Waar ben je naar opzoek?

Wat is Pasen en wat vieren we op deze dag?

2 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Wat is Pasen en wat vieren we op deze dag?

Menig mens denkt bij de feestdag Pasen, vooral aan eieren zoeken en (heel veel) lekker eten. Dit is er zo ingebakken dat we eigenlijk snel vergeten wat deze feestdag eigenlijk is en waarom we het vieren.

Wij zijn een niet gelovig gezin, dus hoewel ik de ‘grote lijnen’ van het Paasverhaal wel ken. De echte betekenis van deze dagen gaat nog weleens aan me voorbij. In mijn ogen zijn Goede Vrijdag en Pasen wat extra daagjes vrij en natuurlijk een gelegenheid om samen te komen met familie en leuke dingen te doen. Des te leuker om er eens even goed in te duiken wat deze feestdag nu precies is en waarom we het eigenlijk vieren.

Wat is Pasen?

Voor Pasen zijn er nog enkele dagen die ieder jaar weer rond dezelfde periode terugkomen. Pasen valt nooit op dezelfde datum, maar altijd ergens tussen 22 maart en 25 april. Witte Donderdag en Goede Vrijdag vieren we altijd in de week voor de Paasdagen. Wat houden deze dagen allemaal precies in? Dat leggen we hieronder uit!

Wanneer is het Pasen en hoe bereken je dit?

Dat Pasen meestal op een zondag valt, dat weten we wel. Toch heeft deze feestdag nooit een vaste datum. Verwarrend, als je niet weet. Zeker nu de paaseitjes eigenlijk al vanaf januari al in de winkel liggen. Er is nooit…

  • Denise Meijer

Witte Donderdag

Witte Donderdag is iets minder bekend dan Goede Vrijdag. Christenen vieren op deze dag het laatste avondmaal. Je weet wel: waar Jezus werd verraden door Judas en werd uitgeleverd op gekruisigd te worden. Dit klinkt allemaal heel dramatisch, maar toch is Witte Donderdag een Christelijke feestdag. Waarom? Omdat Jezus op deze dag aan zijn discipelen beloofde dat hij ze niet in de steek zou laten. De naam Witte Donderdag komt dan ook omdat wit staat voor stille blijdschap.

Goede Vrijdag

Er zijn waarschijnlijk al iets meer mensen die weten wat Goede Vrijdag precies inhoudt. Dit is namelijk de dag dat Jezus gekruisigd werd. Klinkt niet echt ‘goed’, maar net zoals Witte Donderdag heeft deze dag een speciale betekenis. Jezus stierf namelijk voor alle zonden van de mens. Gelovigen kregen hierdoor toegang tot God en de hemel. Goede Vrijdag staat voor de ultieme opoffering. Niet alleen van Jezus, maar ook van God die zijn zoon op deze dag weer tot zich nam om de mensen te redden. Tegenwoordig is Goede Vrijdag vooral een extra vrije dag voor het Pasen is.

Stille Zaterdag

Op Stille Zaterdag herdenken de Christenen de graflegging van Jezus. In de kerk wordt er gebeden tijdens de paaswake. Verder luiden kerken de kerklokken niet. Het is dus met recht een stille zaterdag en het is tevens de laatste vastendag voor Pasen echt begint.

Wat is Pasen nou precies?

Wat is Pasen? We zijn nu bij het leuke stukje aangekomen. Na de Stille Zaterdag kan het paasfeest beginnen. Op de Paaszondag is Jezus namelijk opgestaan. Deze dag is de vastenperiode over en vieren Christenen feest. Omdat Pasen op een zondag (rustdag) valt, is er een tweede dag feest aan toegevoegd zodat Christenen deze feestdag ook nog buiten de deur konden vieren.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen