Waar ben je naar opzoek?

Hoeveel kost een kind opvoeden in het eerste levensjaar?

3 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Hoeveel kost een kind opvoeden in het eerste levensjaar?

Hoeveel kost een kind opvoeden? Kinderen kosten geld. Dat is iets waar geen enkele onduidelijkheid over bestaat. Luiers, eten, kleding, school, hobby’s… Het is slechts een greep uit de voornaamste kostenposten waar je als ouders zijnde mee te maken krijgt vanaf de eerste dag dat je jouw kind in je armen mag nemen. Maar hoeveel kost een kind opvoeden precies? En waar moet je als ouders echt rekening mee houden? In dit blog lees je daar meer over.

Een kind opvoeden kost geld

Hoeveel kost een kind opvoeden? Dat kinderen geld kosten is iets waar je al bewust van wordt gemaakt in de zwangerschap. Denk aan de aanschaf van een babykamer, een kinderwagen en overige verzorgingsproducten voor baby’s die essentieel zijn na de zwangerschap en bevalling. Hier blijft het ook niet bij. Ook na de geboorte blijf je geld uitgeven aan je kind. Natuurlijk kan je het zo duur maken als je zelf wilt. Tenslotte hoef je niet per se de duurste producten te kopen om je kind gezond en gelukkig op te voeden, maar geld uitgeven? Dat doe je sowieso. Hoe goedkoop je het ook maakt. 

Hoeveel kost een kind opvoeden in het eerste jaar 

‘Hoeveel kost een kind opvoeden?’ is daarom een vraag waar eigenlijk geen pasklaar antwoord op is. Er bestaan veel berekeningen, maar deze zijn gebaseerd op gemiddelde cijfers. Hoeveel luiers een baby per dag gebruikt of hoeveel bussen babyvoeding er doorheen gaat kan je niet op voorhand bepalen. En wat dacht je van het extra energieverbruik? Desalniettemin geven ouders tussen de 17 en 22 procent van het besteedbare inkomen uit aan hun kind. Hoeveel dit voor jouw kind gaat zijn is dus op die manier gemakkelijk te berekenen. Al kan je op een tal van dingen besparen. 

Welke invloed heeft de overheid op opvoeding?

Opvoeden doe je niet alleen. ‘It takes a Village to raise a child’ zegt men ook wel. En dit is ook zeker waar. Hoe men een kind wil opvoeden wordt grotendeels bepaald door de ouders. Bepaalde aspecten worden echter ook…

  • Denise Meijer

Waar kan je op besparen?

Zoals hierboven gezegd kun je op een aantal dingen besparen als je kinderen hebt; denk aan bijvoorbeeld verzekeringen. Als ervaringsdeskundigen geven wij graag onze tips door. Hier zijn de tips waar je op kan besparen bij het krijgen en opvoeden van een kind.

Luiers

Let op de aanbiedingen. Luiers zijn vaak in de aanbieding en het is dan fijn om groot in te kopen. Let op dat je niet te veel van één maat koopt, omdat een kind in de eerste jaren nog heel snel groeit. Ook zijn er bepaalde huismerken luiers die zeer goed staan aangeschreven. Deze zijn voordeliger dan een A-merk, maar zeker niet van een mindere kwaliteit. Bekijk dus eerst de luiers aanbiedingen voordat je luiers inslaat.

Babyvoeding

Borstvoeding is goedkoper dan kunstvoeding. Kunstvoeding is ook nooit in de aanbieding, maar ook hier kan je jezelf inlezen over bepaalde (huis) merken poedermelk. Uiteindelijk voldoen alle soorten kunstvoeding aan dezelfde wettelijk vastgestelde eisen en kan je baby ook de goedkopere merken veilig drinken. 

Marktplaats

Babykleertjes, de babykamer, een kinderwagen of autostoeltjes. Op verkoopsites zoals Marktplaats.nl staat het er letterlijk vol mee. Iets tweedehands aanschaffen is (vanzelfsprekend) een stuk goedkoper dan wanneer je het nieuw gaat kopen. Je kan ook je familie vragen of ze wellicht nog spullen overhebben die je kan gebruiken. 

Toeslagen

Als je een baby krijgt dan heb je recht op een x-aantal toeslagen. Of je hier recht op hebt is inkomensafhankelijk. Kinderbijslag is daarentegen iets waar iedere ouder recht op heeft. Wil je weten of je recht hebt op toeslagen zoals het kindgebondenbudget of kinderopvangtoeslag? Neem dan contact op met de Belastingdienst om een proefberekening te laten maken of je toeslag aan te vragen. 

Wil je meer weten over het aanvragen van toeslagen? Kijk dan bij de Belastingdienst of je recht hebt op toeslagen en zo ja op welke toeslagen je recht hebt.

Een strenge opvoeding: done or not done?

Herken je dat? Ik kan zelf uren verdwalen in verhitte discussies op Facebook. Vooral van de reacties kan ik smullen en als ik zit te lezen pak ik er nog net geen bak popcorn bij. Afgelopen week las ik een…

  • Sarina Wijkhuizen

Onbetaalbaar

Het antwoord op de vraag ‘Hoeveel kost een kind opvoeden in het eerste levensjaar?’ dat hangt mede af van jezelf. Je kan niet op alles besparen, maar gelukkig zijn er wel punten waar je flink wat geld mee in je zak kan houden. Desalniettemin is het verstandig om uit te gaan van 17 procent van de besteedbare inkomen om niet voor verrassingen komen te staan. Baby’s en kinderen kosten nu eenmaal geld, maar gelukkig krijg je daar zoveel liefde voor terug en dat is onbetaalbaar!

Heb jij tips geld te besparen het eerste levensjaar of kun je een indicatie geven over hoeveel kost een kind opvoeden? Deel deze in een reactie.

In deze blogpost zijn affiliatelinks verwerkt.
Alles over ons advertentiebeleid lees je hier.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen