinderen zijn dit de kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget. Beide toeslagen bestaan er om je te helpen met de eventuele opvang en onderhoudskosten van de kinderen.

Kindgebonden budget

Het kindgebonden budget is er om je te helpen met de onderhoudskosten van thuiswonende kinderen onder de 18 jaar. Als je een alleenstaande ouder bent, dan ontvang je meer kindgebonden budget ten opzichte van de twee-oudergezinnen. Ook als je kind 12 of 16 jaar is geworden, krijg je meer kindgebonden budget. Dit is om alleenstaande moeders tegemoet te komen in eventuele schoolkosten. Kindgebonden budget is kindergeld wat de belastingdienst automatisch voor je berekent. Hier hoef je zelf niets voor te doen. Aan de hand van de gegevens die er bij de belastingdienst bekend zijn, wordt het kindgebonden budget voor je berekent en iedere maand overgemaakt.

Welke toeslagen voor alleenstaande moeder: Wat krijg je in 2021?

Als je een alleenstaande moeder bent, is het vanzelfsprekend lastiger om de eindjes aan elkaar te knopen dan wanneer je met zijn tweetjes bent. Kinderopvang, zorgverzekeringen, het onderhoud van de kinderen… Het zijn allemaal dingen waar je als alleenstaande moeder…

  • Denise Meijer

Kinderopvangtoeslag

Wanneer je werkt, alleenstaand bent en de kinderen naar de opvang brengt; dan heb je recht op kinderopvangtoeslag. Dit kindergeld krijg je als alleenstaande moeder om je te helpen met de (peperdure) zorgkosten.

Let op: deze toeslag is afhankelijk van je inkomen en het aantal opvangen. Als je kind naar de basisschool gaat, veranderd er dus het een en ander in de hoogte van de toeslagen. Geef dit op tijd door aan de belastingdienst. Dit geldt ook voor als je alimentatie ontvangt of er een wijziging plaatsvindt in je inkomen.

Kinderbijslag

Kinderbijslag ontvang je ieder kwartaal van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Als je alleenstaande moeder bent en de kinderen bij jou thuis wonen, dan heb jij recht op de kinderbijslag. De hoogte van de kinderbijslag is afhankelijk van de leeftijd van je kind. Zo krijg je voor een baby 223,37 euro kinderbijslag, voor een kind van zes krijg je 271,24 euro kinderbijslag en als je kind twaalf is ontvang je 319,10 euro euro kinderbijslag per kwartaal. Dit is tevens de laatste keer dat de kinderbijslag omhoog gaat. Het bedrag blijft zo staan tot je kind 18 is, dan stopt de kinderbijslag. Als je kind op zijn 16de geen opleiding volgt, dan kan het ook zo zijn dat de kinderbijslag wordt stopgezet.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 1 maand geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 1 maand geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen