Waar ben je naar opzoek?

Hoeveel voeding mag je baby? Check dit voedingsschema!

3 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Hoeveel voeding mag je baby? Check dit voedingsschema!

Het voedingsschema van een baby is een van die dingen waar je bijna constant mee bezig bent. Het lijkt makkelijk, het feit dat je kind alleen maar melk drinkt, maar er zitten nogal wat haken en ogen aan de voedingen en de schema’s. Veel ouders weten niet hoeveel voeding een baby precies mag of nodig heeft. Dit zorgt voor flink wat onzekerheid.

Wanneer je je baby voeden?

Sowieso drinkt je baby de eerste maanden alleen maar melk. Dit kan borst- of kunstvoeding zijn. Er zijn ook moeders die dit combineren. Je kan ervoor kiezen om een vast voedingsschema aan te houden of ‘voeden op verzoek’. Bij het laatstgenoemde geeft je baby zelf aan wanneer hij wil drinken. Zeker in de eerste weken drinken baby’s heel veel keer op een dag. Dit is omdat het maagje nog maar heel klein is. Er kan niet zoveel voeding in één keer gedronken worden. Je baby kan om deze reden zo tien tot twaalf keer per dag voor een voeding komen. Dit komt overeen met een voeding om de twee uur.

Hoeveel voeding baby

Als het om borstvoeding gaat zijn er eigenlijk weinig regels. Je kind mag zoveel en zo vaak drinken als hij wil en/of nodig heeft. De eerste dagen na de geboorte kan het lijken alsof je kind constant aan de borst hangt. Veel ouders denken dan ten onrechte dat de borstvoeding te weinig voedingstoffen bevat. Dit noem je echter clusteren en is om de borstvoeding nog beter op gang te krijgen. Als je baby aan het clusteren is, kan dat best vermoeiend zijn. Tenslotte krijg je zelf ook weinig rust als je kind constant om voeding lijkt te vragen. Houd jezelf voor dat dit maar tijdelijk is. Als de borstvoeding eenmaal goed op gang is gekomen wordt het clusteren minder en krijgt je baby een natuurlijk ritme als het aankomt op de voedingen.

Hoeveel slaapt een baby in het levensjaar?

Zoek jij een antwoord op de vraag ‘hoeveel slaapt een baby in het eerste levensjaar’? Baby’s en pasgeboren baby’s slapen veel. Daar bestaat ook geen twijfel over. Meestal kom je zelf een tal van uren aan slaap tekort, maar je…

  • Denise Meijer

Hoeveel voeding mag een baby: Kunstvoeding

Waar er bij borstvoeding geen grens zit aan hoeveel je baby van voeding mag drinken. Is dit met flesjes kunstvoeding een beetje anders. Het maximale wat je kind aan kunstvoeding mag ligt namelijk rond de liter per dag. Als je hier (langdurig en veelvuldig) overheen gaat dan loop je het risico dat de nieren van de baby overbelast raken. Toch zijn er veel baby’s (tussen de 0 en 3 maanden) die hier geen genoeg aan lijken te hebben. Hiervoor zijn er speciale soorten kunstvoeding te koop, zoals kunstvoeding voor hongerige baby’s. Dit kan je net iets meer speling geven, omdat je kindje hier sneller vol van raakt. Mocht je baby veel honger hebben of dreig je over de liter heen te gaan in de eerste 3 a 4 maanden? Neem dan contact op met het consultatiebureau voor passend advies.

Hongersignalen

Om een goed idee te krijgen van wanneer je baby honger heeft (zeker als je voedt op verzoek) is het goed als je de de hongersignalen kan herkennen om te bepalen wanneer het weer tijd is voor een voeding. Een baby laat zien dat hij honger heeft door te smakken, zoeken (met een open mondje), sabbelen op de handjes, onrustigheid en uitstrekken. Het is het beste om bij de eerste hongersignalen je baby gelijk te voeden en niet te wachten tot hij gaat huilen.

Hoeveel kost een kind opvoeden in het eerste levensjaar?

Hoeveel kost een kind opvoeden? Kinderen kosten geld. Dat is iets waar geen enkele onduidelijkheid over bestaat. Luiers, eten, kleding, school, hobby’s… Het is slechts een greep uit de voornaamste kostenposten waar je als ouders zijnde mee te maken krijgt…

  • Denise Meijer

Wanneer zit je baby vol?

Je baby kan zelf ook heel goed geven wanneer hij genoeg heeft gehad. Dit is belangrijker dan hoeveel voeding er die ronde gedronken is. Dit doet hij door zijn hoofd weg te draaien, onrustig te bewegen, als er melk uit de mondhoeken loopt of het flesje letterlijk uit de mond wordt geduwd met de tong. Raak niet in paniek als je kind zijn flesje niet leegdrinkt of korter aan de borst ligt dan normaal. Als je baby goed plast, alert is en goed groeit dan krijgt je baby voldoende voeding en voedingstoffen binnen en is er niets om je zorgen over te maken.

Hoeveel voeding baby voedingsschema

Gewicht Aantal voedingenHoeveelheid in ml
Minder dan 3 kg765 ml
3 tot 3,5 kg675 – 90 ml
3,5 tot 4 kg690 ml – 100 ml
4 tot 5 kg5120 ml – 150 ml 
5 tot 6 kg5150 ml – 180 ml
Meer dan 6 kg4200 – 225 ml
Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen