Waar ben je naar opzoek?

Wanneer is het Pasen en hoe bereken je dit?

1 minuut lezen Denise Meijer Denise Meijer
Wanneer is het Pasen en hoe bereken je dit?

Dat Pasen meestal op een zondag valt, dat weten we wel. Toch heeft deze feestdag nooit een vaste datum. Verwarrend, als je niet weet. Zeker nu de paaseitjes eigenlijk al vanaf januari al in de winkel liggen. Er is nooit een duidelijke waarschuwing dat de Paasdagen eraan zitten te komen. Wanneer is het Pasen en hoe kan je zelf berekenen wanneer het valt dit jaar?

Hoewel Pasen ieder jaar op een andere dag valt, is het altijd ergens tussen 22 maart en 25 april. Dit jaar (2022) valt de feestdag op zondag 17 april. Veel mensen denken dat, omdat het een Christelijke feestdag is, Pasen altijd op dezelfde datum valt. Toch is dit niet zo. Dit komt mede omdat Pasen wordt bepaald door de Joodse kalender.

Wanneer is het Valentijnsdag en hoe is deze dag ontstaan?

Het ontstaan van Valentijnsdag is nog altijd een beetje ‘vaag’ . De ene persoon is er heilig van overtuigd dat deze dag in het leven is geroepen door winkeliers om de omzet te boosten, daar waar er ook mensen zijn…

 • Denise Meijer

Wanneer is het Pasen volgens de kalender?

de Joodse kalender is gebaseerd op maancycli en de Christelijke op de zon. Het jaar zoals we het kennen (die van 365 dagen) is dan ook een zonnejaar. Zouden we uitgaan van een zogeheten ‘maanjaar’ dan is een jaar slechts 354 dagen lang. Pasen wordt berekend aan de hand van de eerste volle maan na de lente-equinox. Dit is een specifieke dag van de lange waarop de dag en nacht even lang duren. Lijkt heel duidelijk, maar toch zitten er wat haken en ogen aan ‘wanneer het precies Pasen is’. Als de eerste lentedag bijvoorbeeld op een zondag valt, dan wordt de zondag erop pas Pasen gevierd.

Wanneer het precies Pasen is hangt dus in feite af van drie dingen: De maan, de eerste lentedag en de dag van de week.

Paasdata van 2021 tot 2027

 • 2021: 4 april en 5 april
 • 2022: 17 april en 18 april
 • 2023: 9 april en 10 april
 • 2024: 31 maart en 1 april
 • 2025: 20 april en 21 april
 • 2026: 5 april en 6 april
 • 2027: 28 maart en 29 maart

Ingewikkeld he?

Al met al is het een hele ingewikkelde bedoeling om uit te rekenen wanneer de Paasdagen zijn. Ik gok dan ook dat er maar weinig mensen zijn al deze dagen precies gaan uitreken of ze (net zoals ikzelf) hebben opgezocht via het internet. Gelukkig bestaan er tegenwoordig handige jaarkalenders waar de feestdagen al op zijn ingevuld. Zo weet je altijd ruim van te voren wanneer het Pasen is en hoef je er (gelukkig) maar weinig voor te rekenen.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 1 jaar geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 1 jaar geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 1 jaar geleden
 • 4 minuten lezen