Waar ben je naar opzoek?

Welke toeslagen voor alleenstaande moeder: Wat krijg je in 2021?

3 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Welke toeslagen voor alleenstaande moeder: Wat krijg je in 2021?

Als je een alleenstaande moeder bent, is het vanzelfsprekend lastiger om de eindjes aan elkaar te knopen dan wanneer je met zijn tweetjes bent. Kinderopvang, zorgverzekeringen, het onderhoud van de kinderen… Het zijn allemaal dingen waar je als alleenstaande moeder tegenaan kan lopen. Gelukkig zijn er toeslagen waar je recht op hebt. Dit maakt het net iets makkelijker om bepaalde zaken te bekostigen. Welke toeslagen voor alleenstaande moeder krijg je en wat is de hoogte van het bedrag in 2021?

Denk aan de huur, de kinderopvang, zorgverzekering en ook dus het onderhoud voor de thuiswonende kinderen. Het is fijn dat de belastingdienst alleenstaande moeders hierin kan ondersteunen. Zeker als je minder verdiend dan de vooraf bepaalde maximumgrens. Welke toeslagen voor alleenstaande moeder 2021 je kan ontvangen? Hier heb je zoal recht op:

Welke toeslagen voor alleenstaande moeder in 2021

De toeslagen zijn anno 2021 iets verhoogd ten opzichte van vorig jaar. Er zijn dan ook een aantal toeslagen waar je als alleenstaande moeder recht op hebt. Dit is wel afhankelijk van je inkomen. Als je bijvoorbeeld op bijstandsniveau leeft, dan heb je recht op het maximale bedrag van wat de belastingdienst je kan geven. Het is wel belangrijk dat je aan de voorwaarden per toeslag voldoet en rekening blijft houden met eventuele wijzigingen in je inkomsten. Als je overal aan voldoet dan heb je als alleenstaande moeder recht op de volgende toeslagen in 2021.

Hier kun je lezen waar je recht op hebt als alleenstaande moeder in 2019/2020.

Hoeveel bijstand krijgt een alleenstaande moeder?

Je bent alleenstaande moeder (geworden) en hebt geen baan (meer): hoeveel bijstand krijgt een alleenstaande moeder? Er alleen voor te komen staan met een of meerdere kinderen is natuurlijk al stressvol genoeg. Hoe ga je werk, de opvoeding van jonge…

  • Denise Meijer

Kinderopvangtoeslag

Werk je als alleenstaande moeder en gaat je kind naar de kinderopvang? Dan heb je recht op kinderopvangtoeslag. De hoogte van kinderopvangtoeslag is afhankelijk van hoeveel dagen opvang je kindje krijgt en hoeveel je per jaar verdiend. Wijzigt er iets in je inkomen? Dan is het belangrijk om dit direct aan de belastingdienst door te geven. Zo voorkom je dat je op een later moment toeslag moet terugbetalen. Hieronder vind je welke toeslagen voor alleenstaande moeder 2021 je nog meer krijgt.

Huurtoeslagen

Onder welke toeslagen voor alleenstaande moeder valt ook de huurtoeslag. Als je als alleenstaande moeder in een huurwoning woont, dan heb je in het gros van de gevallen recht op huurtoeslag. Ook de hoogte van deze toeslag hangt af hoeveel je verdiend en van de huurkosten. Dit mag niet meer bedragen dan 752,33 per maand.

Hoeveel is een uitkering voor een alleenstaande moeder?

Als je geen werk hebt of niet genoeg verdiend om je gezin te kunnen onderhouden, dan heb je recht op een bijstandsuitkering. Dit geldt ook voor alleenstaande moeders. Een bijstandsuitkering vraag je aan bij de gemeente. Maar hoeveel is een…

  • Denise Meijer

Zorgtoeslag

Verdien je als alleenstaande moeder minder dan 21.500 euro per jaar, dan heb je recht op 107 euro zorgtoeslag per maand. Hiermee komt de belastingdienst je tegemoet in de kosten van je zorgverzekering (en dus ook in die van je kinderen).

Let op: alimentatie wordt in het gros van de toeslagen ook als inkomen beschouwd, dus als je een alleenstaande moeder bent en alimentatie ontvangt. Geef dit dan ook op tijd door aan de belastingdienst om problemen te voorkomen.

Kindgebonden budgeT

Welke toeslagen voor alleenstaande moeder ontvang je nog meer? Het kindgebonden budget bestaat er om je te ondersteunen in je kosten voor je thuiswonende kinderen (tot 18 jaar). Het kindgebonden budget wordt automatisch berekend op basis van je toetsingsinkomen bij de belastingdienst. Hier hoef je verder niets voor te doen, tenzij de toetsingsinkomen sterk afwijkt van wat je in werkelijkheid verdiend. Ben je alleenstaand? Dan ontvang je meer kindgebondenbudget. 

Maartje houdt maandelijks niks over voor wat extra’s

Vorig jaar zijn we gestart met de rubriek ‘Waar doet ze het van?’ Een rubriek waarin moeders openhartig vertellen over hun inkomsten en uitgaven, vertellen ze wat ze doen met hun geld, geven ze tips en laten ze weten of…

  • Love2BeMama

Welke toeslagen krijg ik als alleenstaande moeder?

Welke toeslagen voor alleenstaande moeder in 2021? Het kan natuurlijk zo zijn dat het je gewoon niet helemaal duidelijk is welke toeslagen je recht op hebt als alleenstaande moeder. In dit geval kan je een proefberekening maken op de website van de belastingdienst. Vergeet eventuele alimentatie niet mee te nemen als een deel van je inkomen en eventuele veranderingen direct door te. geven aan de belastingdienst. Zo voorkom je problemen op de langere termijn. Het laatste wat je wil is dat je een (flink) bedrag moet terugbetalen. Voor elke ouder, alleenstaand of niet, geldt dat ze ook nog kinderbijslag krijgen. De hoogte van de kinderbijslag is dit jaar iets toegenomen.

welke toeslagen voor alleenstaande moeder
Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 2 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 2 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen