Waar ben je naar opzoek?

Wanneer is het Valentijnsdag en hoe is deze dag ontstaan?

2 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Wanneer is het Valentijnsdag en hoe is deze dag ontstaan?

Het ontstaan van Valentijnsdag is nog altijd een beetje ‘vaag’ . De ene persoon is er heilig van overtuigd dat deze dag in het leven is geroepen door winkeliers om de omzet te boosten, daar waar er ook mensen zijn die denken dat 14 februari de dag is dat priester Valentinus is gestorven. Wanneer het precies Valentijnsdag is, is eigenlijk voor niemand echt een geheim. Dit is namelijk op 14 februari. In 2021 valt dit op een zondag.

De priester Valentinus was een Romeinse priester die zijn leven spendeerde door mensen hulp te geven als ze het nodig hadden. Als hij dit deed dan gaf hij ze een bloem. Zijn drang om mensen te helpen werd echter ook zijn ondergang. Nadat hij de dochter van een stadhouder had genezen, was deze man zo blij dat hij zich niet alleen bekeerde tot het Christendom, maar ook alle christelijke gevangen heeft vrijgelaten. Dit maakte de Romeinse keizer zo boos, dat hij Valentinus dus heeft laten martelen en onthoofden. Na zijn dood werd de priester heilig verklaard en zijn sterfdag, 14 februari, werd zo dus Valentijnsdag.

728 x 90 Plantje

Wanneer is Valentijnsdag een commercieel feest geworden?

Valentijnsdag bestaat dus al best lang. Al is de invulling van deze dag best wel veranderd. Wanneer Valentijnsdag dan ook echt een commercieel feest is geworden, valt niet echt te beantwoorden. Ook hier in Nederland zie je dat winkeliers ieder jaar groter uitpakken om deze dag te vieren. De chocoladehartjes, romantische kaarten en speciale Valentijnsbloemen vliegen je dan om de oren. Voordeel: al dit spul is de dag erna gunstig afgeprijsd. Handig voor als je trek hebt in zoetigheid voor een bodemprijsje!

Waarom Valentijnsdag eigenlijk onzin is

Valentijnsdag. De dag van de liefde. Een feestdag waarop in feite het leven van de Romeinse, Katholieke priester St. Valentine wordt gevierd. Een man die zijn leven wijdde aan het helpen van Romeinse soldaten die niet mochten trouwen en uiteindelijk…

  • Denise Meijer

Valentijn in andere landen

We zijn een beetje gewend geraakt aan het Amerikaanse beeld rondom deze dag, maar dat zegt niet dat dit de enige manier is waarop je deze dag kan vieren. Valentijnsdag wordt namelijk in heel veel landen gevierd, al kan het variëren van wanneer en hoe er invulling wordt gegeven aan de feestdag. In Zuid-Korea vieren ze Valentijnsdag bijvoorbeeld twee keer. Een keer op 14 februari (voor de mannen) en 14 maart (voor de vrouwen). In Brazilië valt Valentijnsdag weer op 12 juni. 14 februari is voor de Brazilianen niet wanneer ze Valentijnsdag, maar carnaval vieren. Heb je een pesthekel aan deze dag en sla je deze liever een keertje over? Ga dan naar Duitsland. Hier wordt Valentijnsdag niet gevierd, omdat het de geboortedag van Judas is.

Op welke dag valt Valentijnsdag in 2021

Dit jaar valt Valentijnsdag iets minder gunstig dan normaal, namelijk op een zondag. Voordeel hiervan is dat je een reden hebt om heerlijk van elkaars gezelschap te genieten, zonder ook maar iets van schuldgevoel. Als het even kan ook gewoon in de pyjama. Score!

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 weken geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 weken geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 1 maand geleden
  • 7 minuten lezen