Waar ben je naar opzoek?

Schoolkind leeftijd: leeftijdsfases en ontwikkeling baby tot schoolkind

2 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Schoolkind leeftijd: leeftijdsfases en ontwikkeling baby tot schoolkind

Als je kind net geboren is, dan is het een baby. Als je kind 1 jaar is, is het een dreumes. Voor iedere leeftijdsfase van een kind, bestaat er wel een naam. Deze fases gaan daarnaast gepaard met de nodige ontwikkeling. Zo ontwikkeld een kind met de leeftijd van een schoolkind zich weer anders dan een kleuter, bijvoorbeeld.

Verschil peuters en een kind met schoolkind leeftijd

Het verschilt dus heel erg wat een kind van bijvoorbeeld 2 nodig heeft ten opzichte van een kind van 9 of misschien zelfs 12 jaar oud. Een kind met de peuterleeftijd ontwikkeld zich, maar heel op een heel andere manier dan een kind met de leeftijd van een schoolkind. Hoewel je vooral spreekt over ‘gemiddelden’ zijn er per leeftijdsfases bepaalde ontwikkelingsmijlpalen waar je kind doorheen gaat. Dit zijn een paar van de belangrijkste.

Peuters van 1,5 tot 3 jaar

Als je kind een peuter is, dan wordt zijn wereld iedere dag een beetje groter. Ze verkennen deze nieuwe wereld letterlijk te voet. Ook begint je kind een duidelijke eigen wil te krijgen. Je herkent dit aan de welbekende ‘nee-fase’ bijvoorbeeld of het feit dat je kind soms het tegenovergestelde gaat doen van wat jij wil. Als peuter leert je kind langzaamaan wat zelfstandigheid is. Natuurlijk met de natuurlijke begrenzing en begeleiding van mama en papa. Wist je dat je peuter stopt met zo snel groeien. In het begin groeit je kind namelijk 25 centimeter per jaar, maar een peuter groeit nog maar 8 centimeter dit geldt ook voor een schoolkind met de leeftijd van 4 tot 6 jaar oud. Een kleuter dus.

Kleuterleeftijd van 4 tot 6 jaar oud

Als je kind de kleuterleeftijd bereikt, dan kan je de verandering in ontwikkeling bijna tellen. Tenslotte heeft je kind plotseling de leeftijd van een schoolkind en blijft de wereld alsmaar groter worden. Een kleuter leert snel wat sociale regels zijn en hoe deze opgelost kunnen worden. Daar waar een peuter nog geen besef heeft van oorzaak en gevolg, gaat je kleuter dit langzaamaan leren. Spelenderwijs natuurlijk! Lezen, schrijven, knutselen, veters strikken. Dit zijn allemaal dingen die je beginnende schoolkind op deze leeftijd begint te leren.

Schoolkind leeftijd van 7 tot en met 12 jaar oud

Een kind met schoolkind leeftijd wordt letterlijk alleen maar groter. Daarnaast blijft zijn wereld zich ook maar uitbreiden. Je kind krijgt (hechte) vriendschappen en leert nadenken over anderen, maar ook zichzelf. Je kind heeft behoefte aan beweging en een zekere mate van vrijheid. Deze vrijheid is essentieel voor de ontwikkeling al moet je wel goed kijken naar waar je kind behoefte aan heeft. Een kind met schoolkind leeftijd wordt daarnaast ook steeds bewuster van de wereld om zich heen. Het nieuws begint je kind aan te spreken, omdat dit een kijkje geeft in de rest van de wereld.

Pubers

Als je kind de schoolkind leeftijd van 12 jaar heeft bereikt, dan heb je waarschijnlijk al wat meegekregen van de volgende fase. Namelijk: de pubertijd. Je kind gaat dan zowel lichamelijk, als geestelijk veranderen. Je puber krijgt een groeispurt en leert steeds iets meer over seksualiteit en alles wat erbij komt kijken. Rond deze leeftijd gaat je kind ook naar het middelbaar onderwijs en krijgt je kind waarschijnlijk ook zijn eerste bijbaantje. Je kind leert wat verantwoordelijkheid is, maar krijgt daarnaast ook meer vrijheid of gaat hier voor knokken. Deze hormonale, geestelijke en lichamelijke veranderingen kunnen nogal wat teweeg brengen. Zoals opstandigheid, of neerslachtigheid. Er zijn pubers die nagenoeg nergens last van hebben, maar het is niet voor niets dat pubers over het algemeen een ‘slechte’ reputatie hebben.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 2 dagen geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 3 dagen geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 3 dagen geleden
  • 4 minuten lezen